הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

פינת הליברטריאניזם השבועית

סלח לי, זכאי = זכאי לקניין שלו (מכאן המילה "זכות"). אף אחד לא אמר שנתינת מקלט לאדם חשוד בעבירה זה מעשה לא מוסרי, כי לא מתקיימת כאן המשוואה של מעשה לא מוסרי = מעשה שמפעיל כפייה על רכושי שלא ברצוני. והרי כבר בהודעה הראשונה הצגתי את המקרה שמדובר באדם שמסכים שהעבריין יגור אצלו.
תפנה לאיזור שאין לך איתו הסכם הסגרה ותנסה להוציא משם את הרוצח שלך, נראה עד כמה החקיקה בנושא קיימת. אתה יכול לעשות את זה בכוח, אבל אין לזה שום קשר לחקיקה. וזה עוד במצב כיום, כשהזכות לקניין אינה נחשבת זכות בסיסית במובן שיש זכויות שבאות לפניה.

ברור שכן, אם א. רצח את ב. וג. מכניס את א. לביתו ולא נותן למשטרה להכנס הוא בגדר שותף לדבר עבירה, אתה לא צריך לעשות את הרציחה עצמה בשביל לעשות משהו לא מוסרי, ברור לך שאם יש קבוצת שודדי בנק שנתפסת אז גם נהג המילוט נענש אפילו שהוא לא עשה את הפריצה אלא רק נהג ברכב. אבל זה כבר להכנס לנבכי המשפט וזה לא מעניין.

נכון, בעולם אנרכו-קפיטליסטי כל איזור הוא בעצם "איזור הסגרה" והדברים האלה ייפתרו בין חברות האכיפה של שני הצדדים תחת ההסכמים שהוסכמו ביניהם לבין הלקוחות שלהם וכמובן בין עצמם. כנראה שהדילמה שלנו היום לא תהיה דילמה בכלל בעולם כזה, אנחנו חושבים על זה במושגים של ממשלה ומדינה ולא במושגים ברמה גבוהה יותר שמאפשרים כמה גופים כאלה.

זה לא שיש זכויות שבאות לפני, זה שהאדם שיש לו את הזכות לקניין פגע בזכות לקניין של אדם אחר ואז יש לגיטימציה לפגוע לו בזכות לקניין (ענישה).

כלל לא ברור, כי צריך קביעה שהמעשה הלא מוסרי של א׳ חל גם על ג׳ מעצם הסיוע. מי אמר לך בכלל שמעשה לא מוסרי transferable? אתה מניח באופן שרירותי שהוא כזה כי זה המצב כיום. אבל המצב כיום לא נשען על הגדרה מוסרית שהקפיטליזם נשען עליה.

הוו וכן, אני נורא אוהב תפיסות אוטופיות-משיחיות. אולי באותה הזדמנות יצמחו לנו גם כנפיים וייצא לנו מנוע סילון מהתחת? תאר לעצמך איזה כיף זה יהיה!!1

כלל לא ברור, כי צריך קביעה שהמעשה הלא מוסרי של א׳ חל גם על ג׳ מעצם הסיוע. מי אמר לך בכלל שמעשה לא מוסרי transferable? אתה מניח באופן שרירותי שהוא כזה כי זה המצב כיום. אבל המצב כיום לא נשען על הגדרה מוסרית שהקפיטליזם נשען עליה.

הוו וכן, אני נורא אוהב תפיסות אוטופיות-משיחיות. אולי באותה הזדמנות יצמחו לנו גם כנפיים וייצא לנו מנוע סילון מהתחת? תאר לעצמך איזה כיף זה יהיה!!1

אני לא מניח שזה Transferable, אני טוען שאם אתה מניח שכפייה זה לא מוסרי אז מי שלא עומד בתנאי הזה הוא כזה שצריך להענש על ידי החברה. אם אתה מונע מרשויות אכיפה ליישם את הענישה הזו אתה חלק מדבר העבירה. השאלה פה יכולה להיות רלוונטית לכל העניין של "שותף לדבר עבירה" והאם הוא פושע או לא. השאלה הזו כבר משפטית ולא קשורה ספציפית לזכות לקניין, נתת דוגמא שנוגעת בנושא הזה ומערבת זכות לקניין אבל הנושא האמיתי הוא אחר לחלוטין. בכל אופן, יכול להיות שיש אנשים שלא יסכימו איתי ויהיו רשויות אכיפה שייצגו גם אנשים כאלה. אנחנו מניחים שמוסר הוא קולקטיבי כשהוא לא.

אני לא מסכים, אני חושב שההגדרות המוסריות הן זהות, פשוט זו של הקפיטליזם היא עקבית והזו של המציאות היום מלאה בסתירות. שתיהן מדברות על אותן זכויות בסיסיות ואותם עקרונות. אני, שוב, אשמח לשמוע מה ההגדרה המוסרית העכשווית לדעתך ואיך היא שונה מקפיטליזם.

אני צריך לוותר על זכות הקניין שלי כי מי שאני משכן עשה מעשה לא מוסרי? heck no! איפה החוק המוסרי הזה כתוב? איך הוא קשור להגדרת המוסר בהקשרו לכפייה? אתה שוב קופץ להנחות.
ומה זאת אומרת מוסר קולקטיבי כשהוא לא? יש לך אמת מידה לקביעת מוסר, שהיא: מעשה לא מוסרי = כפייה על רכושי שלא ברצוני. ברור שזה קולקטיבי, אחרת איך זה יתפקד?

ההגדרות המוסריות אינן זהות. העיקרון המוסרי שעומד בבסיס האמנה החברתית הוא זכותו של הפרט להמשיך להתקיים. הזכות לקניין, חופש תנועה וכו' מגיעות בשלב מאוחר יותר ויכולות להיות מופקעות מבלי שזכותו של הפרט להמשיך להתקיים תיפגע. הובס אפילו מרחיק לכת וכותב שזכותה של המדינה להפקיע לך הכל פרט לחייך. בעוד שהקפיטליזם מבסס את הגדרת המוסר שלו על הזכות לקניין.

אני צריך לוותר על זכות הקניין שלי כי מי שאני משכן עשה מעשה לא מוסרי? heck no! איפה החוק המוסרי הזה כתוב? איך הוא קשור להגדרת המוסר בהקשרו לכפייה? אתה שוב קופץ להנחות.
ומה זאת אומרת מוסר קולקטיבי כשהוא לא? יש לך אמת מידה לקביעת מוסר, שהיא: מעשה לא מוסרי = כפייה על רכושי שלא ברצוני. ברור שזה קולקטיבי, אחרת איך זה יתפקד?

ההגדרות המוסריות אינן זהות. העיקרון המוסרי שעומד בבסיס האמנה החברתית הוא זכותו של הפרט להמשיך להתקיים. הזכות לקניין, חופש תנועה וכו' מגיעות בשלב מאוחר יותר ויכולות להיות מופקעות מבלי שזכותו של הפרט להמשיך להתקיים תיפגע. הובס אפילו מרחיק לכת וכותב שזכותה של המדינה להפקיע לך הכל פרט לחייך. בעוד שהקפיטליזם מבסס את הגדרת המוסר שלו על הזכות לקניין.

אני אומר שני דברים. א. בהנחה ויש לאדם המדובר חברת אכיפה, אז התנאים יהיו בהתאם ל"הסכם ההסגרה" אם תרצה בין שתי החברות כמו שיש היום בין שתי מדינות. ב. אם לאדם אין חברת אכיפה אז הוא בחר שלא להעביר את ההגנה על זכויותיו לגורם חיצוני ואז הזכויות שלו לא מעניינות אותי. (בתיאוריה, זה לא באמת יקרה).

אתה מניח שכולם מאמינים בזכות לרכוש, אבל זה לא נכון, יכול להיות גם לדוגמא אנרכיסט שלא מאמין בזכויות האלה. אני לא רוצה לכפות את אותו מוסר על כולם, אני חושב שאדם יכול לבחור באיזה אופן הוא רוצה לנהל את חייו. אם מישהו בוחר בעולם חופשי כמו שאני רואה אותו להיות נטול חברת אכיפה זו בהחלט בחירה שלו תוך כדי ההבנה שאם הוא פוגע במישהו עם חברת אכיפה הוא ייענש על ידה. וכן, זה אומר שאין בעיה עם אנרכיסט שרוצח אחר, לדוגמא.

אני לא הולך להכנס לאיך הוא הגיע למסקנה הזה (גוף = רכוש) אבל אני אבחן את הטענה הסופית, אם לפרט יש זכות להמשיך ולהתקיים אז למדינה יש את המחויבות להשאיר אותו חי. זה אומר שאסור לנתק לאף אחד את החשמל והמים, שאנשים שאוכלים יותר מדי או שעושים בנג'י הם פושעים ושיש הבחנה בין לקיחת חיים לסוגים אחרים של כפייה, כמו למשל פגיעה פיזית מסוג מכות, התעללות ירייה במקומות בגוף שלא גורמים למוות וכו'. לפי ההגדרה הזו הם לגיטימיים.

נערך לאחרונה:
אני לא מניח כלום, אני עובד עם ההגדרות הבסיסיות של הקפיטליזם. הן רחוקות מלהיות פרוצות לכל הכיוונים, ככה שאנרכיסט וכו' לא מעניינים אותי. והן שואפות להציג הגדרה יציבה של מוסר.
והוא הגיע למסקנה של גוף=רכוש בדיוק כפי שהקפיטליסט הגיע למסקנה של זכות קניין, שמקורה בראש ובראשונה בגוף שאתה נולד איתו. כל קניין אחר הוא בחזקת extension לזכות הקניין הבסיסית שלך. אבל עדיין אפשר להפקיע את זכות הקניין הבסיסית של האדם (גופו) ולא לפגוע בזכותו להמשיך להתקיים.
במקום כל הדוגמאות שהבאת תשאל את עצמך את השאלה שרוב האנשים לא טורחים בכלל לחשוב עליה: במצב קיצון שאדם א' רוצח אדם ב', מדוע קיימת הזכות לכלוא אותו במאסר עולם, או במקומות אחרים להוציא אותו להורג? רוב האנשים חושבים שזה נעשה מתוך עיקרון הטליון (=עין תחת עין) או כנקמה, אבל זה לא נכון. זה אפילו לא נעשה כי האדם הספציפי הזה חרג מההסכם שלו עם החברה (אחרת אפשר לגרש אותו וזהו). זה נעוץ בבסיס מוסרי אחר לגמרי.

אני לא מניח כלום, אני עובד עם ההגדרות הבסיסיות של הקפיטליזם. הן רחוקות מלהיות פרוצות לכל הכיוונים, ככה שאנרכיסט וכו' לא מעניינים אותי. והן שואפות להציג הגדרה יציבה של מוסר.
והוא הגיע למסקנה של גוף=רכוש בדיוק כפי שהקפיטליסט הגיע למסקנה של זכות קניין, שמקורה בראש ובראשונה בגוף שאתה נולד איתו. כל קניין אחר הוא בחזקת extension לזכות הקניין הבסיסית שלך. אבל עדיין אפשר להפקיע את זכות הקניין הבסיסית של האדם (גופו) ולא לפגוע בזכותו להמשיך להתקיים.
במקום כל הדוגמאות שהבאת תשאל את עצמך את השאלה שרוב האנשים לא טורחים בכלל לחשוב עליה: במצב קיצון שאדם א' רוצח אדם ב', מדוע קיימת הזכות לכלוא אותו במאסר עולם, או במקומות אחרים להוציא אותו להורג? רוב האנשים חושבים שזה נעשה מתוך עיקרון הטליון (=עין תחת עין) או כנקמה, אבל זה לא נכון. זה אפילו לא נעשה כי האדם הספציפי הזה חרג מההסכם שלו עם החברה (אחרת אפשר לגרש אותו וזהו). זה נעוץ בבסיס מוסרי אחר לגמרי.
אתה לא דיברת על קפיטליזם, אתה דיברת על אנרכו-קפיטליזם, ובו יש מקום להמון הגדרות של מוסר ואין הגדרה קולקטיבית אחת.

במצב קיצון כזה האדם מורחק מהחברה כדרך הענשה והרתעה וכשירות ישיר לחברה (הפחתת הסיכון לפגיעה). גירוש הוא אופציה בעבירות קלות יותר אבל במקרה שאדם הוא סכנה לאותה חברה אין המון אופציות חוץ מלא לאפשר לו לצאת ממקום מסויים.

...

איזה בסיס מוסרי?

איזה בסיס מוסרי?

הבסיס שלשמו מנוסחת האמנה מלכתחילה, לתמוך בהמשך קיומו של הפרט. מוסר בבסיסו מוגדר כתמיכה בהמשך קיומו של הפרט, בעוד שמעשה לא-מוסרי - בדיוק להיפך (כל ההתפתחויות בנושא, כמו האם קניין הוא למעשה extension של הפרט ולכן פגיעה בו כמוה בפגיעה בהמשך קיומו של הפרט, מאוחרות יותר להגדרה הבסיסית). הפרט שרצח עשה את המעשה הלא-מוסרי (היחיד למעשה) והחברה, שכוחה עולה על סך כל פרטיה, נפטרת ממנו בשל הסכנה שיעשה זאת לפרט אחר (אני אומר "עולה על סך פרטיה" כי לאדם שהמשך קיומו נפגע אין רשות לפגוע [דרך קרוביו] בהמשך קיומו של אחר, הוא ויתר על היכולת הזאת).
השאלה אם הפרט שרצח הפר את האמנה ולכן אפשר להרוג אותו מבלי שזה ייחשב לא-מוסרי, או שמא האמנה אינה ניתנת להפרה בשום אופן שהוא על ידי אדם שחי בחברה, נעוצה בבסיס הדיון אם לאפשר עונש מוות או להסתפק במאסרי עולם (שהם כאמור מוסריים לא רק מצד הרחקתו של האדם מהחברה, אלא גם מכיוון התמיכה בהמשך קיומו של הפושע). זו הכוונה המקורית של הובס כשהוא טוען שלחברה יש אפשרות להפשיט מהפרט כל דבר פרט לחייו (ועדיין להישאר חברה מוסרית).

מוקדש לכל הקפיטליסטים הכושלים (במיוחד פרק שני מדקה 40)

פרק ראשון - טבע האדם, חקר התנהגות האדם
פרק שני - הכלכלה שלנו וכל מה שיוצא ממנה (פתולוגיה חברתית)
פרק שלישי - שימוש בשיטה המדעית כבסיס וכלי להנדסת כלכלה

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
אם רק כל אחד היה קונה את השכלתו מסרטונים. העולם היה נראה אחרת.

YouTube - ‪ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011‬‏

אתה לא זה שאמר שבקפיטליזם האחים עופר ישלטו בעולם?

זה שחיים מטריל שטויות זה עוד סביר, אבל סתם להביא סרטים...
אתה רוצה לטעון משהוא אתה מוזמן, אבל פעם שעברה זרקת ססמאות מבלי להביא להן
שום הוכחה.

צודק (דאוס). נראה לי שגם אם משה היה מציע קופסת חלבון מעטים היו יושבים לראות סרטון של מעל לכמה דקות

אני ראיתי את הסרטונים שלו(ככה זה שאתה נוסע הרבה זמן ברכבת), הם ברמה מאוד נמוכה.
מזכיר סרט של מייקל מור, אני כנראה אראה גם את הסרט הזה, אולי יהיה הפתעות.

זה מעל 160 דקות....
אם יש זמן רכבת לא מוגבל יש מלא סרטים טובים, אני יכול להמליץ אם תרצה

אתה מודע לזה שאם אתה מוסיף את התואר "כושלים" זה לא הופך את המשפט לנכון? לפחות כשחיים עושה את זה יש לו גם טענות שהוא יכול לטעון בניגוד לסרטונים ביוטיוב שמתעסקים בדמגוגיה.
אם כל ההשכלה שלך בנושא באה מיוטיוב אז הכל באמת מסתדר.

אתה מודע לזה שאם אתה מוסיף את התואר "כושלים" זה לא הופך את המשפט לנכון? לפחות כשחיים עושה את זה יש לו גם טענות שהוא יכול לטעון בניגוד לסרטונים ביוטיוב שמתעסקים בדמגוגיה.
אם כל ההשכלה שלך בנושא באה מיוטיוב אז הכל באמת מסתדר.

אתה קפיטליסט כושל ושמן.

מר.לטיסימוס, "לתמוך בהמשך קיומו של הפרט" יכול להתפרש כלדאוג לכך שהוא לא ירעב, או לדאוג לכך שלא יהרגו אותו. למה הכוונה?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית