הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

תוכנית תכנית אימונים למתאמן המתחיל-בינוני

HallucinogeN

משתמש קבוע
1,912
396
נק' מוניטין:
2,836
1,912
396
הרבה בקשות עולות לאחרונה לתכנית אימונים אחרי SS או כאלה שיש להם כבר קצת פז"מ במכון, ואחרים שסתם רוצים תכנית שהדגש בה הוא יותר לכיוון ההיפרטרופיה.

חלק מהבקשות מתכנסות לסוג של "רוצה לעבור לAB", הסוג המרגיז ביותר, mind you, כאילו שהמדד להתקדמות הוא מס' הפיצולים ועדיף כמה שיותר אותיות. משום מה, התכניות האלה נראות בסופו של דבר כמו רשימת מכולת.

אני מאמין בלהעביר עקרונות של תכנון אימונים, לא רוטינות.
לכן, הרוטינה הבאה נכתבה עבורי לתקופת החיטוב בעזרת מס' מקורות, אני עוד אעשה בה שינויים לצורך הזה (יש עוד זמן) אבל זה יהיה בעיקר אלמנטים של אוטו-רגולציה (כלומר, במקום לרשום X סטים, אני אעבוד עם מדד שיתאים למידת ההתאוששות שלי).
מאותה סיבה, אני אתן אלטרנטיבות לעבוד איתה. אני אסבך ואלאה אותכם בלמה ואיך, תכנון פשוט הוא לא היתרון פה, אבל התאמה אישית כן.

למי היא יכולה להתאים?
אני חושב שהיא יכולה להוות תבנית טובה למתאמן המתחיל-בינוני.
זה שיש לו טכניקה סבירה בהרמות המרכזיות (סקוואט, דדליפט, בנץ'), משקלים שהם לא מביכים במיוחד, הוא רוצה להמשיך להתחזק אך גם גדילה במסת שריר חשובה לו והוא לא מתחרה כרגע.

DAY 1
סקוואט 3-4x6-8
דדליפט 2x3-6
בנץ' 3-4x10-12
חתירה 3-4x12-15
פייספולס 2x10-15
תאומים 3-4x10-15
בייספס 2-3x12-15

DAY 2
סקוואט \ ואריאציית סקוואט (פאוז-סקוואט\פרונט סקוואט) 2x4-6 @80%
בנץ' \ ואריאציית בנץ' (דאמבלים\אחיזה צרה) \ מקבילים \ אוברהאד פרס 2x6-8
חתירה 3-4x8-12
מתח (צ'ין אפס\פול אפס) 2x8-12

DAY 3
סקוואט 3x5+, 5x3+, 3x3+, 5x1+
דדליפט 1x5+
בנץ' 2-3x3-6+
חתירה (בנט אובר רואו) 4x6-8+
אוברהאד פרס 1-3x3-6+
בייספס 2-3x8-12

התכנית נועדה ל3 ימים בשבוע, בימים לא עוקבים.
טווח החזרות (ולכן גם העצימות והנפח) משתנים מאימון לאימון, בספרות סוג זה של פריודיזציה נקרא DUP (daily undulating periodization), והוא יאפשר לנו להכניס יותר נפח שבועי, לגוון בטווח החזרות וכן לשמור על האדפציות מהן (עקב התחלופה היומיות) ולהמשיך להתקדם בכח.
יום 2, גם מהווה יום "התאוששות", נפחית מעט את הווליום ונשאיר כמה חזרות בטנק.

איך מתחילים?
אני ממליץ לבצע ריסט של 10%-20%, מי שיודע משקלי RM1 יכול ללכת על 70%, 75%, 80% בהתאמה.
הסקוואט ביום 2, הוא סקוואט קל, כאשר נגיע למשקלי העבודה המקוריים שלנו, נמשיך לעבוד איתו ב80% ומשם נתקדם בו בנפרד מהשאר (לחילופין, אפשר לכוון לכך שיישאר לנו 2-3 חזרות בטנק, למי שמכיר את סקלת RPE או שמעוניין לתרגל עבודה איתו).
הערה: מי שמסוגל להתקדם 3 פעמים בשבוע בסקוואט, יכול להמשיך איתו כרגיל, עד שלא יצליח להמשיך להתקדם.

איך מתקדמים?
הדבר החשוב ביותר יהיה כמובן, להוסיף משקל על המוט, זה בראש ובראשונה.
כל אימון מתקדם בצורה אינדיוידואלית, מהבחינה הזאת אפשר לומר שההתקדמות היא שבועית.
אני אציע 2 דרכים להתקדמות:
בוודאי שמתם לב שברב התרגילים יש טווח חזרות ולא מס' ספציפי. נאפשר לזה להיות המדד לכמה נוסיף מאימון לאימון.
המדד יהיה, הסט עם מס' החזרות הנמוך ביותר, ככה ההתקדמות תלויה בכם, בהתחלה זה יכול להיות 2.5-10 קילו עד שמגיעים למשקלים מאתגרים ואז יירד לחצי קילו-2.5 קילו.
דרך נוספת: להתחיל מהטווח המינ' של החזרות, עד שמצליחים את הטווח המקס' בכל סט ואז להעלות משקל ולהתחיל שוב (double progression).

ביום 3:
יש מס' אופציות לסטיםxחזרות בסקוואט, אפשר להשאר עם אחד מהם ולהחליף כשנתקעים או להחליף בינהם משבוע לשבוע.

אחרי החזרות יש "+", אם למשל נקראנו לבצע 3x5+, נבצע 2 סטים לחמש חזרות. ובסט האחרון נשלים 5 חזרות וכמה חזרות שאנחנו יכולים לאחר מכן (כדאי לעצור חזרה לפני כשל או\ו אם הטכניקה נפגעת).
זה נקרא plus set, או AMRAP (as many reps as possible) ובספרות יש לו שם יותר מפוצץ APRE ׁׁׁׁ(autoregulatory progressive resistance exercise).
זה יאפשר לנו להכניס יותר ווליום וגם ייתן לנו מדד על איך אנחנו מתקדמים משבוע לשבוע ואם אנחנו מצליחים להתאושש.

מבחינת כמות הסטים, אין לי (ולאף מאמן ס1ס בחד"כ) שום דרך לדעת כמה עבודה אתם צריכים לבצע, אני ממליץ להתחיל מהמינימום הדרוש ולהתאים את הקיבולת ליכולת שלכם.

הערה: בתרגילי עזר (תאומים, פייספולס, בייספס וכו') אין צורך להתקדם באותו אופן וזה גם לא ריאלי. אפשר לעבוד עד חזרה לפני כשל, ומדי פעם לכשל. (RPE@9-10). אפשר גם להחליף אותם או לוותר עליהם.

בחירת תרגילים:
חתירה: אני אישית מעדיף בנט אובר רואו, כשזה נעשה בטכניקה טובה. אבל אפשר לעשות חתירה יד-יד בדאמבלים, חתירה בישיבה עם כבל וכו' וגם לשלב.
בייספס: התרגילים האהובים עליי הם פטישים וכפיפת מרפק בישיבה בשיפוע.

יום 2:
כאן אתם יכולים לבחור לפי הדגש האישי שלכם. למשל, אני רוצה לחזק את הקוואדס לכן אני אבחר בפרונט סקוואט. כמובן, שאם אין לכם צורך כזה אתם יכולים פשוט לעשות סקוואט רגיל. כנ"ל לגבי הבנץ'.

בכל אופן, אפשר לגוון לפי העדפה אישית ודגש אינדיוידואלי. אבל כדאי להעדיף להצמד לתרגילים המורכבים והבסיסיים, בעיקר בהרמות המרכזיות. ובעיקר אם רוצים להשתפר בהרמה ספציפית, נעדיף לבצע אותה.
למרות שאני מעודד גיוון אני נגד שינוי תכוף של תרגילים מהסיבה שזה פוגע בהתקדמות שלנו, וכיוון ששינוי בתרגיל גורר שינוי במיומנות שרכשנו לתרגיל מסויים, וזה גורע מאיתנו כח שעבדנו קשה עבורו.
אפשר גם לשנות את הסדר של התרגילים, אני מעדיף לבצע סקוואט, בנץ' ואחרי זה דדליפט.

יש דרכים נוספות לשחק עם התבנית הזו, אבל אני אעצור כאן לפני שזה יהפוך להיות מגילה.
מקווה שהצלחתי להעביר עקרונות מסויימים שיעזרו לכם לשפץ את התכנית שלכם.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
מה ההבדל בין זה ל: +8X3 ?

כנראה שזה לא היה ברור. נתתי אפשרויות לסטיםxחזרות, ואפשר לשחק איתם. ולא בשום אופן לסכום אותם ביחד. לכן 5x3+ זה אימון אחד. 3x3+ זה יהיה אימון אחר.
אחרת, באמת אין הבדל.

קודם כל תודה על השיתוף. באמת. לא מובן מאליו.

דעתי:
אעזוב אותך בנוגע לרנדומליות והטענה שאף אחד לא יכול לדעת כמה סטים צריך לבצע.
התוכנית מוגדרת כתוכנית לאחר SS. לחיטוב במקרה שלך (ושל אחרים שיבצעו אותה ככה אם ישתכנעו שהיא טובה).
למה הנפח בה יותר גדול מהתוכנית הקודמת, או לכל הפחות יכול להיות יותר גדול מהתוכנית הקודמת, כשמדובר על חיטוב, והעצימות יותר נמוכה (או לכל הפחות יכולה להיות יותר נמוכה) ?
אני לא ממש מבין למה צריך להוסיף נפח ולהוריד עצימות כשעוברים לחיטוב. אני דווקא חושב שזה צריך להיות בדיוק הפוך.

• פותח/ת השרשור
קודם כל תודה על השיתוף. באמת. לא מובן מאליו.

דעתי:
אעזוב אותך בנוגע לרנדומליות והטענה שאף אחד לא יכול לדעת כמה סטים צריך לבצע.
התוכנית מוגדרת כתוכנית לאחר SS. לחיטוב במקרה שלך (ושל אחרים שיבצעו אותה ככה אם ישתכנעו שהיא טובה).
למה הנפח בה יותר גדול מהתוכנית הקודמת, או לכל הפחות יכול להיות יותר גדול מהתוכנית הקודמת, כשמדובר על חיטוב, והעצימות יותר נמוכה (או לכל הפחות יכולה להיות יותר נמוכה) ?
אני לא ממש מבין למה צריך להוסיף נפח ולהוריד עצימות כשעוברים לחיטוב. אני דווקא חושב שזה צריך להיות בדיוק הפוך.

התכנית מוצעת כתכנית למסה, לחיטוב הנפח בה יהיה גדול מדי למתאמן ברמה הזו.
כאשר אריץ אותה לחיטוב, אכניס בה אלמנטים של אוטו-רגולציה שיתאימו ליכולת ההתאוששות בחיטוב.
אני מניח שזה עונה כבר על שאר השאלות.

בכל אופן, למטרת גדילה והמשך התקדמות, הנפח השבועי חייב להמשיך ולגדול לאורך הזמן (גם בטקסס זה ככה).
מעבר לזה, גם בחיטוב, אפשר לבצע כשליש מהעבודה שהשקענו כדי לבנות את הכח שלנו על מנת לשמר אותו. לכן, גם יום אחד עצים בשבוע יספיק.

תודה על ההתייחסות.

בחיטוב, אפשר לבצע כשליש מהעבודה שהשקענו כדי לבנות את הכח שלנו על מנת לשמר אותו. לכן, גם יום אחד עצים בשבוע יספיק.
הייתי נזהר להגיד את זה. זה יותר מידי תלוי ברמת המתאמן. רזהזאדה לא יוכל לשמר את הכוח שלו תוך כדי חיטוב עם כשליש מהעבודה שהוא ביצע על מנת לצבור את הכוח שלו [או בכלל: הוא ברמה כזו שהוא כנראה לא ישפר את עצמו (שימור משקלי עבודה תוך ירידה במשקל הגוף = שיפור)].
אבל מתאמן מתחיל שהרגע עצר SS באמצע והגיע לסקוואט של, נניח, 110 ק"ג - בהחלט יוכל.

• פותח/ת השרשור
תודה על ההתייחסות.

הייתי נזהר להגיד את זה. זה יותר מידי תלוי ברמת המתאמן. רזהזאדה לא יוכל לשמר את הכוח שלו תוך כדי חיטוב עם כשליש מהעבודה שהוא ביצע על מנת לצבור את הכוח שלו [או בכלל: הוא ברמה כזו שהוא כנראה לא ישפר את עצמו (שימור משקלי עבודה תוך ירידה במשקל הגוף = שיפור)].
אבל מתאמן מתחיל שהרגע עצר SS באמצע והגיע לסקוואט של, נניח, 110 ק"ג - בהחלט יוכל.

טוב כשמדברים על מתחרי עלית אז הכל נהיה פחות רלוונטי. אם למצוא מחקרים שנעשו על נחקרים מאומנים זה קשה, אז תאר לעצמך לגבי ספורטאים ברמות הגבוהות ביותר.

טוב כשמדברים על מתחרי עלית אז הכל נהיה פחות רלוונטי. אם למצוא מחקרים שנעשו על נחקרים מאומנים זה קשה, אז תאר לעצמך לגבי ספורטאים ברמות הגבוהות ביותר.
זה בסדר, אין צורך במחקרים האלה בנושא הזה.
לקחתי בכוונה את הקיצון.
גם אם תקח מתאמן בינוני אתה תראה שיהיה לו יותר קשה לשמור על הכוח ביחס למתאמן מתחיל.
אותו דבר לגביי מתאמן מתקדם ביחס לבינוני.

• פותח/ת השרשור
זה בסדר, אין צורך במחקרים האלה בנושא הזה.
לקחתי בכוונה את הקיצון.
גם אם תקח מתאמן בינוני אתה תראה שיהיה לו יותר קשה לשמור על הכוח ביחס למתאמן מתחיל.
אותו דבר לגביי מתאמן מתקדם ביחס לבינוני.

זה הגיוני, ובכל זאת יש הרבה משתנים במשוואה הזו. כמו שאמרת, אם שמרת על אותם משקלי עבודה אך ירדת במ.ג, התחזקת.
אני בכל מקרה, אוהב להתייחס לחיטוב כאילו התקדמת ברמה מבחינת התכנון.
אם התקדמת מיום ליום, כדאי לעבור להתקדמות שבועית, וכן הלאה.

כמו שאמרת, אם שמרת על אותם משקלי עבודה אך ירדת במ.ג, התחזקת.
לא מדוייק; אמרתי שהתחזקת, אמרתי שהשתפרת. זה אומר לכל הפחות ששמרת על הכוח שלך, כי המוט שוקל אותו דבר - אבל בתכלס (עם כמה שזה זניח) - נחלשת, כי עכשיו אתה מזיז משקל גוף נמוך יותר + משקל מוט זהה. כמובן שבסקוואט זה בא יותר לידי ביטוי מאשר בפרס למשל.
אני בהחלט אחשיב שמירה על משקלי עבודה תוך ירידה במשקל הגוף כשיפור, אבל לא כהתחזקות.

אני בכל מקרה, אוהב להתייחס לחיטוב כאילו התקדמת ברמה מבחינת התכנון.
אם התקדמת מיום ליום, כדאי לעבור להתקדמות שבועית, וכן הלאה.
זו הסתכלות טובה.
זה שהתחלת לאכול פחות ממה שצריך על מנת להתאושש, מרצונך החופשי, לא אומר שאתה ברמה שהסטרס הדרוש על מנת לצאת מהומיאוסטאזיס הוא מספיק גדול על מנת שעכשיו ידרש יותר זמן להתאושש. אבל בפועל זה בהחלט אומר שידרש לך יותר זמן להתאושש - כי אתה אוכל פחות. מה שאומר שאולי הסטרס הדרוש על מנת ליצור הסתגלות הוא סטרס שאתה לא תתאושש ממנו יותר מהר מההסתגלות למנוחה (detraining), ולכן לא תוכל להתקדם בזמן חיטוב - שזה דבר שאנחנו בהחלט רואים בפועל.
אני מאוד מסכים איתך בגישה הזו.

סחתיין על השיתוף, רק כמה דברים:
1. לא אוהב RPE, המטרה שלך באימון זה להתחזק יותר, לא להתאמץ יותר
2. אתה לא חושב שיש תוכניות פחות מסורבלות למתאמן בינוני?

• פותח/ת השרשור
2. אתה לא חושב שיש תוכניות פחות מסורבלות למתאמן בינוני?

1. אני לא מסכים. אתה מבלבל בין אמצעי למטרה. השימוש בRPE הוא בדיוק אותו רעיון כמו שימוש באחוזים, רק שהוא יותר גמיש כלפי המתאמן בעוד אחוזים הוא דבר סטטי ויכול להיות מאד תלוש מהמציאות. חוץ מזה, הצעתי אופציה לעבוד עם אחוזים\RPE לפי מה שנח לך. לדעתי, כדאי לתרגל דירוג בRPE.
2. התכנית לא מסורבלת, ההסבר והאפשרויות שאני מציע אולי כן.
זה לא רעיון גרוע להפעיל קצת חשיבה בתכנון אימונים במקום ללכת על תכניות for dummies, שמוותרות על הצורך בהתאמה אישית על חשבון נגישות לקהל הרחב, זה המטרה בפוסט בכל מקרה.

1. אני לא מסכים. אתה מבלבל בין אמצעי למטרה. השימוש בRPE הוא בדיוק אותו רעיון כמו שימוש באחוזים, רק שהוא יותר גמיש כלפי המתאמן בעוד אחוזים הוא דבר סטטי ויכול להיות מאד תלוש מהמציאות. חוץ מזה, הצעתי אופציה לעבוד עם אחוזים\RPE לפי מה שנח לך. לדעתי, כדאי לתרגל דירוג בRPE.
2. התכנית לא מסורבלת, ההסבר והאפשרויות שאני מציע אולי כן.
זה לא רעיון גרוע להפעיל קצת חשיבה בתכנון אימונים במקום ללכת על תכניות for dummies, שמוותרות על הצורך בהתאמה אישית על חשבון נגישות לקהל הרחב, זה המטרה בפוסט בכל מקרה.
אני מסכים שצריך להפעיל שיקול דעת. גם אני משתמש באוטורגולציה בטקסס שלי והיא עדיין לא נראית כל כך מסורבלת...

זה לא קשור, זה נועד להיות תחליף לאחוזים. לדעתי זה תחליף גרוע לרוב האנשים, אבל זה עדיין לא קשור למה שאמרת.

זה לא קשור, זה נועד להיות תחליף לאחוזים. לדעתי זה תחליף גרוע לרוב האנשים, אבל זה עדיין לא קשור למה שאמרת.
אוקיי, לדעתי יש עם זה עוד בעיה, והיא: שמתאמנים ובמיוחד מתחילים/בינוניים-מתחילים שתתן להם RPE לא באמת יעריכו כמו שצריך ויגידו שכל חזרה הייתה קשה יותר ממה שהיא באמת כדי לא לעבוד קשה או להפך, שהחמדנים יגידו שהיה קל יותר ממה שבאמת היה.

אוקיי, לדעתי יש עם זה עוד בעיה, והיא: שמתאמנים ובמיוחד מתחילים/בינוניים-מתחילים שתתן להם RPE לא באמת יעריכו כמו שצריך ויגידו שכל חזרה הייתה קשה יותר ממה שהיא באמת כדי לא לעבוד קשה או להפך, שהחמדנים יגידו שהיה קל יותר ממה שבאמת היה.

נכון, זה בעייתי לכולם. גם לאלה שמנסים להעריך את ה RPE באמת. אולי משתפרים בזה עם הזמן.

• פותח/ת השרשור
נכון, זה בעייתי לכולם. גם לאלה שמנסים להעריך את ה RPE באמת. אולי משתפרים בזה עם הזמן.

בגלל זה אני ממליץ לתרגל RPE, איפשהו במעבר למתאמן בינוני (אחרי שחווינו קצת עצימות וגריינד) זה הזמן הנכון.
זה עוד לא אומר שהתכנית מתבססת על זה, אבל זה מכין את הקרקע ומתרגל את המיומנות.

נ.ב
weakkid, אתה יכול לפרט איך הכנסת אוטו-רגולציה לטקסס?

נערך לאחרונה:
השאלה היא רק איך משתמשים בזה. כשמדובר על אימונים קלים, כמו למשל האימון באמצע השבוע בטקסס מת'וד, אז זה אכן תחליף לאחוזים.
אבל כשמשתמשים בזה לאימוני העצימות, והמטרה באימון היא לא 100KG ל-5 חזרות, אלא RPE10 ל-5 חזרות, בהגדרה מטרת התוכנית שלך היא להתאמץ יותר. שכן, זה יכול להוביל גם להתחזקות.
אבל אולי לא. וזה גם ככה לא משנה.

אם ביום העצימות שלך אתה יכול להגיד שהשתפרת כי עבדת יותר על הקצה משבוע שעבר, אבל המשקל נמוך יותר - אתה לא זכאי להגיד שהתוכנית שלך חיזקה אותך.

בקיצור העניין הוא שכשאנשים "נופלים" לנושא ה-RPE, זה מאוד בקלות משכיח את העובדה שצריך לבוא כדי להרים יותר, וכשהם עייפים הם אומרים "טוב נו, תכננתי 150KG אבל עמדתי כל היום על הרגליים אז אעשה 135KG, ובגלל שאני עייף זה אותו RPE, אז זה בסדר, אני מתאמץ אותו דבר" - שזה לא מעניין ממש כמה אתה מתאמץ, זה מעניין כמה אתה מרים.

• פותח/ת השרשור
השאלה היא רק איך משתמשים בזה. כשמדובר על אימונים קלים, כמו למשל האימון באמצע השבוע בטקסס מת'וד, אז זה אכן תחליף לאחוזים.
אבל כשמשתמשים בזה לאימוני העצימות, והמטרה באימון היא לא 100KG ל-5 חזרות, אלא RPE10 ל-5 חזרות, בהגדרה מטרת התוכנית שלך היא להתאמץ יותר. שכן, זה יכול להוביל גם להתחזקות.
אבל אולי לא. וזה גם ככה לא משנה.

אם ביום העצימות שלך אתה יכול להגיד שהשתפרת כי עבדת יותר על הקצה משבוע שעבר, אבל המשקל נמוך יותר - אתה לא זכאי להגיד שהתוכנית שלך חיזקה אותך.

בקיצור העניין הוא שכשאנשים "נופלים" לנושא ה-RPE, זה מאוד בקלות משכיח את העובדה שצריך לבוא כדי להרים יותר, וכשהם עייפים הם אומרים "טוב נו, תכננתי 150KG אבל עמדתי כל היום על הרגליים אז אעשה 135KG, ובגלל שאני עייף זה אותו RPE, אז זה בסדר, אני מתאמץ אותו דבר" - שזה לא מעניין ממש כמה אתה מתאמץ, זה מעניין כמה אתה מרים.

אתה צודק, אבל אתה גם לגמרי תוקף איש קש.
כי זו לא הדרך שבה מיישמים שימוש בRPE.
אתה לא אומר לבנאדם לעשות 5 חזרות בRPE מסויים בעצימות, אם צריך להוסיף X ק"ג ל5 חזרות אז מוסיפים X ק"ג ל5 חזרות ונגמר הסיפור.

יש לזה שימוש אם אתה אומר לבנאדם להוסיף X ק"ג ולעשות 4-6 חזרות (לעצור בRPE9).
אבל השימוש המלא שלו נעשה כשאתה רוצה לחשב אחוזי תשישות (fatigue percents) וכאן נכנס כל הרעיון של אוטו-רגולציה (שאני ממש לא הולך לפרט)
למי שמעוניין:

בכל אופן, לא מבין מה השנאה לRPE, וממילא התכנית לא מתבססת עליה אז...meh.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית