נק' מוניטין:
58,701
- 103,264
- 12,424
אנשים רבים מחפשים תפריטים כדי להגיע לתוצאה הרצויה, אבל כמה מהם מוכנים לחשוב מחוץ לקופסה? לבצע חישובים (פשוטים למדי)? להתנסות ולדעת לאמוד מזון? לייצר תחליפים בתפריט היומי? חזקים מנטלית ככל שלא תהיו, אתם תאבדו את זה במהלך הדרך – כל מה שנדרש כדי שתאבדו את זה הוא טריגר (שיהיה בד"כ פסיכולוגי).
אנשים לעיתים מרימים גבה כשאני אומר להם שאני לא מאמין בתפריטי תזונה. לפחות לא כמו שהם חושבים עליהם בהגדרה- אני מאמין יותר בתבניות של תפריטים עם בקרה קלורית והחלפות בהתאם. מגוון רחב של אנשים באים אלי כדי לקבל מתכון להצלחה. הכל טוב ויפה, אז אני שואל שאלה קשה שאני לא מכיר כמעט אנשי מקצוע (וחבל) ששואלים את השאלה הזו: "ומה יקרה אחרי שתסיים אצלי את התהליך?"
זו אחת השאלות שלהרבה אנשי מקצוע אומנם אכפת מהתשובה, אבל הם מפחדים לשאול את הלקוח את השאלה הזו באופן ישיר. בד"כ התשובה לשאלה הזו נגמרת בגמגום או "הכל יהיה בסדר". הסטטיסטיקה משחקת נגדכם מאחר ורוב האנשים שעוברים תהליך של ירידה במשקל/אחוזי השומן נכשלים לשמור על התוצאות בטווח של מעל לשנה.
אלו הסיבות:
1. כאשר לא מבצעים טעויות מכוונות בתהליך קשה לדעת מה לא בסדר או עלול להיות לא בסדר. וגם כאשר אנשים מבצעים טעויות הם לא לומדים מטעויות אלו לקחים או שלא מוצאים דרך טובה יותר לגשת לאותה הבעיה. הם חוזרים על אותן הטעויות שוב ושוב כי זה כנראה חלק מהתהליך וזה בסדר.
2. אנשים נוטים לקחת תפריטים ולפעול לפיהם כמו רובוטים. אם כתוב בארוחה 1 לאכול X, זה מה יש וצריך "לסבול" במשך Y חודשים כדי להגיע לתוצאה הרצויה. יופי, הגעתם לתוצאה הרצויה מה קורה לאותו X? במה תחליפו אותו? כיצד תדעו לא לחרוג קלורית? מדוע אין לכם גיוון בתפריט? לצערי לאותם אנשים לא אכפת. הם רק רוצים להגיע לאחוז שומן מסוים, להיות שם כמה שבועות וכנראה לחזור חזרה.
3. נוטים לא לבצע החלפות בתפריט היומי ואוכלים אוכל משעמם שגורם לחסכים פסיכולוגים. אם אתם אצל איש מקצוע ולא יודעים לענות על השאלה הפשוטה של כמה קלוריות אתם אוכלים כרגע ביום, אתם כנראה אצל איש המקצוע הלא נכון. אתם צריכים בכל רגע נתון לדעת איפה אתם עומדים ומה פעל עליכם טוב יותר ומה פחות טוב. באיזו בקרה קלורית העלאתם יותר או פחות במשקל. איפה ירדתם יותר או פחות במשקל. כמובן שזה לא כזה פשוט למענה מאחר וזה גם תלוי בכמות הפעילות גופנית יזומה ולא יזומה שאתם עושים בשבוע נתון – אבל לפחות לקבל קנה מידה.
4. הם לא שואלים שאלות ולא מנסים להבין את התהליך בפן הפיזיולוגי. כשאומרים להם שמוצר כזה או אחר "אסור", הם לא שואלים "מדוע?" הם פשוט מקבלים את זה כמובן מאליו. כל פעם שמשהו נשמע לכם מוזר תשאלו את השאלה "למה?" או שאלה אפילו עמוקה יותר "מהו המנגנון הביו-פיזיולוגי למה שאתה טוען?". רוב "אנשי המקצוע" שאסרו עליכם מוצר כזה או אחר בתפריט יגמגמו לגבי התשובה לשאלה השנייה – במידה וכך יקרה, אתם כנראה אצל איש המקצוע הלא נכון.
ההצלחה לירידה במשקל טמונה לדעתי בהדרכה נכונה ולא מעקב אחר התפריט כרובוט. במידה והאדם יבין מהו מזון דחוס פחות או יותר בקלוריות ושאין דבר כזה מזון משמין, הוא יבין לבצע בין היתר את ההחלפות הנכונות בתפריט (או התבנית) היומי. במידה ויבין מהו אחוז שומן ומדוע הרכב הגוף חשוב הרבה יותר מהמספר האבסולוטי שהמשקל מראה, תהיה לכך השפעה פסיכולוגית שונה לחלוטין בתהליך מאשר אם לא יבין זאת. כאשר אדם יבין מה היא קלוריה ומהו מאזן אנרגטי, חייו יהיו אולי הרבה יותר קלים מאשר למנוע מעצמו מזון כזה או אחר. והכי חשוב, לצערי, אתם צריכים לספור או לפחות לדעת לאמוד מה אתם אוכלים ביומיום. לאכול לפי אינטואיציה לצערי לא עובד לרוב האנשים מאחר והפיתויים בעולם הם רבים והזמינות למזון דחוס בקלוריות הוא חסר תקדים ולכן קל יותר להגיע לערכים קלוריים גבוהים והשמנה (או ירידה במשקל פחות אידאלית פר טווח זמן נתון). הרבה אנשים לוקחים את העניין של הספירה הקלורית לקיצון ורואים באנשים שכאלו "מוזרים". אני שואל תמיד שאלה מאוד פשוטה: אם אתם סופרים את הכסף בבנק או בארנק על בסיס יומי, מדוע קלוריות הן שונות? אתם הרי לא רוצים להיכנס למינוס בבנק – מדוע אתם נותנים את האופציה להיכנס ל"מינוס" (במקרה הזה פלוס קלורי) מבחינה קלורית? הרגילו אתכם בחשיבה הבסיסית שכסף זה בסדר לספור אבל קלוריות זה לא. היום גם לא צריך לספור, יש אפליקציות שעושות את זה בשבילכם ובעצם עושות ספירה הפוכה (אומרות לכם כמה עוד נשאר). אחת מוצלחת היא MyFitnessPal.
שיהיה בתאבון ותפסיקו לפעול כמו רובוטים – זה לא יעבוד לאורך זמן.
נערך לאחרונה: