הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מידע קלוריות טובות - קלוריות רעות - מאמר חדש בפורטל!

Mike Bikov

מנהל אתר
103,265
12,428
מנהל
נק' מוניטין:
58,705
103,265
12,428
האם כל הקלוריות נולדו שוות? האם אנשים דומים מבחינת נתונים פיזיולוגים יכולים לרדת בקצב שונה במשקל במידה ויצרכו ויוציאו את אותו הסך הקלורי? מה הם העקרונות שעומדים מאחורי המאזן האנרגטי (צריכה כנגד הוצאה קלורית) בגוף האדם?

https://www.kilogram.co.il/5287/קלוריות-טובות-קלוריות-רעות/

תהנו 😃

זה נכון שטאובס טעה לגבי פחמימות ועוד כל מיני דברים, אבל לשפוט אותו לפי פרק אחד בספר זה מטופש. הוא עשה עבודת עיתונאות מצוינת בכל מה שנוגע ל״מדע״ שהתפתח מאחורי כל נושא השומן, גם בספר וגם כאן:

The Soft Science of Dietary Fat | Science

זה לא הפחמימות, זה האינסולין. מסבירים השמנה על ידי פחמימות כי יש להם השפעה גדולה על האינסולין.

מסת תאי השומן שלך מווסתת הורמונלית, אינסולין זה אחד ההורמונים שהכי משפיעים עליו.
אינסולין מדכא את הפעילות של הHSL כך שלמעשה אין פירוק טריגלצדרים בתא שומן. התוספות של הפחמימות לעניין זה שהם הופכות לטריגלצדרים בכבד כשהם בעודף ולכן לא רק שלא יוצא לך חומצות שומן מתאי השומן אלה גם שנכנס עוד טריגלצדרים.

סיפור מעניין. מכיר את הקטע הזה שאפשר להשמין בלי לאכול פחמימה בכלל ואפשר לרדת במשקל ולאכול בעיקר פחמימה?

נכון, כי זה תלוי באינסולין לא בפחמימות. לא רק פחמימות מעלות אינסולין, יש חלבונים שמעלים אינסולין יותר מפחמימות. זה עובד לפי Insulin index
Insulin index - Wikipedia

אנשים שאוכלים פחמימות ועדיין רזים זה או בגלל שהם רגישים לאינסולין ולכן לאורך זמן האינסולין לא נשאר גבוה או שיש להם הרבה שומן פנימי (TOFI). הרגישות לאינסולין לא תשאר לנצח וככול שתתעלל יותר באינסולין שלך עם עליות וירידות ככה תאבד את הרגישות. זה בדרך כלל לוקח 2-3 עשורים של תזונה מבוססת פחמימות כדי לפתח תנגודת.

קראתי את המאמרים שלכם על אינסולין זה לא סותר את מה אמרתי אלה רק מחזק אותו (אפילו הגבתי על חלק א').

מקור ההשמנה הוא לא פחמימות אלה אינסולין וכן חלבונים מעלים אינסולין זה איש קש ששמתי לב שמשתמשים בו הרבה במאמרים שלכם. ההסתכלות על פחמימות כמקור להשמנה היא בגלל שזה יותר פשוט להבנה ואנחנו צורכים הרבה יותר פחמימות מחלבונים לכן בהרבה מקרים אפשר להזניח את השפעת החלבונים.

מה שייקבע אם תשמין או לא זה מאזן המסה על תא השומן.
Fat-flux.jpg

ליפוליזה מושפעת מהרבה הורמונים אבל ההורמון שהכי משפיע עליה זה אינסולין. לכן ככול שהאינסולין יהיה יותר נמוך השטף החוצא מתא השומן יהיה יותר גדול.
לרוב הסיבה שבגללה יש אינסולין גבוה כרוני זה בגלל פחמימות. כמות הסוכר שיכולה להיות לך בדם היא מוגבלת ומעל גבול מסוים רעילה לכן הגוף פועל מאד מהר כדי לאזן רמות הסוכר. כאשר אתה אוכל עכשיו מנה של 300 גרם סוכר הגוף מיד יפריש אינסולין כדי למנוע עודף סוכר בדם על ידי כך שהאינסולין ידכא את הGNG בכבד. אם אתה רגיש לאינסולין בכבד צריך כמות קטנה של אינסולין כדי לדכא את הGNG בכבד אבל אם אתה לא רגיש לאינסולין צריך הרבה אינסולין. תנגודת אינסולין מתפתחת כאשר יש עליות וירידות חדות של אינסולין לאורך היום, כמו שכבר רשמתי זה יכול לקחת כמה עשורים תלוי כמה התעללת בלבלב שלך. אתה יכול לראות שככול שעולים בגילאים אנשים מפתחים כרס קטנה, זה בגלל שהתנגודת אינסולין ניהיית יותר בולטת.

הדרך הכי טובה למדוד את האפקט של האינסולין זה לפי שטח מתחת לגרף. ככול שהשטח יותר קטן אתה מאפשר זרימה יותר טובה של שומן מתא השומן. בתמונה אפשר לראות מחקר שמשווה את השטחים האלה של האינסולין. יש כאן השוואה בין תזונה מבוססת פחמימות, צום ו0 פחמימות. (מקור)
insulin-graph.jpg

כל זה נחמד אבל לא תואם את המציאות. אפשר להשמין על תזונה שלא משפיעה הרבה על רמות האינסולין.

כל זה נחמד אבל לא תואם את המציאות. אפשר להשמין על תזונה שלא משפיעה הרבה על רמות האינסולין.
אתה ממשיך להגיד את זה, וזה מן הסתם נכון, רק שאף אחד לא טען אחרת...
הוא בסך הכל טוען שלאינסולין יש השפעה על השמנה, ושלצריכה גבוהה של פחמימות (בעיקר פשוטות) בפרק זמן קצר יש השפעה על רמות האינסולין, והוא צודק.

ברור שאפשר להשמין בלי קשר לפחמימות או לאינסולין, אבל זה לא אומר שלפחמימות ואינסולין אין קשר להשמנה.

אני לא מכיר נתונים כאלה.
אני כן מכיר מקרה של 0 אינסולין. חולי סכרת סוג 1 לפני גילוי האינסולין היו במצב של רזון קיצוני. הילדים האלה מתו בסופו של דבר מעודף קטונים בדם אבל הם לא הצליחו לצבור שומן. ברגע שהם התחילו לקבל זריקות אינסולין הם ניהיו שמנמנים כמו ילדים רגילים.
type_1_child_two.jpg
type_1_child-300x223.jpg

אתה ממשיך להגיד את זה, וזה מן הסתם נכון, רק שאף אחד לא טען אחרת...
הוא בסך הכל טוען שלאינסולין יש השפעה על השמנה, ושלצריכה גבוהה של פחמימות (בעיקר פשוטות) בפרק זמן קצר יש השפעה על רמות האינסולין, והוא צודק.

ברור שאפשר להשמין בלי קשר לפחמימות או לאינסולין, אבל זה לא אומר שלפחמימות ואינסולין אין קשר להשמנה.

הוא כן טוען אחרת. תקרא את התגובה האחרונה.

אני לא מכיר נתונים כאלה.
אני כן מכיר מקרה של 0 אינסולין. חולי סכרת סוג 1 לפני גילוי האינסולין היו במצב של רזון קיצוני. הילדים האלה מתו בסופו של דבר מעודף קטונים בדם אבל הם לא הצליחו לצבור שומן. ברגע שהם התחילו לקבל זריקות אינסולין הם ניהיו שמנמנים כמו ילדים רגילים.
צפה בקובץ המצורף 36999 צפה בקובץ המצורף 37000
נדמה לי שאם הטענה שלך היא שההשמנה חייבת להיות תוצאה של שינויים ברמות האינסולין תהיה חייב לבסס אותה.

נדמה לי שאם הטענה שלך היא שההשמנה חייבת להיות תוצאה של שינויים ברמות האינסולין תהיה חייב לבסס אותה.

- הסברתי בקצרה את המנגנון הפיזיולוגי.
- הראיתי לך מקרה קיצון של 0 אינסולין.
- יש גם מקרה קיצון של סוכרתיים שמזריקים אינסולין כול פעם לאותה נקודה
direct-insulin.jpg

מחקרים שנעשו עם תפריטים זהים וכמות קלוריות זהה (זה נקרא איזוקלורי - isocaloire) הראו שהירידה הגדולה יותר במשקל היו התפריטים עם הכמות האינסולין הקטנה יותר.
weight-loss-women.gif

אם אתה מחפש הוכחה חד משמעית אז כנראה לא תמצא ולא רק למקרה של אינסולין אלה לשום דבר בפיזיולוגיה כי אין הוכחות חד משמעויות. יש הבנה של מנגנונים ומקרי קיצון.

אם אתה רוצה יותר תיאוריה אני מרחיב על זה בבלוג שלי. אני לא יכתוב את אותם דברים פעמיים בתגובות כאן 😃
כאן וכאן.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית