תזונה ותוספים למקסם אנאבוליזם של שריר: איכות החלבון ותכונותיו

Mike Bikov

מנהל אתר
103,265
12,426
מנהל
נק' מוניטין:
58,703
103,265
12,426
מחקר מעמיק שפורסם לאחרונה מראה סקירה על סוגים שונים של חלבון וההשפעה שלהם על פירוק השריר והעלאה במסת השריר והשפעה על הורמונים כאלה ואחרים.
יצא לי לעבור גם על המלא וזה אפילו היה דיי מעניין ומעמיק (מה שלא קורא בד"כ במחקרים מלאים).
המטרה של המחקר הייתה לבדוק איך איכות החלבון או סוגים שונים של חלבונים בתזונה היומית וגם תוספי תזונה יכולים להשפיע על סינטזת חלבון ופירוק השריר. מה שעוד אפשר לראות מהמחקר המלא גם שתומכים באכילה של חלבון ישר לאחר האימון (עד 2-3 שעות) כאשר אותם אנשים שכן אכלו חלבון לאחר האימון גדלו בשריר יותר לעומת כאלו שצרכו רק פחממות או לא אכלו בכלל.[רפרנסים 31-39 במחקר המלא]
עוד הראו במחקר ש10 גרם של חומצות אמינו (לא מסועפות - BCAA), הביאו לסינטזת חלבון טובה יותר לאחר האימון במנוחה וגם כן השפיעה גם על ה myofibrillar.
ועכשיו נגיע לחלק המעניין, המחקר קובע שחלבון (מלא - ממקורות עשירים בחומצות אמינו), לא שווה ברובו וגם פה התחילה להתעורר השאלה כמו ש"האם קלוריה היא אותה הקלוריה בכל המזונות?"
החוקרים לקחו דגימות ועשו השוואה בין מתאמנים ששתו לאחר אימון רגליים חלב מלא 3.5% שומן לבין חלב רגיל נטול שומן (אצל האמריקאים והקנדים נטול שומן זה עד 1% אז כנראה זה היה זה), הראו שבחלב המלא היו יותר חומצות אמינו חופשיות בדם. הבדלים אלו החוקרים חושבים שנובעים מאופן העיכול בין 2 סוגי החלב או מאופן ההוצאה האנרגטית בין 2 סוגי המשקאות.
כאשר לקחו חלב סויה וחלב נטול שומן (לא מלא) הראה שבחלב הנטול שומן סינטזת החלבון הייתה מוגברת יותר ובנוסף המאזן החנקתי בגוף היה גבוה יותר, השוואה זו נמדדה על וויטליפטרים, כמו כן גם כאן החוקרים סבורים שההבדל נובע מעיכול שונה והבדל מזערי בחומצות האמינו בשני המשקאות.
כמו כן נבדקו מי גבינה ופחממות בלבד כנגד חלבון סויה, ונמצא שמי גבינה נעלה יותר מסויה אך סויה גובר על פחממה ביחס של העלאה במסת שריר, סינטוז חלבון בשילוב עם אימוני התנגדות (משקולות).
מה שמעניין כאן בניגוד למחקרים אחרים שקבעו כי קזאין יעיל יותר להעלאה במסת השריר בניגוד למי גבינה בגלל שיחרור איטי יותר של חומצות אמינו מסועפות כאן אומרים בדיוק ההפך, שמי גבינה גובר על קזאין או חלב. [ 59-61].
כמו כן במחקר המלא הייתה רמיזה על מהירות הספיגה והעלאה של חומצות האמינו בדם (שבמי גבינה זה הכי מהיר), אך אמרו שזה דורש מחקר נוסף בגלל חומצת אמינו בעיתית [לאוצין].
מסקנות המחקר: אכילה של חלבון לאחר האימון קריטית למיקסום ההנאבוליות, כמו כן מספר מחקרים הראו שאכילה של חלבוני סויה, מי גבינה, חלב וקזאין תומכים בסינטזת חלבון, אך סויה הוא החלבון הכי פחות "איכותי" והכי פחות "תורם" לאנאבוליזם ולסינטזות החלבון ביחס לאחרים.
עיכול הוא אחד הגורמים המשפיעים והמבדילים בין כל סוגי החלבון הללו ויכול להשפיע על סינטוז החלבון, מאזן חומצות האמינו במזון עצמו וכו' המלווה באימוני התנגדות גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך.
כמו כן חומצת אמינו אחת ויחידה לאוצין יכולה מאוד להשפיע על סינטוז החלבון, במיוחד אצל אנשים מבוגרים.
המחקר משאיר לנו הרבה דלתות פתוחות אבל גם הרבה הצהרות ודברים מעניינים.

Maximizing muscle protein anabolism: the role of protein quality
Tang JE, Phillips SM.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Jan;12(1):66-71.

Purpose of review

Muscle protein synthesis (MPS) and muscle protein breakdown are simultaneous
ongoing processes. Here, we examine evidence for how protein quality can affect
exercise-induced muscle protein anabolism or protein balance (MPS minus muscle
protein breakdown). Evidence is highlighted showing differences in the responses of
MPS, and muscle protein accretion, with ingestion of milk-based and soy-based
proteins in young and elderly persons.
Recent findings
Protein consumption, and the accompanying hyperaminoacidemia, stimulates an
increase in MPS and a small suppression of muscle protein breakdown. Beyond the
feeding-induced rise in MPS, small incremental addition of new muscle protein mass
occurs following intense resistance exercise which over time (i.e. resistance training)
leads to muscle hypertrophy. Athletes make use of the paradigm of resistance training
and eating to maximize the gains in their skeletal muscle mass. Importantly, however,
metabolically active skeletal muscle can offset the morbidities associated with the
sarcopenia of aging such as type II diabetes, decline in aerobic fitness and the
reduction in metabolic rate that can lead to fat mass accumulation.
Summary
Recent evidence suggests that consumption of different proteins can affect the
amplitude and possibly duration of MPS increases after feeding and this effect interacts
and is possibly accentuated with resistance exercise

PMID: 19057190 [PubMed - as supplied by publisher].

תודה.

אז הגענו למסקנה שארבע ליטר חלב ביום זה הכי אנאבולי 😛

באמת שמתי לב שיש נטייה לעבור להמליץ על תיסוף LEUCINE, איפה שהיו ממליצים על BCAA. אבל הגישה הכללית היא שכל נושא הBCAA הוא די חרטא, לא?

מחקר מעניין,
אז בסופו של דבר יש הבדל בבניית מסת שריר בין סוגי החלבון, לעומת מה שמחקרים קודמים טענו.

• פותח/ת השרשור
מעניין,
איפה חלבון מבשר (יש הבדל ב"סוגי" הבשר?) נכנס כאן?

מטי.

זהו חבל שלא סקרו באמת גם את החלבון שמגיע מבשר ודגים אבל כנראה שזה היה טו מאצ' למחקר שכזה. הגיונית אומר לי שבשר היה אחרי מי גבינה ואחרי קזאין/חלב וממוקם לפני הסויה.

באמת שמתי לב שיש נטייה לעבור להמליץ על תיסוף LEUCINE, איפה שהיו ממליצים על BCAA. אבל הגישה הכללית היא שכל נושא הBCAA הוא די חרטא, לא?

גם לאוצין וגם BCAA אתה מקבל מספיק באבקת החלבון וגם בתזונה היומיומית לכן להתווסף בזה מהצד יהיה לא יעיל.

מעניין אותי מה הגרום לחלבון מיי הגבינה להיות כלכך טוב? כמות חומצות האמינו הנמצאות בו ?
ומה עם חלבון מבשר?[נגיד בשר אדום] הוא הרבה יותר עשיר בויטמינים מאשר מוצר חלבי לא?

זהו חבל שלא סקרו באמת גם את החלבון שמגיע מבשר ודגים אבל כנראה שזה היה טו מאצ' למחקר שכזה. הגיונית אומר לי שבשר היה אחרי מי גבינה ואחרי קזאין/חלב וממוקם לפני הסויה.

גם לאוצין וגם BCAA אתה מקבל מספיק באבקת החלבון וגם בתזונה היומיומית לכן להתווסף בזה מהצד יהיה לא יעיל.

ואם אני לא משתמש באקבת חלבון ? איך אני יכול לקבל כמות מספקת של BCAA וגלוטמין ?

• פותח/ת השרשור
מה שם החלבון שבבשר?

אין לו שם הוא לא נכלל באף קבוצה, ואני מניח שבמחקר לא סיקרו אותו כי זה במילא מבוסס על התזונה היומיומית של רובנו, לכן זה היה דיי מיותר.

מעניין אותי מה הגרום לחלבון מיי הגבינה להיות כלכך טוב? כמות חומצות האמינו הנמצאות בו ?
ומה עם חלבון מבשר?[נגיד בשר אדום] הוא הרבה יותר עשיר בויטמינים מאשר מוצר חלבי לא?

הגורם הוא כנראה עיכול שונה ופרופיל חומצות אמינו עשיר יותר משאר החברים, בבשר אדום יש כמות נכבדת של קריאטין לכן הוא מומלץ, בארץ זה לא זורם כי זה יקר (סינטה כדוגמא פחות שומן - עולה הון), או כתף בקר עדיין זה יותר יקר מעוף וכו' לכן לא משתלם, בארה"ב לדוגמא זה ממש זול אז לא אכפת להם וגם דיי טעים אם יודעים איך לבשל.

ואם אני לא משתמש באקבת חלבון ? איך אני יכול לקבל כמות מספקת של BCAA וגלוטמין ?

גלוטמין זו חומצת אמינו, בכל מזון כמעט שאתה אוכל יש אותה.
BCAA אלו פשוט 3 חומצות אמינו : לאוצין, איזולאוצין וואלין.
גם אותם יש לך בתזונה היומיומית רק שבאוכל שאתה אוכל הן ידרשו לעבור תהליך מטבולי בכבד, באבקת חלבון הן מסועפות משתחררות ישר למזחור הדם ללא צורך כמעט בתהליך מטבולי אם בכלל. למהירות הספיגה נכון להיום אין ממש יתרון, למרות שרמזו במחקר הזה שדווקא אולי יש אבל נדרש מחקר נוסף במיוחד בגלל לאוצין שמעלה משמעותית את סינטזת החלבון.

אז שניה אומרים שמה שחלבון קזאין כן מומלץ ?

וייש הבדל איזה חלבון אני יקח אחרי אימון כאילו קזאין ולא קזאין ?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית