מידע אלכוהול! ולמה כדאי להמנע ממנו

adimenia

משתמש משקיע
4,075
28
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
7,223
4,075
28
שלום רב
אני יודע שיש לא מעט מכם שנוהגים לשתות (חלקכם יותר, חלקכם פחות) ולכן הפוסט הזה בא לעשות סקירה קצרה על המטבוליזם של אלכוהול והנזקים שהוא גורם. קריאה מהנה.
(
הפוסט הזה לא בא לפרט את הדרכים המטבוליים של אלכוהול בגוף ולא בא להתעמק על כל מסלול ומסלול זאת סקירה כללית).

מבוא:
אלכוהול שייך לקבוצת הכהלים אשר מכילה חומרים כמו מתנול, אתנול, אלכוהול איזו פרופיל ועוד (ישנם המון סוגים של כהלים). מה שאותנו מעניין זה אתנול שזה בעצם האלכוהול אשר אתם רואים בחנויות המובחרות. מבחינה כימית אלכוהול הוא פחמימן (שרשרת של פחמנים ומימנים) עם קבוצה הידרוקסידית אשר מחוברת אליה. נוסחה מולקולקולרית CH3CH2OH
לאתנול
יש שימושים רבים אחרים, לדוגמה: שימוש כממס או כדלק (אבל זה יהיה למאמר אחר).

מטבוליזם של אלכוהול.
רובנו מודעים על ההשפעות של אלכוהול (חלקם נעימות יותר וחלקן פחות), אבל מה שלא ידוע לרוב זה שאלכוהול הוא סם רעיל אשר גורם לשינויים פתולוגיים בכבד.
אלכוהול נספג מצוין במערכת העיכול, אך מכיוון שהגוף לא יכול לאגור אלכוהול הוא חייב לחמצן אותו על מנת להיפתר ממנו. תהליך החמצון של אלכוהול יכול להתבצע רק בכבד ע"י אנזימים שמזרזים את תהליך החמצון. אין לאלכוהול שום ערך תזונתי כזה או אחר (באלכוהול אין ויטמינים ומינרלים, שומנים, חלבונים או פחמימות). בנוסף, אלכוהול מזרז תהליכים דלקתיים במעיים, לבלב ובטן - מה שמשפיע על עיכול וספיגת המזון. כמו כן, אצלטהייד (תוצר חמצון) יכול להפריע בתפקוד התקיןשלספיגת ויטמינים ומנירלים.

מסלולים מטבוליים של אלכוהול
הצעד הראשון במטבוליזם של אלכוהול הוא חמצון של אלכוהול לאצלטהייד ע"י אנזים NAD+. אצטלייד עובר חמצון נוסף לחומצה אצטית ולבסוף לפחמן דו חמצני ומים במעגל חומצה ציטרית. ישנם מספר אפקטים מטבוליים של אלכוהול האחראיים על יצירת עודף של NADH ו אצטלייד

CH3CH2OH + NAD+ ---> CH3CH=O + NADH + H+

על מנת להפתר מעודף ה NADH ובכך למנוע חסימה של תהליכים מטבוליים רגילים (שוב ראה תצלום) הגוף מבצע מספר דברים
המרה של חומצה פירובית לחומצה לקטית

1. ההמרה של חומצה פירובית לחומצה לקטית הדורשת NADH

1. Pyruvic Acid + NADH + H+ ---> Lactic Acid + NAD+

אותה חומצה פירובית (אשר נוצרת ע"י חומצות אמינו אשר מיועדות להמרת גלוקוזה במסלול הגליקוליזה). מסלול זה מעוקב ע"י ריכוז נמוך של חומצה פירובית, מכיוון שאותה חומצה פירובית הומרה לחומצה לקטית ועודף של חומצה לקטית יכול להוביל לחמצת (acidosis) ובמצבים של של צריכה נמוכה של פחמימות גם להיפוגליקמיה ע"י מחסור בייצור גלוקוז.​

2. סינתזה של ליפידים.

Pyruvic Acid + NADH + H+ ---> Lactic Acid + NAD+

אותה חומצה פירובית (אשר נוצרת ע"י חומצות אמינו אשר מיועדות להמרת גלוקוזה במסלול הגליקוליזה). מסלול זה מעוקב ע"י ריכוז נמוך של חומצה פירובית, מכיוון שאותה חומצה פירובית הומרה לחומצה לקטית ועודף של חומצה לקטית יכול להוביל לחמצת (acidosis) ובמצבים של של צריכה נמוכה של פחמימות גם להיפוגליקמיה ע"י מחסור בייצור גלוקוז.​
עודף של NADH עלול לעקב שני מסלולים מטבוליים נוספים כגון סינתזה של גליצרול ע"י גליקולזה ו סינתזה של חומצות שומן. חלק מהסיבה שצרכנים כבדים של אלכוהול הם בעלי משקל עודף.

3. מעבר של אלקטרונים
NADH משמש בשרשרת מעבר אלקטרונים לייצור ATP כמקור אנרגיה. מה שגורם לעיקוב בתהליכים של חמצון שומן במעגל החומצה הציטרית מה שעלול לגרום להצטברות של חומצות שומן ושל acetyl COA
מה שעלול לגרום לשחרור של חומצות שומן למחזור הדם לעליה ברמות השומן במחזור הדם טריגליצרידים ולאורך זמן לכבד שומני ע"י הצטברות שומן בכבד.

4. הצתברות של אצטלייד
אחד הגורמים שמשפיעים הכי הרבה ברעילות של אלכוהול הוא אצטלייד. למרות שהגוף יודע לנטרל אותו ע"י המרה שלו לחומצה אצטית, הגוף מגיע לנקודת ריווי שבה חלק מעודף האצטלייד משתחרר למחזור הדם.
שם ההשפעה הרעילה של אצטלייד באה לידי ביטוי ע"י פגיעה בפעילות של המיטוכונדריה. עודף אצטלייד גורם לפגיע בפעילות המיטוכונדריה אשר פוגע בהמרה של אצטלייד לחומצה אצטית, לכן יש עודף גדול יותר של אצטלייד וחוזר חלילה. מה שבסופו של דבר יביא לנזק לכבד.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
תודה עדי, סקירה מועילה וברורה.
אני בדיוק לומד לבגרות בפיזיולוגיה/אנטומיה את מסלולי אספקת האנרגיה בגוף והבאת לי פה הרחבה מעניינת, תודה רבה. (לא נאמר בספר שום דבר על אלכוהול בהקשר הזה ועכשי זה די מפתיע שהתעלמו מיזה לחלוטין).
כי המטבוליזם של אלכוהול הוא לא מממממ...מסלול נורמאלי זה לא בדיוק מקור אנרגיה.
השפה טיפה גבוהה במאמר ולא מתאימה להשכלה שלי כל כך (בלי להצטנע יותר מדי)
בכל מקרה יש לי שאלה של נער בן 17 שיכול לשאול על הנושא:
1. האם צריכה מתונה של אלכוהול פעם בשבוע לא להשתכר, "לתפוס ראש טוב", פוגעת משמעותית באימונים/התאוששות מהאימונים?
2. באם צריכה כזאת ^ של אלכוהול גורמת לנזק בכבד? (בטווח הקצר/הארוך?
3. שתייה של אלכוהול בתקופת חיטוב פוגעת בחיטוב?
1. לא
2. לא
3. השאלה היא מה מטרת החיטוב וכמה אלכוהול נצרך. בגדול עדיף להמנע.

אם אצרוך לדוגמא פעם בחודש אלכוהול בכמות נורמאלית זה יכול להשפיע על משהו ?
תא ממש. אבל תגדיר מה זה משהו?

מזעור נזקי האלכוהול

אכן אלכוהול הינו רעל לגוף ולא בריא לשתות אותו כלל (מוגדר כסם המסוכן השני בארה"ב מיד אחרי הרואין)
אבל התנזרות הינה דבר שלא מקובל על רוב העולם... האלכוהול טבוע בנו ומשחר ההסטוריה אנו צורכים אותו.
ממש בשביל זה הגיע משקה חדש לארץ בשם נאדה (Nada)
המשקה הינו משקה טבעי (למעט 3 חומרי טעם) ופועל למזעור נזקי האלכוהול בטווח הקצר והארוך
הוא מוריד את רמת האצטלדהיד על ידי ספיחתו והעלאת רמת הגלוטטיון, כך גם מוריד את רמת ה NADH
בנוסף מכיל רכיב בשם גדילן מצוי שהוכח שמגן על הכבד מפני נזקי אלכוהול וכן משקם רקמות בכבד שנפגעו על ידי אלכוהול
לפרטים נוספים: www.nada-hangitover.co.il

• פותח/ת השרשור
חחח זה כמו לחיות על שוארמות והמבורגרים ולקחת כדור נגד כולסטרול נראה לאן זה יביא אותך... אני גם הייתי שמח לראות מחקר שמראה את היעילות של המשקה הזה.

עדי, שאלה קצרה - למשך משהו כמו חודש וחצי לא צרכתי אלכוהול, ובהעמסה האחרונה שתיתי חצי ליטר בירה וממש ממש התמסטלתי, ברמה שבחיים שלי לא קרה לי. הרגשתי כאילו שתיתי הרבה יותר ממה שבאמת שתיתי.

האם זה התופעות לוואי כשמתנזרים מאלכוהול לתקופה?

לפני שהייתי מתאמן, בתקופת התיכון הייתי שותה איזה 3-4 פעמים בשבוע ומתמסטל עד ללא הכרה כמעט, הייתי שותה וודקה כמו מים.
היום אני לא יכול לשתות שוט בלי להקיא, וגם הבירות הזולות מתחילות להגעיל אותי, כיום אפשר לומר שאני לא נוגע באלכוהול יותר.

משתדל להתרחק כמה שיותר מאלכוהול ולגבי הערך הקלורי שלו הוא 7 קלוריות לגרם וברוב המשקאות שראיתי הערך הקלורי נע בסביבות ה-250 קלוריות ל100 מ"ל ככה שכל כוס אלכוהול זה כמו ארוחה טובה בערך הקלורי וזה עוד סיבה למה עדיף להתרחק

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית