הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מתי אתה מתאמן מתחיל / מתקדם?

Government

משתמש פעיל
472
27
נק' מוניטין:
41
472
27
מתי מתאמן מתחיל נחשב למתאמן מתקדם?
לפי מה קובעים מתאמן מתחיל למתאמן מתקדם?
אם מתאמן, מתאמן חצי שנה במכון והתחיל בנץ 30 וסקוואט 30 ואחרי חצי שנה, הוא סקוואט 80 ובנץ 60 אבל הוא הגיע לזה תוך חודשיים ומאז נתקע במשקלים כי הוא לא היה מקפיד בשום דבר.
אז הוא נחשב למתאמן מתחיל או בינינו?

מתי אגב מפסיקים להתקדם בתכנית מסוימת?
כשבונים מספיק מסת שריר וקשה כבר להתפתח או מה?

Dunning-Kruger Effect
dk-effect-1.png
כן מבין מה אתה אומר, אבל פה נראה לי זה אחרת כשאתה מתאמן מתקדם באמת אתה מבין תמשמעויות
ברור לי שיהיו גם מתחילים גג בינוניים שעלה להם לראש אבל הם יבינו דיי מהר שהם טןעים

אפשר להגדיר מתאמן מתחיל/בינוני על פי רמת ההסתגלות שלו לאימונים, אצל מתאמן מתחיל מתרחש שינוי אדפטיבי אחרי אימון אחד במידה והעומס היה נכון וההתאוששות הייתה טובה, מתאמן בינוני ומעלה צריך מספר אימונים כדי לגרום לשינוי אדפטיבי. זאת ההגדרה היחידה שנותנת קריטריון אובייקטיבי, הבעיה היא שלא תמיד ניתן למדוד אותו.

ההגדרה היא תמיד ביחס לאדפטציה ספציפית, האם ריי וויליאמס יהיה מתאמן מתחיל בקרוספיט? בגדול כן, ה-WOD של יום רביעי היה ריצת 10,000 (או חתירה), לא חושב שהוא שורד את זה.

בדרך כלל אני לא מצהיר דברים בצורה גורפת, אבל כאן אני מרגיש בנוח לומר שבן אדם לא נעשה מתאמן בינוני אחרי חודשיים. בנץ' שתקוע על 60-70 קילו נשמע כמו מקרה קלאסי של טכניקה גרועה.

השאלה הנכונה היא לא מתי מפסיקים להתקדם בתוכנית מסוימת, עוד לא שמעתי על מקרה שבו בן אדם התקדם בכל התרגילים ופתאום הפסיק להתקדם בכולם בבת אחת כי נגמר לתוכנית המיץ, זה לא עובד ככה. השאלה הנכונה היא מתי מפסיקים להתקדם בתרגיל מסוים...

יכולות להיות הרבה סיבות. נניח שההתאוששות טובה, ונניח שגם הטכניקה טובה (למרות שבמקרה שאתה מתאר רוב הסיכויים שהיא לא), המונח הלועזי למצב הזה הוא plateau, במילון: "רָמָה, מִישׁוֹר; דְּרִיכָה בַּמָּקוֹם, העדר התקדמות או שינוי"... זה שמתאמן הגיע לפלטואו הראשון שלו לא הופך אותו למתאמן בינוני. למה זה קורה?

המתאמן השיג הסתגלות למאמץ מסוים, היא מספיקה כדי להתמודד עם אותו המאמץ, אבל לא כדי לבצע מאמץ שהוא מעבר לזה באחד הפרמטרים, במקרה שאתה מתאר הפרמטר הוא משקל העבודה. אז מה עושים? מסיקים שהמתאמן הגיע לפוטנציאל הגנטי שלו עם בנץ' 60 קילו...

לא.

מסתכלים על שיטת האימון בתרגיל עצמו (חזרות, סטים, משקל) ושואלים מה צריך לעשות כדי לאפשר התקדמות, זה מרגיש כבד ל-6 חזרות? אולי אפשר לעבוד לחמישיות למשך כמה אימונים ולראות כמה משקל אפשר להוסיף למוט... אולי פתאום תצליח להוסיף 7.5 קילו לתרגיל ב-3 אימונים, קרה לי בעבר. עוד דרך היא להישאר על אותו מספר חזרות וסטים ולהוסיף משקל רק לסט הראשון (נגיד 62.5, 60, 60) באימון לאחר מכן גם לשני וכן הלאה... ככה התקדמתי בפרס עם בעיה בכתף.

בתור מתאמן מתחיל יש המון דרכים להתקדם, אתה רק צריך להבין מה אתה עושה ולהיות טיפה יצירתי. תבין פחות או יותר מה הנפח השבועי שאתה רוצה לעבוד בו לכל קבוצת שרירים, תבין איך לחלק את זה ככה שזה לא יהיה יותר מדי או מעט מדי באימון אחד, ותבין איך לבצע שינויים במידת הצורך
בגדר טווח הנפח השבועי והנפח לאימון בודד שקבעת לעצמך. הנפח השבועי שאני הייתי ממליץ לשרירים הגדולים הוא 9-18 סטים בשבוע, 3-6 באימון בודד. לחיצות עדיף להגביל ל-6 סטים בסה"כ לאימון בודד, בנץ' כבד ופרס כבד רצוי לעשות באימונים נפרדים.

למה אני אומר לך את זה? כי זאת לא תיהיה הפעם האחרונה שאתה תיתקע, ואתה צריך לדעת איך לעשות התאמות כל פעם כדי להתקדם. כל פעם שאתה עושה התאמה תנסה לדמיין איך האימונים הבאים ייראו וירגישו לך, אתה אמור לתכנן אותם בצורה כזאת שאתה בטוח (או כמעט בטוח) בזה שאתה תצליח לבצע את כל מה שאתה מתכנן. וזה תהליך מתמשך גם בזמן האימון עצמו, כל חזרה, כל סט, וכל שניה של מנוחה צריכים להיות מותאמים כמטרות קטנות מוגדרות שמקדמות אותך אל עבר המטרה הגדולה.

כדי להתקדם אתה צריך ללמוד לחבר בין התאוריה שאתה קורא במאמרים, ספרים ופורומים, הניסיון האישי, והפידבק שאתה מקבל מהגוף במהלך האימון, אחריו, ובאימונים הבאים.

או לשלם כסף למאמן (שזה אומר גם למצוא מאמן טוב) שיגיד לך מה לעשות ויעקוב אחרי ההתקדמות שלך.

לפי רמת התאוששות .
זה לא לפי רמת מסה או משקלים , לפי ענייות דעתי .
רמת ההתאוששות תלויה באופן מאוד חזק באורח חיים- שינה, תזונה, לחץ, עבודה, התאוששות אקטיבית וכו׳. אם תיקח שני מתאמנים זהים אחד עם אורח חיים אופטימלי ואחד עם אורח חיים גרוע, זה לא שאחד מהם מתחיל ואחד מהם לא.

על רגל אחת, רמת המתאמן היא למעשה קצב ההתאוששות שלו ממאמץ מסויים והזמן שלוקח לגוף שלו להסתגל לאותו מאמץ

אצל מתאמן מתחיל בדכל לוקח 48 שעות עד להסתגלות מלאה.. ולכן אפשר להעלות משקל מאימון לאימון

אצל מתאמן בינוני זה משבוע לשבוע לפעמים אפילו מדובר בהתקדמות מידי שבועיים.

ואצל מתאמנים מתקדמים מדובר כבר בהרבה חשיבה ותיחכום על מנת להתקדם.

הוותק, התוכניות שעבר המתאמן והמשקלי עבודה הם אלה שבדכל קובעים את הרמה שלך כמתאמן.

- מתי מפסיקים להתקדם בתכנית מסוימת? אין קצב קבוע, בתכנון נכון של תכנית עם דיאולודים מובנים מראש, סבלנות וחשיבה נכונה, תכנית יכולה להחזיק למשך זמן ארוך יחסית, להבדיל מזה, תכנון לקוי, יכול לגרום לעצירת התקדמות לינארית, ואף לפציעות בשל חוסר התאוששות וכדומה.

- לגבי המשך השאלה, לדעתי תשובה מתאימה תיהיה שתשאל את עצמך קודם מה המטרה שלך בכל תקופת אימונים, לשאלה הזו יכולה להיות אלף תשובות מנקודות מבט שונות 😃

על רגל אחת, רמת המתאמן היא למעשה קצב ההתאוששות שלו ממאמץ מסויים והזמן שלוקח לגוף שלו להסתגל לאותו מאמץ

אצל מתאמן מתחיל בדכל לוקח 48 שעות עד להסתגלות מלאה.. ולכן אפשר להעלות משקל מאימון לאימון

אצל מתאמן בינוני זה משבוע לשבוע לפעמים אפילו מדובר בהתקדמות מידי שבועיים.

ואצל מתאמנים מתקדמים מדובר כבר בהרבה חשיבה ותיחכום על מנת להתקדם.

הוותק, התוכניות שעבר המתאמן והמשקלי עבודה הם אלה שבדכל קובעים את הרמה שלך כמתאמן.

- מתי מפסיקים להתקדם בתכנית מסוימת? אין קצב קבוע, בתכנון נכון של תכנית עם דיאולודים מובנים מראש, סבלנות וחשיבה נכונה, תכנית יכולה להחזיק למשך זמן ארוך יחסית, להבדיל מזה, תכנון לקוי, יכול לגרום לעצירת התקדמות לינארית, ואף לפציעות בשל חוסר התאוששות וכדומה.

- לגבי המשך השאלה, לדעתי תשובה מתאימה תיהיה שתשאל את עצמך קודם מה המטרה שלך בכל תקופת אימונים, לשאלה הזו יכולה להיות אלף תשובות מנקודות מבט שונות 😃

זו אמנם הדעה הרווחת, אבל זו דעה בלבד ולא כוללת מקרי קיצון.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית