הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מידע למה כדאי שכולם יקחו סטטינים - בשביל אלכס

במקרה הזה הוא מסתמך gל מאמר רציני בlancet (אחד המגזינים הכי מכובדים לענייני רפואה) http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960367-5/abstract
לא מעניין אותי על מה הוא מסתמך. ההסקת מסקנות שלו לא קיימת. שימשיך לעשות כתבות איך לשחות כמו פלפס.
וזה שהם מורידים כולסטרול הוכח כבר מספיק פעמים. זה לא מעניין. יש מספיק מחקרים שהראו שהם מורידים CRP. אבל אני מניח שמר גל עדיין לא נתקל בהם כי הוא עסוק בלצלם את עצמו מדריך שחית פרפר.

סטטינים ומוות

את מי זה מעניין אם הסטטינים מורידים או מעלים כולסטרול? איפה ההוכחה שהם מונעים מוות?
במאמר, שטרחתי והבאתי לינק לתקציר שלו. הנה ציטוט קצר:

"Reduction of LDL cholesterol with a statin reduced the risk of major vascular events (RR 0·79, 95% CI 0·77—0·81, per 1·0 mmol/L reduction), largely irrespective of age, sex, baseline LDL cholesterol or previous vascular disease, and of vascular and all-cause mortality." (ההדגשות שלי).

לא מעניין אותי על מה הוא מסתמך. ההסקת מסקנות שלו לא קיימת. שימשיך לעשות כתבות איך לשחות כמו פלפס.
וזה שהם מורידים כולסטרול הוכח כבר מספיק פעמים. זה לא מעניין. יש מספיק מחקרים שהראו שהם מורידים CRP. אבל אני מניח שמר גל עדיין לא נתקל בהם כי הוא עסוק בלצלם את עצמו מדריך שחית פרפר.
אותי לא מעניין דר' גל, אבל בהחלט מעניין אותי מחקר שמאשש את הדעה שהסטטינים מקטינים תחלואה של כלי הדם הכליליים ומקטינים את הסיכוי למות ממחלות אלו. מסתבר שתחומי העניין משתנים עם הגיל...

במאמר, שטרחתי והבאתי לינק לתקציר שלו. הנה ציטוט קצר:

"Reduction of LDL cholesterol with a statin reduced the risk of major vascular events (RR 0·79, 95% CI 0·77—0·81, per 1·0 mmol/L reduction), largely irrespective of age, sex, baseline LDL cholesterol or previous vascular disease, and of vascular and all-cause mortality." (ההדגשות שלי).

אותי לא מעניין דר' גל, אבל בהחלט מעניין אותי מחקר שמאשש את הדעה שהסטטינים מקטינים תחלואה של כלי הדם הכליליים ומקטינים את הסיכוי למות ממחלות אלו. מסתבר שתחומי העניין משתנים עם הגיל...

ומה זה בדיוק major vascular events? אם תסתכל על המספרים האמיתיים ולא על relative risk, המשמעות היא שאתה צריך לתת ל 500 איש סטטינים במשך שנה כדי להציל בן אדם אחד ממוות. וכל זה בלי לקחת בחשבון את זה שיש להם תופעות לוואי משמעותיות, ושהמכניזם שלהם לא קשור להורדת כולסטרול אלא להורדת דלקתיות, משהו שאפשר גם להשיג עם תזונה מתאימה.

אתה מתקשה. נניח ונצא מנקודת הנחה שהם מורידים תחלואה, מי אמר שזה בגלל הורדת הכולסטרול?

אתה מתקשה. נניח ונצא מנקודת הנחה שהם מורידים תחלואה, מי אמר שזה בגלל הורדת הכולסטרול?
אני מתקשה? אולי. מה איכפת לי אם הירידה בתחלואה היא בגלל הורדת הכולסטרול או שאלה שני אפקטים לא תלויים של הסטטינים? מה איכפת לי בכלל מרמת הכולסטרול אם היא לא קשורה לתחלואה? מה שאיכפת לי הוא שלפי המאמר נטילת סטטינים מקטינה את תחלואת כלי הדם ואת מקרי המוות.

ומה זה בדיוק major vascular events?
אם תסתכל על המספרים האמיתיים ולא על relative risk, המשמעות היא שאתה צריך לתת ל 500 איש סטטינים במשך שנה כדי להציל בן אדם אחד ממוות. וכל זה בלי לקחת בחשבון את זה שיש להם תופעות לוואי משמעותיות, ושהמכניזם שלהם לא קשור להורדת כולסטרול אלא להורדת דלקתיות, משהו שאפשר גם להשיג עם תזונה מתאימה.
אין לי חשק רב מדי לעבור לפסים של התנצחות. מי שלא רוצה לקחת סטטינים (בגלל תופעות הלואי או מכל סיבה אחרת) שיהיה בריא בלעדיהם.

אבל רגע, סטטינים יכולים לגרום לקטרקט:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4267572,00.html
אבל עוד רגע: "אולם החוקרים טוענים כי היתרונות של הסטטינים עולים על הסיכונים האפשריים של קטרקט."

תשובה מרתקת.
לא יותר מהתגובות שלך, הר גרוסה. התחלת את התגובה הקודמת במשפט : "ומה זה בדיוק major vascular events" מה שמלמד שלא טרחת להציץ בלינק שהבאתי כי שם,מיד בשורה הרביעית או החמישית דווקא הגדירו במפורש "Major vascular events were major coronary events (ie, non-fatal myocardial infarction or coronary death), strokes, or coronary revascularisations." מאחר וכך, הבנתי שאתה לא באמת רוצה להתעמת עם מה שאתה מאמין בו (תכונה אנושית שמשותפת לכולנו, כולל, כמובן, לי) , ומכאן התשובה הלקונית שלי. אני שב ומאחל לך בריאות טובה ואריכות ימים בלי סטטינים.

ואם יגידו לך שאונס יומיומי מוריד תחלואה גם תעשה את זה?
לקחת פעם סטטינים? אתה יודע איזה תופעות לוואי גרועות יש לזה?
אתה יכול להוכיח שהם לא גורמים למחלות אחרות? הם לא בשימוש מספיק זמן בשביל זה.
מה לגבי כסף?
אבל הי, העיקר לא לחלות! למה לאכול נכון תזונה לא דלקתית כשאפשר לטחון קוראסונים ולקחת כדור. זאת איכות חיים!

לא יותר מהתגובות שלך, הר גרוסה. התחלת את התגובה הקודמת במשפט : "ומה זה בדיוק major vascular events" מה שמלמד שלא טרחת להציץ בלינק שהבאתי כי שם,מיד בשורה הרביעית או החמישית דווקא הגדירו במפורש "Major vascular events were major coronary events (ie, non-fatal myocardial infarction or coronary death), strokes, or coronary revascularisations." מאחר וכך, הבנתי שאתה לא באמת רוצה להתעמת עם מה שאתה מאמין בו (תכונה אנושית שמשותפת לכולנו, כולל, כמובן, לי) , ומכאן התשובה הלקונית שלי. אני שב ומאחל לך בריאות טובה ואריכות ימים בלי סטטינים.

אני ראיתי, בגלל זה שאלתי אותך כדי ששים לב שזה כולל אירועים שלא גורמים למוות. כמו שאמרתי מקודם, גם לפי המאמר הזה שמאוד חיובי לגבי סטטינים, אתה צריך לטפל בסטטינים ב 500 איש במשך שנה כדי אולי להציל חיים של בן אדם אחד, וזה עוד בלי לקחת בחשבון את הנזקים האחרים שזה עושה. לא ממש יש לי עם מה להתעמת כאן כי המספרים מדברים בעד עצמם.

"קבוצת תרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי לייצור הכולסטרול בגוף"

סליחה אבל מאיפה יגיע כל הHDL שאנו צריכים?! לפי מה שאני יודע בן אדם ממוצע לא מקבל כמויות מספיקות של HDL מהתזונה המחורבנת שלו שמייצגת את התזונה של רוב האוכלוסיה שאוכלים יותר מידי או פחות מידי ובהחלט יותר מידי ג'אנק.

יש לי שאלה.מאיזה שנה התחילו הססטינים לתפוס תאוצה?
והאם מאז הייתה כותרת ענקית בעיתון בסגנון של
מ-ד-ה-י-ם-!-! ירידה של כ90% ברמות הכולסטרול והצלת יותר מאלפי בני אדם בזכות התרופה הנהדרת!
​או משהו בסגנון? (שאלה רצינית,הכותרת סתם הייתה להתפרצות זעם)

מה הוא צועק?

יש לי שאלה.מאיזה שנה התחילו הססטינים לתפוס תאוצה?
והאם מאז הייתה כותרת ענקית בעיתון ב...
בהנחה שאתה באמת מתעניין בשאלה (ולא מתכוון לזרוק לי אנלוגיות משונות על אונס או לשאול על הפרופיל הרפואי שלי) אני ממליץ שתקרא את המאמר הבא מסיינטיפיק אמריקן: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=statins-should-healthy-adults-over-50- take-them שמסכם את המחלוקת בצורה טובה, כולל ההסתייגויות שהעלה כאן coldfire. נראה שאין ויכוח בשאלה אם סטטינים עוזרים למי שיש לו כבר בעיות של כלי דם כליליים (זה הוכרע, פחות או יותר, כבר לפני יותר מעשר שנים ציטוט מ 1999: "In a very important sense, the cholesterol "controversy" is no more. A spate of recent clinical trials using 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase inhibitors (statins) to lower low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) have demonstrated beyond reasonable doubt that coronary events, both morbid and mortal, can be prevented." לקוח מהאתר של JAMA, המגזין של אגודת הרופאים בארה"ב. אם תשאל אותי - מקור קצת יותר אמין אפילו מהאתר קילוגרם. יש עוד טריליון מקורות אחרים), וכל המהומה העכשווית היא בקשר לשאלת היעילות לגבי כלל האוכלוסיה. כותרות צעקניות בעיתון לא תמצא כשמדובר בתהליכים נמשכים, בטח ובטח כשמדובר בתהליכים חיוביים; מתי ראית כותרת "פעילות גופנית אירובית ואנאירובית מגדילה את תוחלת החיים"? מתי ראית כותרת "חידושים בכירורגיה לבבית הקטינו את התמותה ממחלות לב"? מתי ראית כותרת "אכילת ירקות טובה לבריאות"? איזה מין קריטריון זה?

מאחר ולצערי אין לי ביח"ר לתרופות ואפילו לא בית מרקחת, אין לי יותר מדי מוטיבציה לפצוח במסע מכירות לטובת הסטטינים, מה עוד שהרוב המכריע של הקוראים כאן נמצא בגיל שזה לא אמור לעניין אותו יותר מדי ואפשר להניח שעד שתגיעו לגיל המתאים הנושא כבר יתבהר לחלוטין, ולקוות שתהיינה אלטרנטיבות תרופתיות או אחרות ללא תופעות הלוואי שאכן קיימות. בסה"כ די נגררתי הנה בגלל שהתגובה הראשונה לפותח האשכול (לא אני) התייחסה לדר' איתי גל ולא למאמר עצמו, מה שנראה לי תמוה למדי. המשך האשכול שהתפתח דוקא מתאים לקו של אותה הודעה שנראתה לי תמוהה, מה שאומר לי שכדאי לי לעבור לנושא אחר.

אתה צריך לטפל בסטטינים ב 500 איש במשך שנה כדי אולי להציל חיים של בן אדם אחד
, כן, ואחד מ 130 איש לא יחטוף ארוע לבבי או מוחי. זה אומר שבמשך עשר שנים הצלת אחד מחמישים אנשים ממות, ואחד מ 13 אנשים מארוע קשה. מתוך מליון אנשים בגיל המתאים בישראל (פחות או יותר) חסכת 20,000 מיתות ו 75,000 מחלות רציניות.

רק בשביל הסדר הטוב: אני יודע - לצערי אני יודע טוב מדי - שיש צד שני למטבע, ואני לא מצדד במתן סטטינים לכל האוכלוסיה המבוגרת (אני לא חושב שהמידע הקיים כרגע מצדיק נקיטת צעד דרסטי כזה אבל לא יזיק לשמור על ראש פתוח בעניין).

נערך לאחרונה:
שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית