הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

דיון כולסטרול

עידו246

משתמש פעיל
976
125
נק' מוניטין:
180
976
125
היום בשיעור ביולוגיה(אני בחטיבה) המורה הראתה לנו מצגת על תזונה.
והיה רשום במצגת שהמקורות לרמת כולסטרול בגוף הם:70% מכמות הכולסטרול בגוף הוא ייצור עצמי על ידי הכבד ו-30% מכמות הכולסטרול בגוף היא מן החי(בשר,חלב,ביצים....) המצגת היא של מכון דוינדסון.
אז השאלה שלי זה:1.זה נכון מה שרשום?
2.האם כלסטרול חיצוני שמגיע ממאכלים(עוף,ביצים....) יכול להשפיע על רמת הכולסטרול בגוף?
נב:אני צריך מקורות מידע\הוכחה לתשובות כי התווכחתי עם מישהו על זה ואני רוצה ולדעת וגם להוכיח לו
אשמח מאוד אם תענו לי
אולי אתה @יהושע64 יודע?

זה נכון מה שרשום?
כן

האם כלסטרול חיצוני שמגיע ממאכלים(עוף,ביצים....) יכול להשפיע על רמת הכולסטרול בגוף
כן, אבל לא ברמה או בצורה שבה הרגילות אותך לחשוב. וכמובן בתלות בגנטיקה

נב:אני צריך מקורות מידע\הוכחה לתשובות כי התווכחתי עם מישהו על זה ואני רוצה ולדעת וגם להוכיח לו
אשמח מאוד אם תענו לי

זה למה נאמר לך שלא חיפשת מספיק, יש על כך מאמר שלם, קרא אותו בסוף יש מקורות:

כולסטרול והשפעותיו - קילוגרם - כושר ופיתוח הגוף

זה נכון.
וכן, כולסטרול מהתזונה משפיע על רמות הכולסטרול בגוף, אך לא זה לא פשוט כל כך.

כן, אני יודע.

1. המצגת של מכון דוידסון לא מעודכנת, והיא תואמת את מה שהיה מקובל לחשוב פעם (כך, למשל, חשבו גם במכון לבריאות הציבור בהרווארד, אותו ציטטתי לא פעם, אם כי שם דיברו על 25% ולא 30% אבל זה בעצם אותו דבר). היום המחשבה היא שרק אצל חלק קטן מהאנשים - ואין לי מושג כמה קטן - יש השפעה ממשית של הכולסטרול הנצרך על רמתו בדם. לעומת זאת, ההמלצות העכשוויות כן קושרות (עדיין?) בין צריכת שומן רווי לרמת הכולסטרול בדם. אלה רק המלצות של גוף מייעץ ואני לא יודע אם הן התקבלו בינתיים, אבל שמתי לב שבהמלצה של מכון הלב האמריקאי צריכת כולסטרול אינה מוזכרת מפורשות:
"Eating saturated fat and trans fat raises your blood cholesterol level even further." לעומת המלצות ישנות יותר.

2. לא הבנתי מה ההבדל בין השאלה הזאת לקודמת.

סימוכין? תתחיל מכאן ואם תלך בעקבות הקישורים שם בטח תגיע לעוד ועוד קישורים רלבנטיים.

זהו. בפעם הבאה שאני כותב שוב על אותו עניין נא לירות בי.

• פותח/ת השרשור
תודה לעונים אבל בשורה תחתונה עד כמה זה משפיע על רמת כולסטרול בדם אם אני מוסיף עוד 2 ביצים שלמות ביום או עוד כמה פרוסות גבינה.....?

מה הכוונה משפיע?
ברור שכולסטרול מהתזונה משפיע על הכולסטרול בגוף, אך זה לא אחד לאחד שתאכל הרבה כולסטרול ויהיו בעיות בכולסטרול בגוף.
יש שני סוגים של מדדים של 'כולסטרול', HDL ו-LDL. כאשר היחס ביניהם גבוה מידי לטובת ה-LDL, נוצרות בעיות שמוכרות כ'כולסטרול גבוה'.

לאכול שתי ביצים יעשה רק טוב, וכל עוד אין בעיות כולסטרול במשפחה או אצלך כרגע, לא צריך לדאוג בנושא.

כן, אני יודע.

1. המצגת של מכון דוידסון לא מעודכנת, והיא תואמת את מה שהיה מקובל לחשוב פעם (כך, למשל, חשבו גם במכון לבריאות הציבור בהרווארד, אותו ציטטתי לא פעם, אם כי שם דיברו על 25% ולא 30% אבל זה בעצם אותו דבר). היום המחשבה היא שרק אצל חלק קטן מהאנשים - ואין לי מושג כמה קטן - יש השפעה ממשית של הכולסטרול הנצרך על רמתו בדם. לעומת זאת, ההמלצות העכשוויות כן קושרות (עדיין?) בין צריכת שומן רווי לרמת הכולסטרול בדם. אלה רק המלצות של גוף מייעץ ואני לא יודע אם הן התקבלו בינתיים, אבל שמתי לב שבהמלצה של מכון הלב האמריקאי צריכת כולסטרול אינה מוזכרת מפורשות:
"Eating saturated fat and trans fat raises your blood cholesterol level even further." לעומת המלצות ישנות יותר.

2. לא הבנתי מה ההבדל בין השאלה הזאת לקודמת.

סימוכין? תתחיל מכאן ואם תלך בעקבות הקישורים שם בטח תגיע לעוד ועוד קישורים רלבנטיים.

זהו. בפעם הבאה שאני כותב שוב על אותו עניין נא לירות בי.

אני אוכל 3 ביצים ביום, האם אתה היית צורך כמות כזאת ללא חשש?

האם אתה היית צורך כמות כזאת ללא חשש?
קשה לי לענות על זה, אבל אני מוכן לנחש שאם הייתי צעיר בריא ומתאמן באופן רציף לא הייתי פוחד משלוש ביצים ליום, שכן מלבד הכולסטרול יש בהן הרבה חומרים בריאים . במצבי העכשווי ( לחולי סוכרת נמצא שיש קשר שלילי בין צריכת ביצים לתמותה) אני אוכל בממוצע פחות מביצה אחת ביום.

אני אוכל 3 ביצים ביום, האם אתה היית צורך כמות כזאת ללא חשש?
אין טווח, מוכח מחקרית, של כמות כולסטרול ממקור אוכל חיצוני, הגורם ישירות לעלייה בכולסטרול בדם. חריגים, כמו שיהושע ציין, הם בעלי מחלות ספציפיות, אשר אצלהם הקשר מתקיים (למשל חולי סכרת).

בהינתן אדם בריא, בעל היסטוריית בריאות תקינה, ללא רגישות לתרופות או נטייה לבעיות כאלו או אחרות, וגם כמובן שומר על אורח חיים בריא ותקין (תזונה, פעילות ספורטיבית, מנוחה והתאוששות), אזי צריכת כולסטרול בכלל מהמזון השוטף, ובכמות גבוהה מעל מה שה-RDA ממליץ, אינה מסוכנת כלל.

חשוב להבין שההמלצות המקובעות, הקיימות כבר שנים בתחום, נובעות, בין היתר, מחשש שכלל האוכלוסייה, על כלל גווניה וסוגיה, תאמץ את ההמלצות, ובכך עשויה להיפגע.

מלבד זאת, מה שחשוב יותר מכולסטרול ממקור מזון חיצוני, הוא מידת צריכת הפחמימות הפשוטות (חד-סוכר טהור בצורותיו השונות במזונות, שומן טראנס ושומן רווי בכמות גבוהה מאוד, מאוד!) גם כאן, הקביעה הכללית היא שיש להפחית את צריכת הסוכרים הפשוטים ושומן הטראנס, ולשמור על כמות שומן רווי אידיאלית ותומכת בתפריט (לא להימנע, ההיפך - לצרוך בכמות נכונה).

כלל הדקדוקים וההסתייגויות שהעליתי נשגבים, לרוב, מהבנתם של בעלי מקצוע או האדם ההדיוט, לכן אוטומטית מייחסים צריכה כלשהי של כולסטרול ממזון חיצוני, סוכרים, שומן טראנס ושומן רווי לעמדות שליליות כלפי בריאות. זה מוטעה, וחייבים לדעת לעומק כי כל מצב נתון בפרספקטיבה שונה. שוב, כמו שציינתי, לאדם חולה סכרת, המשוואה שונה בהחלט, למול אדם בריא.

אין טווח, מוכח מחקרית, של כמות כולסטרול ממקור אוכל חיצוני, הגורם ישירות לעלייה בכולסטרול בדם. חריגים הם, כמו שיהושע ציין, הם בעלי מחלות ספציפיות, אשר אצלהם הקשר מתקיים (למשל חולי סכרת).

בהינתן אדם בריא, בעל היסטוריית בריאות תקינה, ללא רגישות לתרופות או נטייה לבעיות כאלו או אחרות, וגם כמובן שומר על אורח חיים בריא ותקין (תזונה, פעילות ספורטיבית, מנוחה והתאוששות), אזי צריכת כולסטרול בכלל מהמזון השוטף, ובכמות גבוהה מעל מה שה-RDA ממליץ, אינה מסוכנת כלל.

חשוב להבין שההמלצות המקובעות, הקיימות כבר שנים בתחום, נובעות, בין היתר, מחשש שכלל האוכלוסייה, על כלל גווניה וסוגיה, תאמץ את ההמלצות, ובכך עשויה להיפגע.

מלבד זאת, מה שחשוב יותר מכולסטרול ממקור מזון חיצוני, הוא מידת צריכת הפחמימות הפשוטות (חד-סוכר טהור בצורותיו השונות במזונות, שומן טראנס ושומן רווי בכמות גבוהה מאוד, מאוד!) גם כאן, הקביעה הכללית היא שיש להפחית את צריכת הסוכרים הפשוטים ושומן הטראנס, ולשמור על כמות שומן רווי אידיאלית ותומכת בתפריט (לא להימנע, ההיפך - לצרוך בכמות נכונה).

כלל הדקדוקים וההסתייגויות שהעליתי נשגבים, לרוב, מהבנתם של בעלי מקצוע או האדם ההדיוט, לכן אוטומטית מייחסים צריכה כלשהי של כולסטרול ממזון חיצוני, סוכרים, שומן טראנס ושומן רווי לעמדות שליליות כלפי בריאות. זה מוטעה, וחייבים לדעת לעומק כי כל מצב נתון בפרספקטיבה שונה. שוב, כמו שציינתי, לאדם חולה סכרת, המשוואה שונה בהחלט, למול אדם בריא.

מה שאתה אומר בהחלט מעניין... עשיתי ניסוי על עצמי
התאמנתי ועליתי סביב ה14 קילו בניהם לא מעט שומן בתקופה של 9 חודשים... והכולסטרול לא השתנה כלל אף על פי שצרכתי ביצים/בשר/גבינות/חלב על בסיס יומי...
הפלא ופלא הייתה תקופה שלא התאמנתי לכמה חודשים, ירדתי 4 קילו אך אכלתי הרבה גא'נק...
והכולסטרול קפץ מ170 ל190.

מה שאתה אומר בהחלט מעניין... עשיתי ניסוי על עצמי
התאמנתי ועליתי סביב ה14 קילו בניהם לא מעט שומן בתקופה של 9 חודשים... והכולסטרול לא השתנה כלל אף על פי שצרכתי ביצים/בשר/גבינות/חלב על בסיס יומי...
הפלא ופלא הייתה תקופה שלא התאמנתי לכמה חודשים, ירדתי 4 קילו אך אכלתי הרבה גא'נק...
והכולסטרול קפץ מ170 ל190.
זה ניסוי כלל לא אינדיקטיבי
אין בו להעיד על שום תהליך ביוכימי מוסבר ומוכח
למרות זאת, מה שחשוב הוא ביצוע בדיקות דם כלליות בתדירות, תוך שמירה במקביל על אורח חיים בריא על כלל רבדיו.
זו האינדיקציה הטובה ביותר לקבוע מה מצב האדם ביחס לכולסטרול, ויתר המדדים.

קרא עוד כאן:
שומנים - על מה ולמה? - קילוגרם - כושר ופיתוח הגוף
האמת על מחלות לב וכלי דם - קילוגרם - כושר ופיתוח הגוף

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית