הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

דיון: כיצד מזהים מידע שגוי בתחום התזונה והכושר?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
כיצד נמנעים ממידע כוזב בתחום התזונה והכושר?

ידיעה שקרית או מידע כוזב יכול להתפשט מהר יותר ממידע אמיתי ובכך להטעות אנשים די בקלות. אחת הסיבות לכך היא שהאמינות הנתפשת של ידיעה מסוימת מושפעת מגורמים נוספים מלבד הטענה עצמה, כמו חשיפות חוזרות. ניסויים שנערכו בנושא הראו שמספיקה חשיפה מקדימה אחת למידע כוזב כדי להכפיל את מידת האמינות שלו בעיני אנשים [1]. אם זה לא מספיק גרוע, האפקט הזה נשמר גם כאשר מצורפת אזהרה לגבי אותה ידיעה, כאשר היא נוגדת את האמונה הקודמת של קהל היעד וגם אם כבר לא זוכרים את החשיפה הראשונה באופן מפורש.

למרבה הצער, הבעיה הזו לא בלעדית לפוליטיקה או חיסונים ומתרחשת גם בתחום התזונה והכושר.

איך אתם מצליחים להפריד בין מידע בין אמיתי לכוזב בכל מה שקשור לתזונה או כושר?

האם מידע שכזה הניע אתכם לפעולות מיותרות? (נניח, רכישת תוספים מונפצים)

מה גרם לכם להפסיק להאמין בו?

מנטוררר.jpg

[1] רפרנס: Error - Cookies Turned Off

• פותח/ת השרשור
מחר בערב אנחנו מבצעים פשיטה על סניף של אנדר ארמור בבני ברק,ככה שאם אתה במרכז,תצטרף לחווית בשרים לאחר מכן
נשמע פלילי מדי + אני מתחסן מחר במנה שנייה 🤒

נשב על אנשור בהזדמנות

שנים שנים אחורה,אני זוכר את המשפטים הקבועים:
* בסיום האימון ״לטוס״ מהר הביתה לאכול קופסת טונה,״כי יש רק 45 דק ״על השעון״

* בלי אבקת חלבון לא תראה בכלל שינוי
* חייב יחד עם זה סוכר ענבים ״לפחות כפית״
* קריאטין יטיס אותך למעלה,תראה שינוי מהשימוש הראשון.
* אל תעשה דדליפט,זה ישבור לך תגב!
* תעבוד הכל 12 חזרות,רק ככה תראה שינוי

וכו וכו

שאלה מפורום אחר...
אולי התזונאי יכול לענות?
או @frozen שבטוח ניסה... 😆

צפה בקובץ המצורף 63739
ניראה שהבחור יודע מה הוא עושה:sarcastic:😆😆
ולנושא עצמו, בגיל 13 שהתחלתי להתאמן במשך שנתיים וחצי - שלוש שנים התאמנתי כמו מפגר. תזונה חרא, סקוואט בסמית' משין ועוד הרבה שטויות. הייתי שמן, רציתי לעשות דדליפט אבל לא ידעתי. אחרי התקופה הזאת הלכתי לתזונאית ספורט בווינגייט ואני מצטער שהלכתי אליה. ההורים שילמו את הכסף והתזונאית הזאת הביאה לי תפריט של 1000 קל', מה שלא הגיוני בשום מצב עם הידע שיש לי כרגע. פשוט גירעון של יותר מ500 וכמובן שירדתי במשקל אבל ירד לי גם מסת שריר והפכתי לשחיף שמן. לקראת הסוף, במזל נחשפתי לפורום והתחלתי פשוט לשבת, לקרוא וללמוד כמה שיותר הפורום ומה פורטל. עזבתי אותה ומאז אני יודע פחות או יותר להפריך שטויות שמנסים לספר לי, אם זה משהו שאני לא סגור עליו אני הולך לאינטרנט לחפש במקום שלא מדברים שטויות(הפורום, הפורטל, מייק, דרק מהיוטיוב ומחקרים אם אני מוצא).

נערך לאחרונה:
אתה משתמש בכלים מסוימים לפני שאתה בוחן טענה כלשהי? מחפש משהו מסוים?
היום, אני אשאל אנשים שאני מכיר וסומך עליהם, כל אחד בתחום שלו. יש לי חבר אח בבית חולים, חבר אחר רופא, עם יש משהו בתחום שלהם, אני יכול לשאול אותם, ועוד יותר טוב, גם לקבל נימוק לטענה שלהם.
אני גם בקשר עם חבר נטורופת.

יש ספרים רבים על נושאים רבים, אני חושב שזה דרך מעולה להבין לעומק דבר מסוים. רפרוף קל על נושא מסוים לא באמת נותן לך את כל התמונה.

והרבה פעמים אני פשוט מנסה. לקחתי אשווגנדה תקופה, כי היו גם מחקרים אם אני זוכר נכון שהצביעו שזה יעזור לי באימונים. אחרי שנגמרו הכדורים, לא קניתי חדש, כנ"ל קריאטין, אין לי סיבה לקחת משהו שלא עוזר לא משנה כמה מחקרים נעשו עליו.

וכמובן חיפוש בגוגל זאת תמיד אפשרות, אבל הכי פחות מועדפת עלי.

כל מיתוס שקיים בארץ.
לא לאכול לחם/פחמימות
לא לאכול אחרי 18:00 בערב.
לא ללכת לישון מידי אחרי האוכל/לשנוץ(לא זה השיא)
תרגילים מיועדים לשריפה ממקומות מסויימים.
בטוח יש עוד שאני לא זוכרת.
קניתי אלפי שטויות שנחשבים כסופר פוד-
ספירולינה,חומץ תפוחים,כל מיני אבקות של מאקה מורנגה או משהו כזו וכו כו. וגם בעבר קניתי כדורים להרזיה.
הייתי שנה וחצי בתפריט נוקשה וקשוח דל בקלוריות או חייים ולא יצאתי מהתפריט פעם אחת או אכלתי משהו שונה ממנו. אפילו לא ביום הולדת שלי.
מדהים כמה אהבלה יכולתי להיות.

הכרתי את האתר הזה וזה ניפץ לי כל מיתוס אפשרי.
התחלתי לספור קלוריות ולשים לב לערכים קוראת המון מחקרים שמבוססים. מאז החיים שלי אחרת. היום משלבת הכל מהכל, גם אבנים אני יאכל אם זה נכנס לי בערכים(כל עוד הגעתי למספיק חלבון ושומן:sarcastic:

כל מיתוס שקיים בארץ.
לא לאכול לחם/פחמימות
לא לאכול אחרי 18:00 בערב.
לא ללכת לישון מידי אחרי האוכל/לשנוץ(לא זה השיא)
תרגילים מיועדים לשריפה ממקומות מסויימים.
בטוח יש עוד שאני לא זוכרת.
קניתי אלפי שטויות שנחשבים כסופר פוד-
ספירולינה,חומץ תפוחים,כל מיני אבקות של מאקה מורנגה או משהו כזו וכו כו. וגם בעבר קניתי כדורים להרזיה.
הייתי שנה וחצי בתפריט נוקשה וקשוח דל בקלוריות או חייים ולא יצאתי מהתפריט פעם אחת או אכלתי משהו שונה ממנו. אפילו לא ביום הולדת שלי.
מדהים כמה אהבלה יכולתי להיות.

הכרתי את האתר הזה וזה ניפץ לי כל מיתוס אפשרי.
התחלתי לספור קלוריות ולשים לב לערכים קוראת המון מחקרים שמבוססים. מאז החיים שלי אחרת. היום משלבת הכל מהכל, גם אבנים אני יאכל אם זה נכנס לי בערכים(כל עוד הגעתי למספיק חלבון ושומן:sarcastic:
חייב להגיד שזה משמח מאוד לשמוע שזה קרה אצלך. אצל הרבה נשים שאני מכיר, כולן מאמינות לכל החרא שמוכרים להן וזה מעצבן אותי מאוד. מידי פעם אני מנסה להסביר לבחורות בעבודה שלי את הבייסיק(תזונה בעיקר, נייטרלי, מסה וחיטוב)אבל לא כ"כ מקשיבות לי. יש שתיים מהעבודה שלי שאפילו נכנסו לתרמית פירמידה - אחת מחשיבה את עצמה" תזונאית" ומאמנת בחברה שמוכרת מוצרים של herbalife. התעמתתי איתה לגבי השטויות שהיא רושמת והיא לא רצתה להקשיב למרות שרציתי להפנות אותה לפורום או לפורטל. הבחורה השניה נכנסה לאיזה מקום שמוכרים שם אבקות חלבון ו"משקה אנרגיה" שיש בו צמחים וטענה כל מיני טענות מפגרות לגמרי שאני לא רוצה לכתוב כל שטות שהיא רשמה.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
* בסיום האימון ״לטוס״ מהר הביתה לאכול קופסת טונה,״כי יש רק 45 דק ״על השעון״

* בלי אבקת חלבון לא תראה בכלל שינוי
* חייב יחד עם זה סוכר ענבים ״לפחות כפית״
זו נוסטלגיה 🤣
אולי התזונאי יכול לענות?
🤢
וגם אין בזה חלבון

יש ספרים רבים על נושאים רבים, אני חושב שזה דרך מעולה להבין לעומק דבר מסוים. רפרוף קל על נושא מסוים לא באמת נותן לך את כל התמונה.

נכון, למרות שסופר קשה לבחור ספרים באמת טובים בתזונה. אני חושב שרוב הספרים הפופולריים בתחום לא איכותיים מספיק ובאים יותר כדי למכור, גם על חשבון האמת. אם אני לא טועה היה מחקר שניסה גם לבחון את הדיוק של כמה ספרים נמכרים בתחום הזה, אבל אני פשוט לא מצליח למצוא אותו עכשיו.
מוציא מהכלל את ליין נורטון, מייק ישראטל וכו'...

נכון, למרות שסופר קשה לבחור ספרים באמת טובים בתזונה. אני חושב שרוב הספרים הפופולריים בתחום לא איכותיים מספיק ובאים יותר כדי למכור, גם על חשבון האמת. אם אני לא טועה היה מחקר שניסה גם לבחון את הדיוק של כמה ספרים נמכרים בתחום הזה, אבל אני פשוט לא מצליח למצוא אותו עכשיו.
מוציא מהכלל את ליין נורטון, מייק ישראטל וכו'...
מאוד אהבתי את הספר של מייק ישראטל.

מה שיפה בספר, זה האריכות שבה.
יותר קל למצוא טעויות או להיפך כשאתה מסתכל על כל ההסבר מאחורי הטענות.
היו כמה ספרים שבאמת הטענות שלהם לא התבססו מספיק לפי הראיות שלהם.

דבר נוסף, אם הסופר בעל נסיון עשיר, בדרך כלל הספר בעצמו הוא מעין מחקר. קח לדוגמה את בוריס שייקו, מאמן פאוורליפטינג מפורסם שמשתף בספר שלו תוכניות שהוא נתן לאנשים, ותרגילים שונים. הבן אדם ניתח בצורה פסיכית את הטכניקה של המתאמנים שלו גם בצורה ממוחשבת, הוא ספר את השניות שלקח להם לבצע כל תרגיל בRM1 שלהם, ופשוט מחלק המון ידע מנסיון פרקטי בלי לשרוף זמן על מחקרים לא רלוונטים שנעשו על מתאמנים מתחילים או עכברי מעבדה.

גם הספר לדוגמה של ביל סטאר שמלא כמעט כולו בברו סיאנס, נותן לך לפחות מבט לתוך ההסתכלות של אותו מאמן דגול, לפחות לגישה המנטלית שלו, ואיך הוא הגיע למסקנות שלו.

יש כמובן את הספרים של צ'אד סמית' שאין לך שורה בה בלי רפרנס מחקרי, שזה די מיותר לי, ההישגים שלו כמתאמן ומאמן שווים לי יותר, אבל לחובבי המחקרים, זה ספר בסגנון שלהם.

בתזונה יש לך את הספר של ג'ואל פורמן, שגם אם נסכים שמה שעבד לו, לא בהכרח עבד מהסיבות שהוא חשב, יכול להיות שנצליח להבין את ההגיון ולקבל ממנו טיפים להקל על התפריט.

יש את הספרים הישנים שהייתי רוצה גירסה מעודכנת שלהם אם היה, אבל מה לעשות שמאז שנות ה80 לא נכתבו ספרים ברמה כזאת, כמו Minerals, the metabolic miracle workers.
צריך תמיד להתעדכן מה התחדש מאז, אבל הבסיס מאוד יעיל.

Poisons in your food הוא ספר מעולה אך פחות רלוונטי היום, דברים השתנו. אבל כמו שכל הסטוריון יודע, דברים משתנים, אבל אנשים לא. ליקויים במערכת, וסכנות לבריאות הציבור עקב כך, תמיד יהיו. וגם אם אותם פתרונות של פעם לא רלוונטים היום, אבל אם נלמד היטב מההיסטוריה, נוכל להיות חכמים יותר היום.

מאוד אהבתי את הספר של מייק ישראטל.
דבר נוסף, אם הסופר בעל נסיון עשיר, בדרך כלל הספר בעצמו הוא מעין מחקר. קח לדוגמה את בוריס שייקו, מאמן פאוורליפטינג מפורסם שמשתף בספר שלו תוכניות שהוא נתן לאנשים, ותרגילים שונים. הבן אדם ניתח בצורה פסיכית את הטכניקה של המתאמנים שלו גם בצורה ממוחשבת, הוא ספר את השניות שלקח להם לבצע כל תרגיל בRM1 שלהם, ופשוט מחלק המון ידע מנסיון פרקטי בלי לשרוף זמן על מחקרים לא רלוונטים שנעשו על מתאמנים מתחילים או עכברי מעבדה.
איך קוראים לשני הספרים שלהם בבקשה?

שאירובי זה הפיתרון להרזיה.
שלאנשים יש חילוף חומרים פסיכי (יש כאלו, אבל ממש בודדים שפגשתי).
הבנתי גם שחצי מהאנשים שטוענים שיש להם חילוף חומרים מהיר, אלה בכלל אנשים שהNeat שלהם גבוהה באופן קבוע. או שבכללי יום אחד אוכלים רק בערב כי לא היה להם זמן. ויום אחר אכלו הרבה. בסוף הכל מתקזז.
שלא כל מאמן כושר מבין משהו בכושר 😁
הרשימה ארוכה, אבל אעצור כאן 🤩

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית