הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

בנצרום, מכון ויצמן, ומדינת ישראל

אני הכי אוהב לקרוא את הטוקבקים לכתבות האלה - אם היה שמץ של ספק שנשארו אנשים משכילים במדינה הזאת, הטוקבקים האלה בדרך כלל מוחקים אותו לגמרי.

• פותח/ת השרשור
תאכלס המשפחה הזו דיי חסרת אחריות, נעזוב את החלק שהמדינה חרא ואולי גם מכון וייצמן, אבל איך משפחה של 5 נפשות הולכת לגור בארץ ישראל ממשכורת של פוסט-דוק במכון וייצמן? אפילו משכורת של פוסד דוק בארה"ב שזה 45 אלף דולר בשנה לערך לא יספיק לחיות, אז בארץ? מה עם האישה למה לא הלכה לעבוד? ואני אני אעתיק תגובה מפורום תפוז מאיפה שלקחתי את זה:

חשבו להסתדר חמישה אנשים ממשכורת של פוסט דוקטורנט בארץ.

הרי ידעו מראש שהוא יהיה פוסט דוקטורנט, אז תסלחו לי שאני משחקת את תפקיד הבוסטון גאי לרגע אבל שישים שנה למדינה או לא שישים שנה למדינה, המשכורות של פוסטדוקים בארץ לא מספיקות לכלכל משפחה שלמה, והמשפחה הזאת היא או מאוד תמימה או מאוד טיפשה.

מי שבוחר במסלול של ביולוגיה בארץ יודע מראש שמצפות לו הרבה שנים של חיים ברמה סטודנטיאלית, ושגם אחר כך המשכורות לא בשמיים, טבלאות השכר מפורסמות וגלויות לכל. הסיבה שהשכר בביולוגיה כל כך נמוך יחסית למקצועות אקדמיים אחרים היא שיש המון, המון, המון סטודנטים לביולוגיה בארץ ואין צורך בכל כך הרבה בשוק העבודה. וזאת בעיה קשה שלא ברור איך פותרים אותה, אבל שוב, הכל ידוע מראש ואם מישהו רוצה משפחה ואשה עקרת בית הוא צריך לבדוק מראש שיוכל לפרנס אותם, הרי הדברים האלה לא נפלו עליו מהשמים.

ואם הייתי במקום הבחור הזה ובאמת הייתי רוצה להישאר בארץ וגם להיות מסוגלת לתמוך כלכלית במשפחה שלי, הייתי עושה הסבה לעריכת פטנטים (צריך דוקטורט בביולוגיה ולא חייבים תואר במשפטים), עבודה אולי פחות מרתקת ממחקר אבל המשכורות טובות מאוד.

דווקא עם זה אני לא מסכים, המצב שלו עקרונית היה יותר טוב מאשר חלקים נרחבים באוכלוסיה בישראלי.
פוסט דוקטורנט בישראל מקבל בערך 8,500-9,500 ש"ח לחודש. אל תשכח שזו מלגה, מה שאומר שזה כסף נקי ממס. בשביל להרוויח את זה בחוץ הוא היה צריך להרוויח כמה, 12,000 ש"ח? אולי קצת פחות, כי הוא על תקן מדען חוזר. אם בת הזוג עובדת גם ומרוויחה בסביבות ה-7,000 נטו אפשר לסגור משכורת שנחשבת נאה בישראל. מלגות הפוסט בחו"ל יותר גבוהות - משהו כמו 45,000 דולר למלגה שנתית טובה, אבל תלוי איפה אתה הולך לגור.
בסופו של דבר הנטל הכלכלי בא לידי ביטוי בכך שלמשפחה יש שלושה ילדים, וזה נטל שקשה לעמוד בו גם כשאתה עובד (כי אפילו אם הוא יקבל משרת דוקטור עם tenure track בארה"ב, וזה אפילו גדול כי אין הרבה משרות והתחרות מטורפת, הוא לא יתחיל מיותר מ-60,000-62,000 דולר לשנה).*

• פותח/ת השרשור
משרת דוקטור תביא לו 100K ואחרי כמה שנים בודדות זה יקפוץ ל 180-200K
בכתבה רשמו שהוא עשה 8500 ש"ח נטו בחודש.
בכל מקרה הוא יכל לקבל $3000 נטו בארה"ב, אם הוא היה משלם על דירה $2000 (3 חדרים וסלון) + היא יכולה לעבוד בקלות ולקבל $1500-2000 בחודש, המשכורת שלה תכסה אוכל וחשבונות, אצלו נשאר עוד $1000 נגיד $500-700 2 מכוניות עוד $300 לשטויות או לבית קצת גדול יותר.

איזה 100K היום, הלוואי. שני חברים שלי קיבלו משרת דוקטור בארה"ב אחרי שנים של חיפושים, אחד בפילדלפיה והשני איפשהו בניו-יורק, שניהם לא הצליחו לשכנע את האוניברסיטה שמעסיקה אותה לעלות יותר מ-65,000 לשנה, לשנתיים הראשונות. אל תשכח גם שאף אחד לא ממש שש לתת לך ישר תקן, אתה תתחיל כ-associate professor לכמה שנים טובות.
ו-8500 ש"ח נקי זה בכלל לא רע בארץ.

• פותח/ת השרשור
אני לא מדבר על אנשים שבאים מהארץ, אני מדבר על מקומיים. ברגע שאתה מגיע מהארץ 65,000 יספיק לך ביותר, הם לוקחים בחשבון גם עלויות ויזה וכו'

הורג אותי ריגשיי הנחיתות שיש לאנשים בארץ. עדיין חושבים שכמו בשנות השישים יש כאן אפליה נגד מזרחים. האנשים חיים בסרטים שהסבות שלהם סיפרו להם על קום המדינה.
אני לא מבינה את פשר הכתבה, היא סתם רצתה לתת לעצמה תירוצים, להצדיק את עצמה. הרי לא יהיה לה יותר קל בשנתיים הראשונות בארה״ב, ולבחור לא לעבוד בארץ, אם בעלך לא מנכ״ל בחברה גדולה, זה גזר דין מוות לחשבון הבנק.
נמאס לי שכל יומיים מישהו מחליט שיש לו זכות לפתוח את הפה על כל העולם ודודה שלו.

חיים אני לא מסכים איתך, למקצועות היותר מבוקשים(לא פילוסופיה או שקרי החברה) המשכורות והמלגות מאוד יפות, הכוונה שגם כפוסט דוקטורנט אתה תרוויח הרבה יותר ממרצה צעיר בארץ.

ואני בכלל לא מדבר על מענקים נוספים, והתנאים למחקר שם.
להיות חוקר בארץ לא משתלם בכלל.

אני מסכים שכל חוקר שפוי בדעתו ינסה להימלט מהארץ. אבל התחרות מאוד גדולה גם בחו"ל.

הכתבה הזו מדיפה רושם של תלונות על צרות של עשירים. אם היא הרשתה לעצמה לא לעבוד בצורה רצינית ולהסתמך על המשכורת שלו, ולקוות לאורח חיים מלא רווחה, שיבושם לה.

הורג אותי ריגשיי הנחיתות שיש לאנשים בארץ. עדיין חושבים שכמו בשנות השישים יש כאן אפליה נגד מזרחים. האנשים חיים בסרטים שהסבות שלהם סיפרו להם על קום המדינה.
אני לא מבינה את פשר הכתבה, היא סתם רצתה לתת לעצמה תירוצים, להצדיק את עצמה. הרי לא יהיה לה יותר קל בשנתיים הראשונות בארה״ב, ולבחור לא לעבוד בארץ, אם בעלך לא מנכ״ל בחברה גדולה, זה גזר דין מוות לחשבון הבנק.
נמאס לי שכל יומיים מישהו מחליט שיש לו זכות לפתוח את הפה על כל העולם ודודה שלו.

איך הגעת למסקנה שהיא מתלוננת על אפלייה על רקע עדתי?

אם היא כן מתלוננת על אפלייה כזאת, והחמצתי את הטקסט, לא הייתי אומר שתלונות כאלה נטולות בסיס גם בימינו. אפשר לחשוב שמדינת ישראל של שנות האלפיים משמשת דוגמא לשיא הנאורות והקידמה החברתית.

שאתה ממש את הבחירה החופשית שלך.
אף אחד לא צריך להחליט עבורך באיזה קריטריונים תבחר את העובדים שלך(אנחנו מדברים על חברה פרטית בבעלותך חלקית או מלאה).

אוקיי, איבדת אותי.

מה הקשר בין אפליה לבין הבחירה החופשית?

אוקיי, איבדת אותי.

מה הקשר בין אפליה לבין הבחירה החופשית?

קח לדוגמה מעסיק שלא רוצה להעסיק נשים בהיריון, כי זה פוגע בתפוקה של החברה הפרטית שלו. הוא בוחר, משיקולים כלכליים, שלא להעסיק נשים בהיריון. אבל אז מגיעה המדינה ומחליטה שמדובר בהפליה. כך אותו דבר לגבי מעסיק שלא רוצה להעסיק גברים שיוצאים למילואים.

שזכותך לבחור את מי שבא לך, גם אם זה רק קרובי משפחה שלך או נשים, גברים, שחורים, לבנים וכו..

הזכות לבחור עם מי להתרועע לא מוטלת בספק. יחד עם זאת, הסיבה לשמה אתה בוחר מעוררת תמיהות וספקות (מצד כל אדם אחר שמתוודע אלייך, גם אם לא תרצה או תתעניין בכך)

יש הבדלים בין בחירה מטעמי עניין (או חוסר עניין), לבין בחירה מטעם שוני בדת/ מין/ גזע (וכן הלאה). הראשונה מייצעת שיקולי יעילות, השנייה מייצגת רוע.

הזכות לבחור עם מי להתרועע לא מוטלת בספק. יחד עם זאת, הסיבה לשמה אתה בוחר מעוררת תמיהות וספקות (מצד כל אדם אחר שמתוודע אלייך, גם אם לא תרצה או תתעניין בכך)

יש הבדלים בין בחירה מטעמי עניין (או חוסר עניין), לבין בחירה מטעם שוני בדת/ מין/ גזע (וכן הלאה). הראשונה מייצעת שיקולי יעילות, השנייה מייצגת רוע.

תגדיר רוע.
לא רואה שום דבר פסול לשכור לעסק שלי רק יהודים, או רק נשים.
לא רואה איפה מסתתר רוע פה.

קח לדוגמה מעסיק שלא רוצה להעסיק נשים בהיריון, כי זה פוגע בתפוקה של החברה הפרטית שלו. הוא בוחר, משיקולים כלכליים, שלא להעסיק נשים בהיריון. אבל אז מגיעה המדינה ומחליטה שמדובר בהפליה. כך אותו דבר לגבי מעסיק שלא רוצה להעסיק גברים שיוצאים למילואים.

אם המעסיק בחר לפטר עובדת בהירון בגלל שהוא מפסיד כסף, לא אומר שהוא עשה משהו חיובי.

נכון, זכותו להרוויח, ואיש לא יאמר לו אחרת. הבעיה שלו היא שגם זכותה להרוויח. חוץ מזה, הבחירה שלה להיכנס להריון אין משמעה שהיא בחרה לאבד את עבודתה (למרות שבימינו זה אכן נראה כך).

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית