יש ירידה, אבל היא בעיקר נקודתית, בעיקר בקרב האוכלוסיות המחוסנות יותר וסביבתם הקרובה, אבל זה עדיין לא מספיק. אני חושב שאולי זה יעזור להמחיש למה עדיין לא רואים ירידה משמעותית:אני לא מפקפק ברמת היעילות של החיסון. אומרים לנו שכמות הנדבקים אחרי החיסון נמוך בהרבה משאר האוכלוסיה. אני פשוט לא מבין מדוע זה לא משתקף במספרים.
מנתונים ראשוניים מראים שיש ירידה בערך של 70%-80% בסיכוי להדביק אחרים בתור מחוסן, ומעל ל-90% בלחלות במחלה גם אם הוירוס הצליח להתיישב אליךהאם אפשר להידבק ולשאת את הנגיף אחרי חיסון, או לא?
רשמית אנחנו יודעים מינימום 3 חודשים, בפועל אנחנו רואים גם ראיות להרבה מעבר, וההשערה לפי הנתונים הקיימים היא באיזור השנתיים-שלוש. כמובן שצריך לציין שזה יחסית לוירוס הקיים היום ולא לווריאנטים, שעלולים להשפיע על יעילות החיסון ואולי יהיה צורך לעדכן אותו, אבל אז זה יהיה בערך כמו לעדכן חיסון שפעתלכמה זמן החיסון מספיק?
במצב אידאלי זה מה שהיה קורה, וזו אחת הסיבות למה ה-FDA נתן להם רק אישור חירום, אבל ברגע שמוכח שהחיסון יעיל, במצב חירום לא משנה לנו מתי הוא יפסיק להיות יעיל, כל עוד הוא יעזור לנוהיית חושב שימשיכו לחקור את החיסון ויגלו את התשובות לשאלות האלו לפני שמשחררים את החיסון.
כמו שתיארתי קודם, אנחנו עדיין לא בשלב שאפשר לשחרר את כל ההגבלות, וסגר נקודתי יכול להיות יעיל במקרים מיוחדיםסגר אחרי שיש כביכול פיתרון בשם "החיסון", גורם לעוד יותר חוסר אמון. האזרח אומר "הנה הוכחה שהחיסון לא עובד".
אתמול התפרסם המחקר הישראלי של כללית אחרי שעבר ביקורת עמיתים שהראה יעילות גבוהה מאוד של החיסון, מדובר כרגע על ירידה של 94% בהדבקה, ירידה מעל ל-90% במחלה קשה, וירידה ב-100% בתמותה (כלומר אף אחד לא מת מקורונה לאחר החיסון השני)אבל אני מוכן להתחסן ברגע שארגיש שרמת היעילות מספיק גבוה, ורמת הנזק מספיק נמוך, וכרגע, אני עדיין לא רואה את זה בבירור מספיק, בין היתר בגלל השאלות שציינתי למעלה.