פליאו או בשם האחר שלה דיאטת ה"אדם הקדמון" היא תזונה שמבוססת על חלבון מן החי, שומן ומעט מאוד פחממות.
התזונה הזו הביאה בשורה חדשה כי היא טוענת שדל פחממה הרבה יותר בריא מדל שומן (הטענה שלהם היא שתזונה דלת שומן גרמה להרבה מהתחלואה של העולם המערבי) ובזמן האחרון התחילו קצת מחקרים לחזק את המגמה הזו. העקרון תאכלי כמה שאת רוצה בשר (בקר, עוף, דגים), שומן (אגוזים, אבוקדו, חמאה, שמנת) רק אל תגעי בדגנים וביחוד בדגנים מעובדים - לחם, בצקים, קורנפלקס. למעשה הפחממות המותרות הן בעיקר פירות, בטטה, דלעת.
העקרון הזה של אכול כפי יכולתך עזר להרבה אנשים סביבי לרזות כי (אלא אם כן אתה מכור לפחממה) זו דיאטה שבה אתה לא מרגיש רעב בכלל.
ההתרשמות האישית שלי היא שאם את רוצה להפחית את כמות הפחממות שאת אוכלת זו שיטה יעילה. מצד שני אם המטרה שלך היא בנייה של מסת שריר תשמרי על הפחממות שלך (עם ג'אנק אבל במידה).
את יכולה לקרוא בלוג של כותב בשם מר קדמוני ללמוד יותר.
אני חייב לתקן כמה רעיונות בסיסיים שאת מפספסת או נוטה, שלא לשים לב אליהן:
- דיאטת פליאו אינה דיאטת דלת-פחמימות, בהגדרה. ניתן לאכול, כפי שציינת, כמה שרוצים - מהמקורות הטבעיים והנתונים.
- הטענה אינה נכונה גם כן. זה לא ש"דל-שומן", לעומת "דל-פחמימה", שגרם לתחלואה העולם המערבי, אלא ההרכב התעשייתי והמעובד של המזון היא שגרמה לכך. בעקבות זאת, על ההמלצה (הגיונית לכאורה) להמעיט בשומן, מה שמוביל בהכרח לעליה דרסטית בצריכת הפחמימות. כאשר עובדה זו מצטרפת להמלצות הגורפות לצרוך דגנים וכו' ו'לא משנה המקור שלהם, התחלואה אף עלתה.
- הפחמימות המותרות הן רבות. ביניהן: שורשים (גזר, בטטה, פטרוזיליה, סלרי, טפיוקה וכו'), פירות (לא להרבות, שכן יש להם תכולת סוכר גבוהה מאוד), ירקות, קטניות (מסוימות, לאחר השנייה והנבטה) וקמחים מסויימים (טפיוקה, שקדים, קוקוס וכו'), משפחת הדלועים גם כן, אך אין לי מושג לאן לסווג אותם (מהמשפחה: דלעות, אבטיחים, מלפפונים, קישואים, פקוסים), עלים (חסה, כרוב, ברוקולי ובעצם כל הירקות)
- בעקרון של "אכול כפי יכלתך" הוא נכון. הסיבה היא שכאשר עוברים לתזונה הטבעית הזו, מערכות בקרת הרעב והתיאבון מסתדרות ואוכלים מתי שמרגישים צורך. התבססות על המון שומן (טבעי!) וחלבון משאירות אותנו שבעים לשעות ארוכות.