קרע בגיד - האם עובר ? או שצריכים לנתח ?

nbaron

משתמש פעיל
535
114
נק' מוניטין:
426
535
114
האם קרע בגיד זה משהו שעובר/מחלים לבד ? או חייבים ניתוח ?
לפי ה mri - בצקת בהיקף הגיד הפלקסורי עם קרע חלקי באחז הגיד. מימדי הקרע 2*6 מ"מ.
עיבוי ואות גבוהה באחז הגיד ה ucl להומרוס ללא קרע.
בצקת שטחית באספקט המידיאלי של המרפק.

• פותח/ת השרשור
סיכויי הצלחה בניתוח הם 85% וזה לעולם לא חוזר להיות כמו שהיה קרי קורעים את הגיד לגמרי ומנקים....מעדיף לנסות להחלים לבד במנוחה ארוכה...אין מה להפסיד (למעט זמן וקצת כסף)

אין החלמה ואיחוי לגיד קרוע, רק ירידה של הדלקת והכאבים.

לא בכל הניתוחים חותכים את הגיד לגמרי ומחברים אותו מחדש, זה תלוי בכמה אחוזי חתך יש מכל הגיד, מיקום ושיקול המנתח.

@kotzer
אתה ממליץ על PRF / PRP עבור קריעת גידים? למה? כיצד זה יבריא גיד קרוע?
יש סימוכין לאפקטיביות? כי כל מה שאני ראיתי מזכיר שזה לא נחקר מספיק ולכן אין עדויות ליעילות הטיפול. הצגתי מוקדם יותר בשרשור סימוכין.
לקרע מלא של גיד סביר להניח שהזרקה לא תספיק אלא אם במקרה הגיד נשאר ממש בסמיכות לעצם, מה שלא סביר שיקרה.
לקרעים חלקיים זה בהחלט יכול לעזור, ה-PRF הוא בעצם התמצית של התהליך הדלקתי שמטרתו לעודד בנייה של הגיד מחדש ותהליך הצטלקות.

אני מודה שהראיות בעניין מאוד מוגבלות מחקרית, אבל זה תחום שנחקר מעט יחסית. מהניסיון שלי אני רואה שהתועלת של PRF היא מעולה

אני לא רואה איך זה יכול לעזור בכלל, סיב קרוע לא יכול לחזור למקום שלו עם זריקות, חייבים תהליך מכאני ואם יצא לך לראות פעם איך נראה גיד קרוע, אז מאוד קל להבין איך זריקות לא יכולות לשפר כלום מלבד הורדת הדלקת - וגם זה לא הוכח כמועיל.

נערך לאחרונה:
אני לא רואה איך זה יכול לעזור בכלל, סיב קרוע לא יכול לחזור למקום שלו עם זריקות, חייבים תהליך מכאני ואם יצא לך לראות פעם איך נראה גיד קרוע, אז מאוד קל להבין איך זריקות לא יכולות לשפר כלום מלבד הורדת הדלקת - וגם זה לא הוכח כמועיל.
בגדול בתהליך דלקת הגוף מגביר את זרימת הדם לאיזור בניסיון להביא לשם פלזמהמכייון ששם נמצאים כל המרכיבים שאחראיים לריפוי הרקמה, אם זה תאי דם למיניהם שינקו את האיזור ויפרישו חומרים שמעודדים בניה מחדש, פיברובלסטים ועוד תאים שאחראיים להצטלקות ובמהשך אירגון מחדש של הרקמה. הרקמה החדשה היא לא 100% מהרקמה הישנה, אבל יש שמירה על המבניות ומבחינה פונקציונלית היא זהה לקודם.
ב-PRF אתה בעצם מזריק פלזמה מרוכזת ישירות לאיזור, וכל זה בעצם מזרז את התהליך הטבעי.
קרע חלקי גם מסוגל להחלים עם הזמן, הבעיה שלרוב עם הפעילות היום-יומית אנחנו פוגעים בגיד הקרוע בגלל שאנחנו מזיזים אותו, יותר מהר מקצב הבניה מחדש, אז הזריקה נותנת לנו יתרון גדול על הבניה.

ודרך אגב, PRF לא מיועד להוריד דלקת, אתה בעצם מכניס לשים תאי דלקת, זה בדרך כלל התוספות שאתה מוסיף למזרק, בין השאר סטרואידים שמכבים יפה מאוד את הדלקת העודפת

ששם נמצאים כל המרכיבים שאחראיים לריפוי הרקמה, אם זה תאי דם למיניהם שינקו את האיזור ויפרישו חומרים שמעודדים בניה מחדש, פיברובלסטים ועוד תאים שאחראיים להצטלקות ובמהשך אירגון מחדש של הרקמה.

אי אפשר לרפא סיב קולגן שנקרע ואי אפשר ליצר סיב חדש כזה במקום הסיב שנקרע.
אולי ההגדרות שלנו שונות לגבי המשמעות של ״ריפוי״ שאתה מזכיר.

אי אפשר לרפא סיב קולגן שנקרע ואי אפשר ליצר סיב חדש כזה במקום הסיב שנקרע.
אולי ההגדרות שלנו שונות לגבי המשמעות של ״ריפוי״ שאתה מזכיר.
בריפוי אני לא מתכוון לחזור למצב של לפני, מרגע הקרע זה לא אפשרי. אגב גם ניתוח לא מרפא.
הכוונה שלי בריפוי הוא להביא את הרקמה למצב תפקודי ושיהיה אפשר לחזור להשתמש בשריר כמו לפני הקרע

ניתוח כן מרפא, כי עבור גיד גרוע, מסירים את הסיבים הפגועים ומחברים את הגיד חזרה לעצם.

איך זריקות עושות את זה?

ניתוח כן מרפא, כי עבור גיד גרוע, מסירים את הסיבים הפגועים ומחברים את הגיד חזרה לעצם.

איך זריקות עושות את זה?
שוב, צריך לעשות את ההבדלה בין קרע חלקי לקרע מלא בתור התחלה, כי נדיר שזריקה תעזור בקרע מלא.
אבל בשניהם התהליכים זהים, עם תהליך דלקת ויצירת צלקת תפקודית, ההבדל היחיד בין הטכניקות הוא שבניתוח אתה מחבר את הגיד לעצם (או שריר לעצמו, תלוי בקרע), וזה בעצם מקרב את קצוות הקרע ומאפשר להם להחלים, לא החוטים הם אלה שיוצרים את היציבות המבנית, אלא רקמת הצלקת.
דרך אגב, יש גם ניסויים שבהם משלבים בין תיקון קרע בצורה ניתוחית עם PRP/PRF ובחלקם באמת התוספת משפרת את זמן ההחלמה והכאב

אני לא חושב שזה משנה אם הקרע הוא חלקי הוא מלא, בסופו של דבר זה קרע וזריקה לא יכולה לעשות דבר, לראיה התהליך לא מגובה היום במחקרים מתאימים.

ככה נראה אגב קרע חלקי:

upload_2023-1-11_12-31-54.png

התמונה לקוחה מהוידאו בתחתית ההודעה שלי שגם מראה את תהליך הניתוח לתיקון קרע כזה. אני מציע לראות כיצד לוקחים את רקמת הגיד, קושרים אותה עם חוטים מתאימים ומקבעים אותה עם דיבלים רפואים בתוך העצם על מנת שהיא תהיה מקובעת. נכון, זה תהליך אגרסיבי ואני מבין למה אנשים מעדיפים להמנע מזה וללכת לכיוון של זריקה שנשמע הרבה פחות חודרני.

• פותח/ת השרשור
עפ הרופא סיכוי הצלחה של ניתוח כזה הינם 85% להבדיל מניתוחים אחרים היות שקיים חשש לזיהום ודימום וגם לאחר הניתוח התפקוד לא חוזר במלואו.... דברתי עם 3 אנשים שעשו את הניתוח הנל...לגבי שניים מהם התפקוד עדיין לא טוב (יותר טוב מלפני אבל עדיין ללא יכולת לעשות מתח לדוגמא) ואחד חזר לתפקוד מלא. ומנגד דברתי עם כמה שעשו prf שלמרבא הפלא הזריקות הצליחו....וכן ברור שעדיף לנסות על ניתוח פולשני....

אני לא חושב שזה משנה אם הקרע הוא חלקי הוא מלא, בסופו של דבר זה קרע וזריקה לא יכולה לעשות דבר, לראיה התהליך לא מגובה היום במחקרים מתאימים.

ככה נראה אגב קרע חלקי:

צפה בקובץ המצורף 84286

התמונה לקוחה מהוידאו בתחתית ההודעה שלי שגם מראה את תהליך הניתוח לתיקון קרע כזה. אני מציע לראות כיצד לוקחים את רקמת הגיד, קושרים אותה עם חוטים מתאימים ומקבעים אותה עם דיבלים רפואים בתוך העצם על מנת שהיא תהיה מקובעת. נכון, זה תהליך אגרסיבי ואני מבין למה אנשים מעדיפים להמנע מזה וללכת לכיוון של זריקה שנשמע הרבה פחות חודרני.

תראה אני יודע איך קרע נראה וגם איך מתקנים אותו, בכל זאת זה מתפקידי לדעת, זה המקצוע שלי.
ההבדל בין קרע חלקי לקרע מלא הוא שמיים וארץ, גם תלוי אם זה קרע לאורך נקודת החיבור או לאורך הסיבים, אבל זה כבר סיפור אחר.
בכל מקרה בקרע חלקי וקרע מלא תהליך ההחלמה הוא זהה, שהוא תהליך הצטלקות ובנייה של סיבים חדשים, שבהחלט אפשר לבנות חדשים מהם, אבל לרוב הסיבים יהיו חלשים יותר מהמקוריים.
כמו שאמרתי מקודם, בניתוח - בין אם בתפירה או עם מסמר, כל מה שעושים הוא לקרב את הגיד לנקודת החיבור המקומית שלו, ולתת לאיזור להחלים, זה למה אחרי ניתוח עדיין זה לא נחשב שהחלמת, אלא רק אחרי שהאיזור התחבר כמו שצריך. אחרי זה תיאורטית המסמר או החוטים כבר לא נחוצים.
זה גם למה יש הבדל גדול בין קרע מלא לקרע חלקי, כי בקרע חלקי קצוות הקרע נמצאים עדיין צמודים אחד לשני, ובקרע מלא הקצוות חופשיים לחלוטין.

לגבי הזריקות, אני מסכים שזה לא מגובה מחקרית מספיק, כי זה תחום חדש, כמות המחקר בנושא היא עדיין אפסית, אבל המחקרים שכרגע יש הם מבטיחים, אבל רק רגל בדלת.
מהניסיון הקליני שלי, התועלת היא גבוהה מאוד

עפ הרופא סיכוי הצלחה של ניתוח כזה הינם 85% להבדיל מניתוחים אחרים היות שקיים חשש לזיהום ודימום וגם לאחר הניתוח התפקוד לא חוזר במלואו.... דברתי עם 3 אנשים שעשו את הניתוח הנל...לגבי שניים מהם התפקוד עדיין לא טוב (יותר טוב מלפני אבל עדיין ללא יכולת לעשות מתח לדוגמא) ואחד חזר לתפקוד מלא. ומנגד דברתי עם כמה שעשו prf שלמרבא הפלא הזריקות הצליחו....וכן ברור שעדיף לנסות על ניתוח פולשני....
אני מציע לנסות את זה כי אין הרבה מה להפסיד, אבל לך למישהו עם המלצות בנושא

אתה ענית יפה, אבל בלי קשר למה שכתבתי 😃
לא סתם העלתי תמונה של קרע חלקי שקל יותר לטיפול. ביקשתי לדעת כיצד זריקות יכולות לרפא קרע כזה. אתה באמת חושב שזריקות יכולות להטריג צמיחה של סיבים חדשים שיכסו את הקרע ויחפו על החולשה בקיום הקרע?
גם אם כן, אין שום הוכחה שמנוחה לא עושה בדיוק אותו דבר ואם נוסיף לזה את העובדה שהטיפולים לא מגובים במחקרים, זה נכנס כרגע תחת המטריה של טיפולים אלטרנטיבים, עם כל המשמעויות הנילוות.

לא סתם העלתי תמונה של קרע חלקי שקל יותר לטיפול. ביקשתי לדעת כיצד זריקות יכולות לרפא קרע כזה. אתה באמת חושב שזריקות יכולות להטריג צמיחה של סיבים חדשים שיכסו את הקרע ויחפו על החולשה בקיום הקרע?
נראה לי יש לך את הרושם המוטעה שקרע לא יכול להחלים, מה שלא נכון.
קרע מחלים במספר מנגנונים שמורכבים מכדי להתחיל לתאר פה בהודעה, אבל אתה מוזמן לקרוא קצת על הנושא.
בתהליך ההחלמה נוצר כמו גלד, כמו בהחלמת פצע בעור, שעם הזמן אמור לרפא את הקרע, במידה וזה אפשרי מבחינת סוג הקרע.
יש 3 סיבות עיקריות למה שקרע לא יחלים:

1. הקרע מלא ולא מסוגל להתחבר חזרה בעצמו, שם כבר יש צורך בניתוח אם רוצים לחזור לתפקוד מלא.
2. הכוחות שמופעלים על הקרע לא מאפשרים לו להחלים כראוי (בגדול שימוש יתר, אתה מפעיל את האיזור בצורה שמפרקת את הגלד יותר מהר ממה שהגלד נוצר).
3. הצטלקות - כאשר קצוות הקרע רחוקים מכדי להתחבר, או כאשר התהליך נהיה כרוני כמו במקרה 2, הגוף יפצה על המרווח בעזרת יצירת צלקת. אפשר לומר שזו החלמה של הקרע, אבל הוא לא יחזור ל-100% מהתפקוד הקודם, כמה יהיה כבר תלוי בגודל ומיקום הצלקת.

הזרקת PRF היא לא יותר מבוסט לתהליך הדלקת הטבעי שמתרחש בזמן החלמת פצע. אתה מכניס לאיזור הרבה פקטורי גדילה ודלקת שאחראיים לעיצוב מחדש והחלמה של האיזור, שמגיעים לשם גם בצורה טבעית, אבל מטבע הגיד בשגרה הם מגיעים לאט ומעט, מה שגורם להחלמה איטית של הפציעה.

גם אם כן, אין שום הוכחה שמנוחה לא עושה בדיוק אותו דבר
מישהו טען שמנוחה לא עוזרת? היא בעצם מורידה עומס מהגיד ומאפשרת לו להתחבר ללא הפרעה, אבל זה כן פוגע בכמה מנגנונים שחיוניים להחלמה, ולכן צריך לשלב מנוחה עם הפעלה.
בין התהליכים החשובים הם הגברת זרימת הדם לאיזור, ועיצוב פונקציונלי של הגלד, כלומר כזה שיתאים לתנועת הגיד הטבעית

הטיפולים לא מגובים במחקרים, זה נכנס כרגע תחת המטריה של טיפולים אלטרנטיבים, עם כל המשמעויות הנילוות.
זה כבר סתם חוסר הבנה של ההבדל בין טיפול אלטרנטיבי לניסיוני.
טיפול אלטרנטיבי הוא טיפול שאינו מוכח מדעית למרות הניסיון להוכיח אותו.
טיפול ניסיוני הוא טיפול חדשני שבדומה לאלטרנטיבי אין הרבה מחקרים לטובתו, אבל גם לא לרעתו.
טיפולי i-PRF הם חדשניים מאוד, וכמות המחקר בנושא היא עדיין אפסית, בטח כשמדובר על פרקטיקה שמבוצעת כמעט תמיד בפרטי ולא כמשהו שאפשר להכניס היום לטיפולי יום-יום. אבל המעט מחקר שיש הוא מאוד חיובי ומבטיח, פשוט עדיין בחיתולים

• פותח/ת השרשור
היות שפתחתי את הפוסט חייב לעדכן...בצעתי עד כה 2 זריקות של prp (האורטופד שלי לא עושה לצערי prf) בטווח של שבועיים וביום א הבא אבצע את הזריקה השלישית. לאחר הזריקה הראשונה לא הרגשתי הטבה כלשהי...(יאמר לזכות הרופא שאמר מראש שהטבה מרגישים רק לאחר הזריקה השניה). בשבועיים הראשונים לאחר הזריקה הראשונה המקום עדיין כאב בתפקוד היומיומי....לאחר הזריקה השניה (בוצעה ביום א לפני שבוע) למרבה הפלא אין כאב בתפקוד היומי, קרי אם לא היו אומרים לי שאני פצוע לא הייתי מודע לעניין. לאימונים בפלג גוף עליון לא אחזור בקרוב - מניח שאנוח עוד לפחות חודש אחרי הזריקה האחרונה או כמה שהרופא ימליץ לפני חזרה הדרגתית.
השאלה - האם לאחר הטיפולים והמנוחה יש טעם לעשות שוב בדיקת mri על מנת לוודא שהמקום הצטלק והקרע החלים ? אני לא רוצה לחזור מוקדם מהצפוי ולהיפצע שוב. האם mri ידע להראות האם הפציעה עברה ? מזכיר שמדובר בקרע חלקי 2 ממ ולא מלא. האם מומלץ לעשות pt לאחר סיום פרוטוקול ה prp ? הקזות דם ?

אני מתקשה להאמין שיהיה אורטופד שישלח אותך שוב ל- MRI, אין הצדקה לזה.
הקרע יראה בצילום לא משנה כמה הזרקות תעבור.
המנוחה שאתה מבצע כרגע היא על מנת להוריד את הדלקת והכאבים, הקרע ימשיך להופיע בהדמיות.
החזרה לפעילות תלויה ברמת הכאב וברצון שלך, לא בשום דבר אחר.

לא שווה לנסות, כי זה עולה לך זמן, כסף והפתרון לא מוכח קלינית.
זה שלא הוכח זה לא אומר הרבה, בסופו של דבר זה לא נחקר מספיק.
אם היה קונצנזוס לגבי החוסר יעילות הייתי מסכים, אבל בתור אחד שסבל המון מהכתפיים
גם מקרעים קיימים בלברום וגם משחיקה סחוסית אני יכול להגיד שאני ניסיתי PRP דווקא וזה עזר מאוד
לתקופה שהייתי צריך, כרגע (אחרי שנה של אימונים אינטנסיביים לתחרות) אני יכול להעיד שהאפקט דועך
והכאבים חוזרים לעיתים אך לא קרוב אפילו למה שהיה.

מבחינתי זה היה שווה את זה בהחלט, בטח אם יש כיסוי ביטוח פרטי.
בנוגע לPRF אני לא מכיר אבל סבור שאנסה גם אותו ביום שאצטרך בשנית.

גם ברכות של רב, הפרשות חלה והשתטחות על קברי צדיקים לא נחקרו מספיק - ועד שלא, אין מה להניח שהן תורמות.

אני מקווה שאתה מבין שאין שום רלוונטיות לנסיון אישי.

גם ברכות של רב, הפרשות חלה והשתטחות על קברי צדיקים לא נחקרו מספיק - ועד שלא, אין מה להניח שהן תורמות.

אני מקווה שאתה מבין שאין שום רלוונטיות לנסיון אישי.
בתפילות לרב אין מכניזם מאחורי ואין משהו ממשי,
פה אתה מזריק טסיות, לא אומרים לך תחשוב על הכתף 3 פעמים ביום והיא תחלים.

כמו שהעדויות לכורכומין לא חד משמעיות, אם למישהו יש כיסוי לעלות למה שלא ינסה?
הרי כן יש עדויות רבות גם לשיפור.

Conclusion: There is a limited quantity of high-quality studies that assess the efficacy of nonoperative PRP shoulder injection for pain and ROM. Systematic review of PRP injections did not demonstrate an improvement in pain or ROM compared to physical therapy. Although within-group meta-analysis of nonoperative PRP statistically showed that nonoperative PRP improved pain, the lack of adequate negative controls precludes the ability to conclude whether improvements were due to natural recovery or nonoperative PRP.

לא חד משמעי...

• פותח/ת השרשור
לגבי הפניה לmri היות שעושה בפרטי ומקבל 80% החזר מהביטוח מקבל כמה הפניות שאני רוצה...לגבי ניסיון /חוכמת האמונים תמיד טוב לשמוע....ייתכן שלחלק זה עוזר וחלק לא. אני שיתפתי שלי זה עזר ...מתכנן לאחר הזריקה השלישית של ה prp לעשות זריקה נוספת אחת של prf העלות זניחה לאחר השתתפות הביטוח. לגבי mri אם רואים שינוי בצילום בשביל הכמה גרושים שווה לבזבז שעה בחיים ולבדוק

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית