הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ייעוץ שומן

pickitup

משתמש פעיל
566
1
נק' מוניטין:
1,028
566
1
יצאתי מבולבל מכל המידע ברשת על שומן, כל כל מיני מקורות סותרים אחד את השני.
אקבץ פה מספר שאלות שהייתי רוצה לקבל עליהן תשובה:

1) ברוב המקומות רשום שחשובה כמות הכולסטרול בגוף.
במקום אחר אמרו שלא משנה הכמות אלא הסוג, אם LDL TYPE B נמצא בכמות גבוהה אז זה מסוכן, אחרת אין שום סכנה.
מה נכון?

2) ברוב המקומות רשום שמה שמעלה את הכולסטרול LDL (שזה לא טוב) זה אכילה של שומן, בעיקר שומן רווי, שממנו צריך להימנע.
במקום אחר אמרו שמה שמעלה את הכולסטרול LDL זה בכלל צריכה גבוהה של פחמימות, ואכילה של שומן רווי בכלל מעלה את הHDL שהוא טוב.
מה נכון?

3) ברוב המקומות רשום שכולסטרול גבוה גורם למחלות לב.
במקום אחר אמרו שמה שגורם למחלות לב זה מתח, עישון ורמת סוכר גבוהה בדם, ובמיקרה הם גם גורמים לעליה בכולסטרול.
מה נכון?

ואם אנחנו כבר מדברים על שומן, ראיתי שבמדריכים לעליה במסה ולחיטוב רשום שמומלץ שבין 20 ל-30 מהקלוריות יהיו משומן, מה קורה אם יותר מכך יהיה משומן?

1. אם אתה מתאמן לא אמור לעניין אותך
2. כנ"ל, תאכל מה שאתה רוצה כל עוד אתה מתאמן בעצימות גבוהה
3. ראה סעיף 1

לגבי השומן, זה לא משנה 20 או 30 אחוז או 50 אחוז זה תלוי בדיאטה שאיתה אתה מתמיד, תלוי בגנטיקה ובתקופה שאתה נמצא בה (וכמובן בספורט שאתה מתעסק בו)

• פותח/ת השרשור
1. אם אתה מתאמן לא אמור לעניין אותך
2. כנ"ל, תאכל מה שאתה רוצה כל עוד אתה מתאמן בעצימות גבוהה
3. ראה סעיף 1

לגבי השומן, זה לא משנה 20 או 30 אחוז או 50 אחוז זה תלוי בדיאטה שאיתה אתה מתמיד, תלוי בגנטיקה ובתקופה שאתה נמצא בה (וכמובן בספורט שאתה מתעסק בו)

תודה על התשובות.
למרות שאני מתאמן, זה כן מעניין אותי, אך כשאני מחפש תשובות באינטרנט אני מוצא תשובות סותרות.
איך אפשר לדעת מה נכון?

בנוגע לשומן, אם יום אחד אני אוכל נניח 20% ולמחרת 40% שומן זה לא טוב? (בהנחה וכמות החלבון תקינה וכך גם כמות הקלוריות)

זה שאלות קיטבג גבר זה כמו שתשאל מה יותר טוב להגיע מראשון לציון לת"א באופניים או ב BMW, לכל אחד יש את היתרונות שלו, אופניים אתה שומר על איכות הסביבה, מפעיל סבולת לב ריאה, חוסך פקקים.
ב BMW יש לך מזגן, איכות, נוחות ובטיחות.

• פותח/ת השרשור
זה שאלות קיטבג גבר זה כמו שתשאל מה יותר טוב להגיע מראשון לציון לת"א באופניים או ב BMW, לכל אחד יש את היתרונות שלו, אופניים אתה שומר על איכות הסביבה, מפעיל סבולת לב ריאה, חוסך פקקים.
ב BMW יש לך מזגן, איכות, נוחות ובטיחות.

אני לא רואה את זה כשאלות קיטבג.
השאלות לא מתאימות לתבנית של "יתרונות/חסרונות" אלא מה נכון ומה לא נכון.

השאלות מתאימות בדיוק ליתרונות וחסרונות על סמך מקרה מסויים ולא כי ל X בא לעשות Y אז יש תוצאה Z, זה לא עובד ככה ובחיים לא יעבוד ככה כאשר מדובר בתזונה בגוף האדם, אין פה תשובות כלליות כל מקרה לגופו, אין נכון ולא נכון יש מה הרקע, מה עשית בשביל לקבל את אותו הרקע, מה אתה מעוניין לעשות ועל סמך זאת תהיה התשובה, לבוא לומר שומן טוב או רע, 50% או 100% זה טימטום של תזונאים חסרי מוח ואלו שאוהבים לבלבל את המוח בפריים טיים בטלויזיה, פה לא תקבל תשובות חסרות ביסוס כדי לקבל קצת רייטינג.

הנה מה שאני יודע:

1. כולסטרול גבוה זה לא דבר ממש טוב, זה נכון שLDL B הוא המסוכן, אבל אין דרך לבדוק את זה בבדיקת דם, רמת הטריגלצירידים בדם היא מדד יותר טוב להערכת הסיכון למחלות לב.

2. עד כמה שידוע לי האופציה השניה היא הנכונה.

3. התשובה נמצאת בתשובה לשאלה הראשונה, כולסטרול גבוה לבדו לא גורם למחלות לב ממה שאני יודע.

על השאלה האחרונה משה ענה לך תשובה די חד משמעית.

אני מסכים עם משה שעל השאלה "כמה אחוז צריך להיות שומן בתפריט?" אין תשובה אחת טובה.

לעומת זאת, לשאר השאלות צריכות להיות תשובות. התפקיד של כולסטרול בגוף האדם לא משתנה מבנאדם לבנאדם. הבעיה היא שהמדע בנושא הזה מסובך ויש עדויות לכאן ולכאן, ועד שאתה לא קורא הרבה חומר בנושא ומנסה לגבש דעה משלך, מאוד קשה לעשות סדר בבלאגן.

עכשיו שהבהרנו שאתה לא הולך לגלות את "האמת", אתה יכול לשמוע מה דעתי בנושא.
- כולסטרול הוא מולקולה בסיסית בתיפקוד הגוף ולנסות להוריד את הרמות שלה או להימנע מלאכול אותה זה טעות.
- הקשר בין LDL לבין מחלות לב הוא חלש מאוד. יש קשר הרבה יותר טוב בין LDL pattern B למחלות לב. הוכח שצימצום פחמימות מעביר אנשים מ- Pattern B לכיוון Pattern A. טריגליצרידים גבוהים גם הם גורם סיכון המנבא מחלות לב בצורה טובה. גם אותם הוכח שמורידים על ידי צימצום פחמימות וירידה במשקל.
- שומן רווי לא גורם למחלות לב. הוא יכול להעלות את רמות ה- HDL (מוריד סיכון למחלות לב).
- הגורם למחלות לב הוא כנראה low grade systemic inflammation. גוף הנמצא כל הזמן במצב דלקת נמוכה. הגורמים העיקריים לזה הם עודף של פחמימות פשוטות (refined carbs) בעיקר מדגנים וסוכר לבן, וחוסר איזון בין אומגה 6 לאומגה 3. *

• פותח/ת השרשור
תודה על התשובה המפורטת.
אם כן, איך אני יכול לדעת מה הם אותם ייתרונות וחסרונות בצריכת כמות שומן נמוכה או גבוהה שמשה דיבר עליהם?

בנוסף, משה אמר שאם אני מתאמן זה לא צריך לעניין אותי. מכאן אני מסיק שהסכנה גוברת אצל בן אדם שלא מתאמן. מה בדיוק האימון עושה לבן אדם שמוריד אצלו את הסכנה? רק משפר סיבולת לב ריאה?

ועוד שאלה, האם בן אדם עם כולסטרול גבוה יכול להמשיך לאכול שומן כרגיל?

נערך לאחרונה:
שמשה יסביר למה הוא התכוון.

אני לא חושב שכולסטרול גבוה (total cholesterol) זה מחלה שצריך לטפל בה. אני כן חושב שאם יש בלאגן בליפידים - טריגליצרידים גבוהים (מעל 100), HDL נמוך (מתחת לחמישים), ביחד עם סוכר גבוה אז אתה צריך להתחיל לאכול נכון. לאכול נכון מבחינתי זה:
- לצמצם באוכל מתועש (כולל אוראו).
- לצמצם בדגנים וסוכר.
- לא לאכול שמני זרעים (תירס, חמניות, חריע)
- כמובן לא לאכול שומן צמחי מוקשה (אבל זה נופל ברגע שמצמצמים באוכל מתועש).

לאכול:
- בשר, ביצים, דגים, שמן זית, שמן קוקוס, שומן של חיות, גבינות שמנות, חמאה, שמנת (15% ומעלה), גרעינים ואגוזים (בלי להשתגע כי יש בזה לא מעט אומגה 6) והרבה ירקות ופירות.

תאכל ככה חודשיים ותראה איך כל המדדים שמעניינים אותך זזים בכיוון הרצוי.
רק דוגמה אחת: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831640/

אני מסכים עם משה שעל השאלה "כמה אחוז צריך להיות שומן בתפריט?" אין תשובה אחת טובה.

לעומת זאת, לשאר השאלות צריכות להיות תשובות. התפקיד של כולסטרול בגוף האדם לא משתנה מבנאדם לבנאדם. הבעיה היא שהמדע בנושא הזה מסובך ויש עדויות לכאן ולכאן, ועד שאתה לא קורא הרבה חומר בנושא ומנסה לגבש דעה משלך, מאוד קשה לעשות סדר בבלאגן.

עכשיו שהבהרנו שאתה לא הולך לגלות את "האמת", אתה יכול לשמוע מה דעתי בנושא.
- כולסטרול הוא מולקולה בסיסית בתיפקוד הגוף ולנסות להוריד את הרמות שלה או להימנע מלאכול אותה זה טעות.
- הקשר בין LDL לבין מחלות לב הוא חלש מאוד. יש קשר הרבה יותר טוב בין LDL pattern B למחלות לב. הוכח שצימצום פחמימות מעביר אנשים מ- Pattern B לכיוון Pattern A. טריגליצרידים גבוהים גם הם גורם סיכון המנבא מחלות לב בצורה טובה. גם אותם הוכח שמורידים על ידי צימצום פחמימות וירידה במשקל.
- שומן רווי לא גורם למחלות לב. הוא יכול להעלות את רמות ה- HDL (מוריד סיכון למחלות לב).
- הגורם למחלות לב הוא כנראה low grade systemic inflammation. גוף הנמצא כל הזמן במצב דלקת נמוכה. הגורמים העיקריים לזה הם עודף של פחמימות פשוטות (refined carbs)
אחד הסיכומים המתומצתים הכי טובים בינתיים שקראתי פה.
תודה רבה איש.👑

שמשה יסביר למה הוא התכוון.

אני לא חושב שכולסטרול גבוה (total cholesterol) זה מחלה שצריך לטפל בה. אני כן חושב שאם יש בלאגן בליפידים - טריגליצרידים גבוהים (מעל 100), HDL נמוך (מתחת לחמישים), ביחד עם סוכר גבוה אז אתה צריך להתחיל לאכול נכון. לאכול נכון מבחינתי זה:
- לצמצם באוכל מתועש (כולל אוראו).
- לצמצם בדגנים וסוכר.
- לא לאכול שמני זרעים (תירס, חמניות, חריע)
- כמובן לא לאכול שומן צמחי מוקשה (אבל זה נופל ברגע שמצמצמים באוכל מתועש).

לאכול:
- בשר, ביצים, דגים, שמן זית, שמן קוקוס, שומן של חיות, גבינות שמנות, חמאה, שמנת (15% ומעלה), גרעינים ואגוזים (בלי להשתגע כי יש בזה לא מעט אומגה 6) והרבה ירקות ופירות.

תאכל ככה חודשיים ותראה איך כל המדדים שמעניינים אותך זזים בכיוון הרצוי.
רק דוגמה אחת: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831640/
מה הבעיה בדגנים? הם משמשים להכנת קמח מלא, זה פחמימות מורכבות, לא פשוטות.

הרבה פירות וירקות? אתה צריך לנזוף בעצמך על עודף פרוקטוז 😛

מה הבעיה בדגנים? הם משמשים להכנת קמח מלא, זה פחמימות מורכבות, לא פשוטות.

הרבה פירות וירקות? אתה צריך לנזוף בעצמך על עודף פרוקטוז 😛

החלוקה של פחמימות לפשוטות ומורכבות לפי אורך השרשרת לא מעניין (אותי). אותי מעניין הכמות שלהם והתגובה של הגוף. קמח מלא הוא עדיין מוצר תעשייתי עתיר פחמימת שמתפרקות בגוף בקצב מסחרר ומקפיצות אינסולין. בנוסף, יש בזה גלוטן (מעודד דלקתיות). בנוסף, יש לזה ערך תזונתי גרוע מעבר לאנרגיה (ויטמינים, מינרלים). בנוסף, יש בזה אנטי-נוטריינטים שדופקים ספיגה של מינרלים.

בירקות אין כמעט סוכרים. בפירות יש מעט ואתה לא תגיע לעודף פרוקטוז מאכילה של פירות. בפירות יש גם אנטיאוקסידנטים וסיבים שמצמצמים את הנזק הנגרם מהפרוקטוז.

החלוקה של פחמימות לפשוטות ומורכבות לפי אורך השרשרת לא מעניין (אותי). אותי מעניין הכמות שלהם והתגובה של הגוף. קמח מלא הוא עדיין מוצר תעשייתי עתיר פחמימת שמתפרקות בגוף בקצב מסחרר ומקפיצות אינסולין. בנוסף, יש בזה גלוטן (מעודד דלקתיות). בנוסף, יש לזה ערך תזונתי גרוע מעבר לאנרגיה (ויטמינים, מינרלים). בנוסף, יש בזה אנטי-נוטריינטים שדופקים ספיגה של מינרלים.

בירקות אין כמעט סוכרים. בפירות יש מעט ואתה לא תגיע לעודף פרוקטוז מאכילה של פירות. בפירות יש גם אנטיאוקסידנטים וסיבים שמצמצמים את הנזק הנגרם מהפרוקטוז.

היית מציע לצמצם צריכה של מוצרים המכילים גלוטן?

איזה אנטי-נוטריאנטים יש בקמח מלא שמונעים ספיגה של מינרלים?

למה? יש יחסית הרבה ויטמינים ומינרלים בחיטה מלאה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית