- פותח/ת השרשור
איך גובה הוצאות הבריאות שם לעומת ישראל? (תמיד יש סיפורים על מערכת יקרה ולא יעילה בUS)
לשמחתי גם אשתי וגם אני עובדים כאן בחברות מאוד גדולות שדואגות לביטוח רפואי מקיף - אנחנו משלמים הוצאות בריאות עד סכום שנתי מסויים, ברגע שעוברים אותו - משלמים רק 10% מההוצאות הרפואיות עד שמגיעים לתקרה וברגע שמגיעים לתקרה מפסיקים לשלם לגמרי והביטוח משלם 100% על הכל.
כתבתי קודם שכחלק מההטבות שמקום העבודה מקנה לי אני מקבל 2700$ בשנה לחשבון הבריאות שלי שמיועד אך ורק להוצאות רפואיות (עד הפנסיה, ואז אפשר להשתמש בו לכל דבר), אצל אשתי פחות או יותר אותו דבר - מה שבסופו של דבר גורם לכך שאנחנו בכלל לא משלמים על הוצאות רפואיות כלום. לא על תרופות, לא על ביקורים לרופא - כלום (טוב, זה לא באמת נכון כי אני משלם כסף שנותנים לי ממקום העבודה וברור שעדיף לחסוך אותו אבל הבנתם את הנקודה שלי).
בנוסף, אתה יכול להפריש כסף לחשבון הבריאות שלך בעצמך (עד תקרה שנתית) ולקבל פטור ממס על הכסף שעובר לשם. את הכסף בחשבון הבריאות אתה יכול להשקיע בבורסה ולא לשלם מיסים על הרווחים - אז יוצא שלא רק שאני לא משלם בכלל על בריאות, אני מרוויח כסף שפטור ממס, משקיע אותו ולא משלם מיסים על הרווחים - משקיע את הדיבידנדים שוב ומבצע פעולות בבורסה - ולא משלם כלום!
מערכת הבריאות כאן פרטית והרבה יותר טובה מאשר הארץ, מה לעשות - יש להם אינטרס שתהיה מרוצה. כל בדיקה שרק תרצה לעשות תוכל לעשות בהקדם האפשרי - רק צריך לשלם על זה (ועם הביטוח הרפואי שיש לנו אנחנו לא משלמים על זה).
גם אם המצב שלנו לא היה כל כך טוב ומקומות העבודה לא היו מפרישים seed שנתי לחשבון הבריאות תסתכל כמה אתה משלם בארץ לביטוח לאומי ודמי בריאות כל חודש. הסכומים אסטרונומים ואתה צריך להתחנן בפני רופא המשפחה שלך שיתן לך בדיקת ויטמין D ומגנזיום.
שלפו עליך אקדח כבר?
לא, בקליפורניה לא כזה פשוט להשיג נשק (בניגוד לטקסס לדוגמא). אל תשכח שארה"ב היא מדינה של 325 מיליון תושבים - בכל מקום יש פסיכים, פשוט כשיש הרבה אנשים יש יותר פסיכים.
מזכיר לי שאמא שלי אמרה לי להיזהר אחרי מה שהיה בבית כנסת בפיטסבורג כי זה "קרוב אלי". יותר מהמרחק בין ישראל לפקיסטן אבל בסדר.
במקסיקו נותנים לילדים לנהוג מגיל צעיר, באזורים נידחים של צ'יאפס ראיתי ילדים בני 10-12 נוהגים על משאיות ואבא יושב ליד- הם לרוב אנשים נחמדים מאוד אבל לחלק גדול אין מושג איך נוהגים.
להוציא רישיון נהיגה שם (מניסיון) זה עניין של לשלם מספיק שוחד לפקיד ולהצטלם, מזייפים לך תוצאות בחינת תאוריה ובחינה מעשית ויש לך רישיון למרות שהם לא בדקו אם אתה יודע איך רכב נראה.
עם כמה שבוכים על המצב בישראל, הנתונים מראים שיש פחות הרוגים פר 100,000 תושבים מאשר בארה"ב, אמריקה הלטינית וגם ממדינות כמו איטליה, יוון, צרפת ואוסטרליה. (תראו פה: List of countries by traffic-related death rate - Wikipedia).
בכללי אנחנו במצב טוב יותר מרוב מוחלט של העולם ואם היינו מורידים אזורים מסויימים בצפון ובדרום שרמזורים/תמרורים הם המלצה שם, היינו בסטטיסטיקות דומות לגרמניה ושוודיה.
המכת מדינה של ישראל בתכלס זה הסקטורים והאופנועים וריבוי תאונות סתמיות בגלל חוסר סבלנות ותרבות נהיגה
הבעיה שאני רואה כאן היא שמיומנות הנהיגה של אמריקאים היא לא טובה והם לא מוכנים להפתעות בכביש, אני חושב שישראלים נוהגים הרבה יותר טוב אבל תרבות הנהיגה ברצפה - וזו הבעיה שלנו.
אתה עוד ב High של ההתחלה. נדבר עוד 3-5 שנים כשתבין איך המערכת עובדת. בשנה הראשונה כל מה שכתבת גם אני שמתי לזה לב וזה "הפתיע" אותי לטובה כמובן. עם הזמן אתה לא תשים לב לדברים האלו ודברים אחרים יחסרו לך יותר. כשיהיו לך ילדים אתה תבין כמה זה עוד יותר מוזר. אמריקאים זה עם פשוט מוזר והסינים/הודים אף יותר מכך. לצערי לא הצלחתי למצוא שפה משותפת עם המקומיים בכל מיני אזורים שהייתי בהם בארה"ב ולכן חזרתי לישראל עם כל הצער בדבר. באופן דיי מפתיע לא כזה רע לי כמו שחשבתי שיהיה לי ואני אפילו דיי מבסוט. אבל זה כמובן הכל תלוי בחוויות האישיות שלך עם המסביב. אני ויתרתי על חיים "מסודרים" מבחינה ביטחונית וכלכלית על חיי חברה עשירים יותר. אמרתי לעצמי שיופי יהיה לי מלא כסף, אבל עם מי אני אשתף אותו? הבצע הזה אחרי כסף פחות עניין אותי מאחר ואני לא בן אדם של רכוש ומצידי לנהוג על מאזדה 3 כל החיים עד שתתפרק לי. יש דברים אחרים שמעניינים אותי בחיים ולכן לא התחברתי למנטליות באופן כללי. הרבה ד"א שחזרו לישראל אמרו את אותו הדבר כמו שאני אמרתי אבל יש גם הרבה שנשארו כי פשוט היה להם ממש רע בישראל ובקושי סיימו את החודש.
אל תשכח שהיית בארה"ב במצב שונה משלי - להגיע לכאן לבד בגיל 25 ולא להתחבר לתרבות יכול לשבור אותך, אין ספק.
אני הגעתי לכאן עם אשתי אחרי צבירת הון משמעותי במהלך השנים שלנו כמהנדסים ושנים אחרי שסיימתי ללמוד, ידענו שגם אם אני לא אמצא עבודה - במקרה הכי גרוע נחזור לארץ, זה לא שנפסיד משהו מלנסות ויש מספיק כסף בשביל שזה לא יהיה ביג דיל.
הישראלים כאן מאוד מלוכדים ומדברים אחד עם השני, זה לא שאין לנו עם מי לדבר בעברית. גם הרבה מהאמריקאים שפגשתי כאן נחמדים ואפילו היינו במסיבת כריסטמס של מישהו מהעבודה בבית. אשתי השתתפה בטורניר סופטבול במסגרת העבודה וכשהם ראו אותי מגיע לבקר את אשתי באימונים הם רצו שגם אני אצטרף ובאמת שהרגשתי אליהם חיבור יותר טוב מהשכנה שלי בארץ ששמה קריוקי בשלוש בלילה או מהשכן שתמיד השאיר זבל מחוץ לדלת הדירה שלו במשך יומיים.
אפילו ההודים כאן בעבודה - וואלה, לא כאלו שונים מהאנשים שעבדו איתי בארץ.
עכשיו, לגבי "חיי חברה עשירים". נתחיל מזה שאני אשאל אם אתה מכיר זוג נשוי שמתקרב לעשור החמישי לחייו עם חיי חברה סוערים 😃
אני לא יכול לומר שבארץ היו לי חיי חברה ממש תוססים, כל מה שעשיתי זה רק לעבוד ולעבוד ועוד קצת לעבוד - בקושי ראיתי את אשתי בסוף היום. בסופשבוע אתה רק רוצה לנוח ולצבור אנרגיה לשבוע העבודה הבא.
כשרק התחלתי בעבודה באמת לא היו לי המון משימות אבל ככל שהשנים עברו קיבלתי עוד תפקידים ועוד אחריות (שזה לא רע, נהנתי מזה) - הבעיה היתה שציפו ממני להספיק את הכל ולהתחבר לעבודה כל הזמן. אפילו בחודשיים האחרונים שלי בעבודה כשכולם ידעו שאני כבר עוזב הייתי צריך לבוא בסופי שבוע בשביל לסגור עניינים ולסיים את הכל כמו שצריך.
תוסיף לעבודה בהייטק שלוש פעמים בשבוע שרציתי ללכת לחדר כושר (ראשון-שלישי-חמישי) ותקבל מינימום חיי חברה.
השנה הראשונה כאן הכי קשה לאנשים שעוברים במצבנו - יש אי וודאות גדולה, הכל שונה, לא ידענו אם אני אצליח למצוא עבודה כאן או לא כי אצל רוב המוחלט של הזוגות שעברו לכאן בן הזוג (בדר"כ בת הוג) לא עובד, השפה (אפילו עם אנגלית ברמה גבוהה מאוד) היא לא שפת אם ולדבר באנגלית זה לא כמו לכתוב באנגלית ועוד עוד.
אני לא יכול לומר שעברנו בשביל הכסף כי גם בארץ היינו בסדר גמור - אבל בסופו של דבר אפילו אמא שלי אמרה לי שאם לא נטוס וננסה - נתחרט על זה. לילדים העתידיים שלנו כבר תהיה אזרחות כפולה, מה הם יחליטו לעשות - זה כבר תלוי בהם.
אני רק אוסיף ואומר שכל מה שאני כותב כאן זה מהחוויה האישית שלי במעבר לארה"ב, ברור שמי שעובר לצפון קליפורניה לBay Area תהיה חוויה שונה לחלוטין - כמו גם מישהו שעובר ובן הזוג לא מוצא את עצמו ורק רוצה לחזור. ארה"ב היא מקום מאוד גדול - מה שנכון בסן דייגו לא בהכרח נכון למקומות אחרים.
נערך לאחרונה: