הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

אסון נורא

• פותח/ת השרשור BeN35
  • פורסם בתאריך
//www.ybm.org.il/Admin/uploaddata/LessonsFiles/Pdf/10227.pdf
עמ 20-23 של ישיבת מעלה אדומים. תוכל לראות איך בעיון רב, תמצתו את שיטת הרמב״ם, ולמסקנה הרמבם לא אומר בשום מקום שהבטלנים מתפרנסים משל הציבור.
לא נפתח לי.

רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק יג, הלכה יג.
"ולא שבט לוי בלבד אלא כל איש ואיש מכל באי העולם אשר נדבה רוחו אותו והבינו מדעו להבדל לעמוד לפני יי לשרתו ולעובדו לדעה את יי והלך ישר כמו שעשהו האלהים ופרק מעל צוארו עול החשבונות הרבים אשר בקשו בני האדם הרי זה נתקדש קדש קדשים ויהיה י"י חלקו ונחלתו לעולם ולעולמי עולמים ויזכה לו בעה"ז דבר המספיק לו כמו שזכה לכהנים ללוים הרי דוד ע"ה אומר י"י מנת חלקי וכוסי אתה תומיך גורלי".

הלכה יב שם.
"מפני שהובדל לעבוד את י"י לשרתו ולהורות דרכיו הישרים ומשפטיו הצדיקים לרבים שנאמר יורו משפטיך ליעקב ותורתך לישראל לפיכך הובדלו מדרכי העולם לא עורכין מלחמה כשאר ישראל ולא נוחלין ולא זוכין לעצמן בכח גופן אלא הם חיל השם שנאמר ברך י"י חילו והוא ברוך הוא זוכה להם שנאמר אני חלקך ונחלתך".

יש כאן הרבה מה להתפלפל, אבל שכר הבטלנים אינם בגדר שכר עבור הלימוד, רק קיום הכרחי שיוכלו להמשיך.

כמו שהיה כתוב על שטר ה200 ש"ח,
"והלא עניין לנו עם האומה העברית, האומה שידעה את החוק של 'ושננתם לבניך' עוד מראשית עלייתה על הבמה ההיסטורית. ואומה זו הן ידעה גם בשנות האפלה שלה לשמור על נכס זה של לימוד חובה לכל ילדיה, ועוד בימי רבי שמעון בן שטח, בשעת התכנסותה מן הגולה חזרה לארץ ישראל, ידעה להושיב מלמדי תינוקות בכל עיר ובכל כפר, בכל גליל ובכל מדינה, וקבעה שכל עיר שאין בה מלמד תינוקות אין דינה כדין עיר.

"ואף בחשכת מזוריה ובכל קהילותיה, ידעה להטיל על כל קהילה להכניס לקרבה מלמדי תינוקות על חשבון כל יושביה. עשיר ורש, בין עקר ובין מרובה ילדים, רווק ולא רווק – כולם יחד צריכים לשאת בעול לימוד תורה"

מפני שהובדל לעבוד את י"י לשרתו ולהורות דרכיו הישרים ומשפטיו הצדיקים לרבים שנאמר יורו משפטיך ליעקב ותורתך לישראל לפיכך הובדלו מדרכי העולם לא עורכין מלחמה כשאר ישראל ולא נוחלין ולא זוכין לעצמן בכח גופן אלא הם חיל השם שנאמר ברך י"י חילו והוא ברוך הוא זוכה להם שנאמר אני חלקך ונחלתך".

בוודאי; יש ללמוד וללמד, וכאשר מלמדים ניתן להתפרנס מכך.
לא מתשלום מס של העיר.. ובטח לא עבור אוכלוסייה שלמה. אני אצלם בשבילך את הקובץ

E712450E-DD09-47D3-AC9F-AE4B64999F25.png
FB8301CC-7666-4BA9-BC3D-DC2ED100C01A.png
C46FD0A1-0BA6-413A-8C75-7AA06BCB6989.png

בוודאי; יש ללמוד וללמד, וכאשר מלמדים ניתן להתפרנס מכך.
לא מתשלום מס של העיר.. ובטח לא עבור אוכלוסייה שלמה. אני אצלם בשבילך את הקובץ

צפה בקובץ המצורף 65677 צפה בקובץ המצורף 65678 צפה בקובץ המצורף 65679
אוקיי, זה פרשנות דתית לאומית, סבבה.
הנה פרשנות חרדית בשבילך.
https://www.hidabroot.org/question/85528

האמת שיש הרבה מאוד חכמי דת שהתנגדו לפרנסה מלימודי תורה בסופו של דבר נגמר רק בגלל עניין של פוליטקה:
מדברי חז"ל עולה שהם התנגדו לכך שאדם "יהנה מדברי תורה", כלומר, יפיק תועלת חומרית מלימוד התורה. וכך אמרו חז"ל במסכת אבות:

מדברי חז"ל עולה שהם התנגדו לכך שאדם "יהנה מדברי תורה", כלומר, יפיק תועלת חומרית מלימוד התורה. וכך אמרו חז"ל במסכת אבות:

רַבִּי צָדוֹק אוֹמֵר: "אַל תַּעֲשֵׂם (את דברי התורה) עֲטָרָה לְהִתְגַּדֵּל בָּהֶם, וְלֹא קַרְדֹּם לַחְפּוֹר בָּהֶם."
וְכָךְ הָיָה הִלֵּל אוֹמֵר: "וּדְאִשְׁתַּמֵּשׁ בְּתַגָּא, חֳלָף."
הָא לָמַדְתָּ, כָּל הַנֶּהֱנֶה מִדִּבְרֵי תוֹרָה, נוֹטֵל חַיָּיו מִן הָעוֹלָם.

משנה, מסכת אבות, פרק ד', משנה ה'
בהתאם לגישה זו רבים מהתנאים והאמוראים היו מתפרנסים ממלאכתם, כגון הלל הזקן שהיה חוטב עצים, שמעון הפקולי שעסק בסחר בבדים, רבי יצחק נפחא שנקרא כך על שם מקצועו - נפח, ואחרים.

הרמב"ם נחשב לבולט שבמתנגדים ודגל בנחרצות בעמדה האוסרת כל קבלת שכר עבור לימוד התורה, וכפי שכתב בפירושו למשנה:[3] "כבר רציתי לא לדבר בזה הציווי, לפי שהוא מבואר (=ברור)... דע, כי זה כבר אמר: אל תעשה התורה קרדום לחפור בה, כלומר: אל תחשבה כלי לפרנסה, וביאר ואמר שכל מי שיהנה בזה העולם בכבוד תורה שהוא כורת נפשו מחיי העולם הבא. והעלימו בני אדם עיניהם מזו הלשון הגלויה, והשליכוה אחרי גוום, ונתלו בפשטי מאמרים שלא הבינום... ועשו את המינויים התורניים לחוק מוכסים (כלומר: הפכו את בעלי המינוי התורני לזכאים ליטול מס מן הציבור), והביאו בני אדם לסבור שטות גמורה, שזה צריך ומחויב, לעזור לחכמים ולתלמידים... וכל זה טעות, אין בתורה מה שיאמת אותו...".

הרמב"ם טוען שחז"ל לא דרשו מעולם תרומות מבני אדם - גם אם מצבם הכלכלי היה דחוק, אלא עסקו במלאכה. עם זאת, הוא כותב שחכמים שיבחו את "המטיל מלאי לכיסם של תלמידי חכמים", אך לא מדובר במי שתורם לתלמידי חכמים, אלא במי שמסייע להם בכך שהם מפקידים אצלו את כספם, והוא סוחר בו ונותן להם את חלקם ברווחים. הרמב"ם מדגיש שקבלת טובת הנאה מהציבור יש בה משום חילול השם בעיני ההמון "שיחשבו שהתורה מלאכה ככל המלאכות שמתפרנסים בהן ותזדלזל בעיניהם".

הרמב"ם כותב ברוח זו דברים קשים במשנה תורה:[4] "כל המשים על לבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה ויתפרנס מן הצדקה, הרי זה חילל את השם וביזה את התורה וכיבה מאור הדת וגרם רעה לעצמו ונטל חייו מן העולם הבא. לפי שאסור ליהנות בדברי תורה בעולם הזה. אמרו חכמים: כל הנהנה מדברי תורה נטל חייו מן העולם. ועוד ציוו ואמרו: לא תעשם עטרה להתגדל בהם ולא קרדום לחפור בהם. ועוד ציוו ואמרו: אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות. וכל תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה, וסוף אדם זה שיהא מלסטם את הבריות..."

רס"ג מתייחס לשאלה זו בספרו האמונות והדעות:[5] "...מי שאמר כי אין ראוי לאדם להתעסק בעולם הזה בדבר חוץ מן בקשת החכמה... ומצאתי כל מה שאמרו אמת, אבל מקום הטעות בו, הוא מה שאמרו שלא יתעסקו בדבר זולתה; ואם לא יתעסקו עמה במזון ובמחסה ובמסתור תבטל, כי אין עמידה זולתם; ואם ישליך את עצמו בצרכיו אלה על אנשים אחרים, היה נבזה ואין סומכין עליו ולא מקבלים דבריו, וכמ"ש (קהלת ט' ט"ז) וחכמת המסכן בזויה, ודבריו אינם נשמעים..." הוא אינו דן בשאלת האיסור שבדבר, אלא הוא קובע שאדם שעוסק רק בתורה אינו יכול להשפיע על זולתו, כיון שאדם הנזקק לאחרים - בזוי בעיניהם.

האמת שיש הרבה מאוד חכמי דת שהתנגדו לפרנסה מלימודי תורה בסופו של דבר נגמר רק בגלל עניין של פוליטקה:

לא הייתי מסתמך על וויקפדיה כדי לקבוע הלכה, תעיין בפוסקים ובמפרשים אם תרצה באמת לדעת מה דעת חז"ל.
מה הם נותנים רק לא הבנתי?
את הקולות של הבוחרים שלה. אתה לא יכול להתעלם שיש נתח רציני בארץ שרוצה באידיאולוגיה החרדית.

את הקולות של הבוחרים שלה. אתה לא יכול להתעלם שיש נתח רציני בארץ שרוצה באידיאולוגיה החרדית.
מה? לא הבנתי מה אתה מנסה להגיד.
הוא דיבר על חרדים בממשלה ועל "תן וקח", אני רואה שהם רק לוקחים.

מה זאת אומרת? הם מגנים עלינו על ידי לימוד התורה!
עדיף ללמוד קמה סוטרא (ככה כותבים את זה?) כדי להגן עלינו כי ממה ששמעתי האהבה זה מה שיציל את העולם.
אהבה, והוצאות המוניות להורג.

עדיף ללמוד קמה סוטרא (ככה כותבים את זה?) כדי להגן עלינו כי ממה ששמעתי האהבה זה מה שיציל את העולם.
אהבה, והוצאות המוניות להורג.
אני ואתה נשנה את העולם.
אמרו את זה קודם, לפניי
זה לא משנה...
אני ואתה...

בעלייה להילולא אין שום מצווה, ממש כלום.
ממתי יש קשר בין החרדים לבין מצוות?

זאת כת של מטורפים עובדי עבודה זרה.

הרי בקורונה הם המציאו ערכים חדשים, שתלמוד תורה דוחה סכנת נפשות.

בהלוויות הם ימשכו להתכנס כמו חבורת שוטים, בדוחק שגורם לאנשים למות.

וככה גם במירון.

הפוליטיקאים אוחנה ורעי דיברו אך ורק בהקשר של אילוצי הקורונה.

אף אחד מהם לא ניסה למתוח "לטובת" החרדים ונגד הערכות המשטרה, את הכמות של האנשים מבחינה בטיחותית.

אז חבורת הטמבלים האלה שצריכה לראות איזה פוליטיקאי מבוגר מדליק מדורה, ביום שהם באו בכלל להתמקד כביכול במנהיג שנפטר, כמובן תעשה את זה בלי לחשוב שניה האם האירוע הזה מתבצע לפי ההלכה.

וכמובן גם הספרדים צריכים להדליק מדורה, שלא חלילה תהיה להם פחות יוקרה או אין לי מושג מה.

פאקינג אירוע מטופש בתכלית הטיפשות, עם ציבור מטומטם בתכלית הטמטום.

דרך אגב, עבדתי בבית חולים ביקור חולים, שהוא שימש בעיקר כמחלקת יולדות לחרדים מהשכונות החרדיות בירושלים.
כמות הפעמים שבה רדפתי אחריי ילדים חרדים שרצו לכביש הכי סואן ומסוכן בירושלים, כשההורים שלהם בכלל לא מודעים למצב.

או בכלל החופשיות המסריחה שהם נהגו בילדים בני שנתיים ושלוש, הייתה חתיכת תצוגת תכלית להתנהלות המפוזרת וה חפירה הזאת שלהם מול חיי אדם.

הם מזמן איבדו את הקשר ליהדות.
רבים רק למי יש ז'ין יותר גדול במסירות נפש לדברים שתת הזרם חרט על הפסל שלו.
החסידים עם הרבי שלהם, והליטאים עם לימוד התורה.

נערך לאחרונה:
ממתי יש קשר בין החרדים לבין מצוות?

זאת כת של מטורפים עובדי עבודה זרה.

הרי בקורונה הם המציאו ערכים חדשים, שתלמוד תורה דוחה סכנת נפשות.

בהלוויות הם ימשכו להתכנס כמו חבורת שוטים, בדוחק שגורם לאנשים למות.

וככה גם במירון.

הפוליטיקאים אוחנה ורעי דיברו אך ורק בהקשר של אילוצי הקורונה.

אף אחד מהם לא ניסה למתוח "לטובת" החרדים ונגד הערכות המשטרה, את הכמות של האנשים מבחינה בטיחותית.

אז חבורת הטמבלים האלה שצריכה לראות איזה פוליטיקאי מבוגר מדליק מדורה, ביום שהם באו בכלל להתמקד כביכול במנהיג שנפטר, כמובן תעשה את זה בלי לחשוב שניה האם האירוע הזה מתבצע לפי ההלכה.

וכמובן גם הספרדים צריכים להדליק מדורה, שלא חלילה תהיה להם פחות יוקרה או אין לי מושג מה.

פאקינג אירוע מטופש בתכלית הטיפשות, עם ציבור מטומטם בתכלית הטמטום.

דרך אגב, עבדתי בבית חולים ביקור חולים, שהוא שימש בעיקר כמחלקת יולדות לחרדים מהשכונות החרדיות בירושלים.
כמות הפעמים שבה רדפתי אחריי ילדים חרדים שרצו לכביש הכי סואן ומסוכן בירושלים, כשההורים שלהם בכלל לא מודעים למצב.

או בכלל החופשיות המסריחה שהם נהגו בילדים בני שנתיים ושלוש, הייתה חתיכת תצוגת תכלית להתנהלות המפוזרת וה חפירה הזאת שלהם מול חיי אדם.

הם מזמן איבדו את הקשר ליהדות.
רבים רק למי יש ז'ין יותר גדול במסירות נפש לדברים שתת הזרם חרט על הפסל שלו.
החסידים עם הרבי שלהם, והליטאים עם לימוד התורה.

ראית שהורדת את הקללה בסוף אז לפחות זה , אבל הודעה מהפחות קשורות שהיו פה , אתה לא מכיר את המגזר , נחפשת אולי לכמה אנשים ואתה מכליל כמות גדולה יותר של אנשים .

פשוט חבל שזה מה שקורה במדינה שלנו שמקטלגים אנשים עם אנשים סתם כי הם נראים להם דומים חיצונית , בכל בית יש שירותים לא אומר שהכל מושלם פה או הכל מושלם שם , הגיע הזמן שכל אחד יתקן את עצמו במקום להסתכל מה לא תקין אצל האחר , בכל מיקרה אין קשר בין ההודעה שלך לאירוע .
ולגבי ציבורים מי מטומטם יותר לא אענה על זה כי לא יעזור לי להוכיח שאחרים מטומטים יותר , כישלון של האחר לא מעיד על הצלחה שלי.

אני אומר שוב פעם , ואז הם לקחו אחריות על עצמם , עלזה אני לא מתלוננן .
אם מישהו מבין שהוא מזיק לעצמו והוא מזיק -- בעיה שלו !

אבל אם מישהו מגיע לאיזור שהוא חשוב שהוא מסודר ומאובטח עם כל השוטרים והסדרנים וההכנות , והוא מגיע לאיזור שהוא מועד לפורענות אז מי שהיה אחראי על האירוע הוא אשם וזה לא תקין להביא אנשים במצב הזה.

אני בטוח שאם הייתה יוצאת הודעה ההר לא מאובטח אי אפשר לאבטח כלכך הרבה אנשים או שיהיה הגבלת אנשים או שתבואו כמה שאתם רוצים וזה באחריות שלכם (או יותר טוב שאין אירוע ! אבל אם אי אפשר אז לפחות שיגידו כך ) ברור לי שהיו פחות ילדים מגיעים לשם !! ובכלל פחות אנשים !

העניין הוא שזה לא משנה מי אשם, אם גם ככה אם הוא היה מגלגל את האשמה לציבור האסון לא היה נמנע, כפי שמקרה הקורונה מלמד אותנו.
ואולי כדאי לציין שגם בהחלט הזהירו אותם, לפחות את הנציגים שלהם שמנהלים את התקשורת עם הרשויות.

העניין הוא שזה לא משנה מי אשם, אם גם ככה אם הוא היה מגלגל את האשמה לציבור האסון לא היה נמנע, כפי שמקרה הקורונה מלמד אותנו.
ואולי כדאי לציין שגם בהחלט הזהירו אותם, לפחות את הנציגים שלהם שמנהלים את התקשורת עם הרשויות.
על זה אני מדבר , הציבור לא אשם , אלה שהזהירו אותם --- הביתה !

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית