דיון: כיצד מזהים מידע שגוי בתחום התזונה והכושר?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
כיצד נמנעים ממידע כוזב בתחום התזונה והכושר?

ידיעה שקרית או מידע כוזב יכול להתפשט מהר יותר ממידע אמיתי ובכך להטעות אנשים די בקלות. אחת הסיבות לכך היא שהאמינות הנתפשת של ידיעה מסוימת מושפעת מגורמים נוספים מלבד הטענה עצמה, כמו חשיפות חוזרות. ניסויים שנערכו בנושא הראו שמספיקה חשיפה מקדימה אחת למידע כוזב כדי להכפיל את מידת האמינות שלו בעיני אנשים [1]. אם זה לא מספיק גרוע, האפקט הזה נשמר גם כאשר מצורפת אזהרה לגבי אותה ידיעה, כאשר היא נוגדת את האמונה הקודמת של קהל היעד וגם אם כבר לא זוכרים את החשיפה הראשונה באופן מפורש.

למרבה הצער, הבעיה הזו לא בלעדית לפוליטיקה או חיסונים ומתרחשת גם בתחום התזונה והכושר.

איך אתם מצליחים להפריד בין מידע בין אמיתי לכוזב בכל מה שקשור לתזונה או כושר?

האם מידע שכזה הניע אתכם לפעולות מיותרות? (נניח, רכישת תוספים מונפצים)

מה גרם לכם להפסיק להאמין בו?

מנטוררר.jpg

[1] רפרנס: Error - Cookies Turned Off

LBS:)
כשהתחלתי להתאמן הייתי בטוח שאני צריך להתאמן לפחות 4 פעמים בשבוע ולפחות 4 תרגילים באימון לכל קבוצת שריר, הייתי בטוח שאם אני אוכל פחמימות ריקות אז לעולם לא אצליח לרדת באחוז שומן ושמסה מלוכלכת זה מסה שאוכלים בה רק ג'אנק פוד, חשבתי שאבקות חלבון זה מאסט ובלי זה אני לא אצליח להגיע למכסת החלבון היומית שאני צריך ועוד המון שטויות. פה הבנתי לאט לאט כמה הכול בולשיט.

אני עדיין לא בטוח שאני יודע להפריד. מה שעוזר לי זה להתעמק בטענה מסוימת ולהשוות אותה למתנגדים לה. נגיד, לקרוא ספר ארוך על נושא מסוים, נגיד הומיופתיה, ולקרוא טיעונים נגד. או לשמוע מאדם שממש מאמין במשהו, ואחר כך לשמוע ממתנגד. ועוד יותר טוב, לעלות את הטיעונים אחד בפני השני. לא מעניין אותי שם מפוצץ או תואר, צריך לבחון את הטענה עם זכוכית מגדלת בעיני.
נתתי 200 ש"ח למקובל. הגזמתי עם אכילת חלבון בלי סיבה ליותר מידי זמן, זה יכל להוביל לחסרים תזונתיים. עישנתי נרגילה כי חשבתי שזה אפילו בריא לעיכול גם אם לא לריאות, אני תמיד ביקורתי ומנסה ללמוד מה אני עושה לא נכון.
חלק פשוט לא עבד. חלק לא הצליח לעבור את מבחן ההגיון. חלק אחרי התעמקות בנידון, אנשים שמבינים בנושא הסבירו לי את איך הדברים עובדים.

אני חושב שכל אחד יכול לטעות, זה נורמלי, חשוב ענווה. אנשים אוהבים לצייר טענה מסוימת כפשוטה, וכל מי שמתנגד לה אדיוט גמור. אם יצא למישהו לשמוע דעות של אנשים שבעיניו טועים, הוא יראה שהם מציירים את טענתם כפשוטה וברורה ואי אפשר לחשוב אחרת. חשוב לדעת שאין הרבה דברים שבאמת כל כך פשוטים וברורים. אם זה נשמע מגוכח מידי לחשוב אחרת, כדאי לבדוק למה מישהו חושב אחרת.

trust the wise man to explain something dumb

השאלה הזאת מבוססת על ההנחה השגויה שתחום התזונה והכושר שחור לבן, שיש נכון ולא נכון.

נגיד ככה, יש מעט מאוד "אמיתות" שמירב המומחים מסכימים עליהם ובנוסף הן מגובות במחקרים. ברובם המוחלט מדובר על נושאים מאוד ספציפיים כמו הימצאות ויטמין C בתפוז, או השפעה של חוסר בסידן על בריאות עצמות, אלה עובדות מדעיות שכיום לא ניתן להתווכח עליהם. לעומת זאת, לשאלות כמו האם כדאי להתאמן 3 או 5 פעמים בשבוע, כמה סטים צריך לעשות, מה הטווח חזרות האופטימלי למטרה X, אין כיום תשובה חד משמעית.

האמנתי בעבר לדברים הזויים כמו מאכלים שורפי שומן וזה...
קודם כל כשאני שומע משהו שנשמע מוזר אני מנסה לחפש מקור או מחקר שתומך בטענה. הדבר השני שאני דוגל בו זה "האם זה טוב מכדי להיות אמיתי", אם משהו נשמע לי מדהים או הברקה חדשה לאיך לרדת באחוזי שומן או לבנות שריר בקלות זה שקר

פשוט שואל את עצמי - על סמך מה הוא אומר את מה שהוא טוען.

99% אין ביסוס והכל זה bro science. ובמידה ויש בסיס שניתן לגבות במחקר, או מידע איכותי (Damn Konfident theory) שלא תורגם לפרשנות האישית של gymbro אז אפשר לקחת לעירבון מוגבל את המידע(למשל כולם יודעים לקחת מחקר מPUBMED להראות מבינים אבל בתאכלס מי קרא יותר מהכותרת את abstract)

אותי הכי מעצבן כל מיני "יוטיוברים" / "דוגמני פיטנס" שברור שהם על PEDS והם מוכרים תוכניות אימון / ותזונה..
ובאים אנשים תמימים בלי נסיון שחושבים שמאבקת חלבון , עוף וברקולי הם יראו כמו אותו יוטיובר שמכר להם את התוכנית..

👎

אותי הכי מעצבן כל מיני "יוטיוברים" / "דוגמני פיטנס" שברור שהם על PEDS והם מוכרים תוכניות אימון / ותזונה..
ובאים אנשים תמימים בלי נסיון שחושבים שמאבקת חלבון , עוף וברקולי הם יראו כמו אותו יוטיובר שמכר להם את התוכנית..

👎
וכתבת את כל זה בלי להזכיר רבנים או דת בכלל.
(תדמיין סמיילי מוחה כפיים)

• פותח/ת השרשור
ד"ר גרג דוסט
אחלה גרג!

אני עדיין לא בטוח שאני יודע להפריד. מה שעוזר לי זה להתעמק בטענה מסוימת ולהשוות אותה למתנגדים לה. נגיד, לקרוא ספר ארוך על נושא מסוים, נגיד הומיופתיה, ולקרוא טיעונים נגד. או לשמוע מאדם שממש מאמין במשהו, ואחר כך לשמוע ממתנגד. ועוד יותר טוב, לעלות את הטיעונים אחד בפני השני. לא מעניין אותי שם מפוצץ או תואר, צריך לבחון את הטענה עם זכוכית מגדלת בעיני.

אתה משתמש בכלים מסוימים לפני שאתה בוחן טענה כלשהי? מחפש משהו מסוים?

השאלה הזאת מבוססת על ההנחה השגויה שתחום התזונה והכושר שחור לבן, שיש נכון ולא נכון.
אני מודע לחלוטין שהתחום הוא לא שחור ולבן, אבל עדיין תמצא מלא אנשים שאומרים "אסור X בחיטוב", "אתה *חייב* לעשות ככה וככה אם אתה רוצה לגדול, "פחמימות גורמות להשמנה", "אסור לאכול אחרי 20"... עדיין תמצא המון מידע כוזב ובגלל זה בחרתי בזה כנושא לדיון.
כלומר, השאלה מתבססת על ההנחה שאנשים אוהבים לדבר שטויות בעיקר ולא על ההנחה שהתחום הזה הוא בינארי בהמלצות שלו.

למעשה, כלי מצוין לאיתור בולשיט יכול להיות דיבור בפורמט כזה, של בטחון מוחלט. אתה לא תראה לרוב מומחה שמתבטא בהחלטיות דומה למה שציינתי מעלה (כי זהירות מדעית ורמת ודאות של מחקרים בתזונה...) ולכן כשאני שומע משהו מאוד מוחלט לרוב נדלקת לי נורה אדומה.

למשל כולם יודעים לקחת מחקר מPUBMED להראות מבינים אבל בתאכלס מי קרא יותר מהכותרת את abstract
אף אחד כמעט, וגם אלו שקוראים לא בהכרח מבינים. עכשיו נהיה באופנה לזרוק אחד על השני רפרנסים מפאבמד באמצע ויכוחים מבלי להבין מה הם באמת אומרים. זה הכשל החדש של דיבייטים בתזונה.

היית רושמת פשוט הרבלייף 😇
זה נהיה הרבה יותר גרוע, אני לא המצאתי את הדוגמה הזו - הבנאדם קיים במציאות וממרום שנות ה-20 המוקדמות שלו הוא מוכן ללמד אותך כל מה שצריך לדעת על החיים. תמורת תשלום סמלי כמובן.

תבוא,זה חלבון
לא שולל. אני צריך לאכול כדי לגדול עכשיו.

מקשיבים רק ליובל מLBS, פורום הכושר המוביל בישראל
מעדיף שיטילו ספק במה שאני אומר, יותר מעניין ככה 😃

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית