הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ייעוץ כולסטרול

חמוץ

משתמש פעיל
568
59
נק' מוניטין:
81
568
59
היי. יש לי 2 שאלות:
1. האם אכילת המון שומן רווי משפיעה על רמות כולסטרול בדם?
2. האם אכילת המון כולסטרול משפיעה על רמות כולסטרול בדם?

תודה

היי. יש לי 2 שאלות:

תודה
המון, כן.
יש השפעה מאוד חשובה של גנטיקה.
ובכל מקרה אף פעם לא להפריז.
אבל הגבול רחוק מאוד ממה שהיו מספרים עד עכשיו

• פותח/ת השרשור
המון, כן.
יש השפעה מאוד חשובה של גנטיקה.
ובכל מקרה אף פעם לא להפריז.
אבל הגבול רחוק מאוד ממה שהיו מספרים עד עכשיו
תודה.
אני שואל מכיוון שלפני כשנה, רציתי לעלות במשקל והתחלתי לשתות בכל בוקר קופסת שמנת 38 אחוז, והרבה שומן כבש וכו.
הכולסטרול שלי קפץ.
כשהפסקתי, הוא חזר לנורמה.
אני מנסה להבין מי מבין שומן רווי וכולסטרול גרמו לקפיצה הזו (או שניהם, ואם כן אז מי יותר..)

תודה.
אני שואל מכיוון שלפני כשנה, רציתי לעלות במשקל והתחלתי לשתות בכל בוקר קופסת שמנת 38 אחוז, והרבה שומן כבש וכו.
הכולסטרול שלי קפץ.
כשהפסקתי, הוא חזר לנורמה.
אני מנסה להבין מי מבין שומן רווי וכולסטרול גרמו לקפיצה הזו (או שניהם, ואם כן אז מי יותר..)

ממליץ לך לקרוא את הכתבה בפורטל בנושא כולסטרול זה יעשה לך סדר בראש.
איך הגעת להחלטה של לשתות קופסת שמנת כל בוקר ?

• פותח/ת השרשור
ממליץ לך לקרוא את הכתבה בפורטל בנושא כולסטרול זה יעשה לך סדר בראש.
איך הגעת להחלטה של לשתות קופסת שמנת כל בוקר ?
רציתי לעלות במשקל, זה היה הכי פשוט. 900 קלוריות נוספות. קשה לי לדחוף אוכל. האמת התוצאות לא איחרו לבוא...

אתה מזכיר לי כתבה שקראתי על מלא מתאמנים רציניים וכל הטריקים המלוכלכים שהם עשו כדי לעלות במאסה
בכל מקרה שומן וכולסטרול מהתזונה כן ישפיעו על פרופיל הכולסטרול בדם שלך, איך בידיוק, זה תלוי בכמה ובגנטיקה שלך, אבל לרוב לא לרעה
מציע כן לאכול ולא לפחד, אבל לא לדחוף בכוח כמויות כמו שעשית

למיטב ידיעתי, זה בעיקר גנטי.
יש אנשים שמושפעים בקלות ויש כאלה שבכלל לא, כמוני.
אם אתה מתאמן, כולסטרול או שומן רווי לא אמור לעניין אותך
אימונים אירוביים ואימוני כוח תורמים לשיפור מסיבי בפרופיל השומנים בדם, ואני עד לזה.

היי. יש לי 2 שאלות:

תודה
1. תגדיר, לצורך העניין, מה זה "המון"? רק שומן רווי? 50% מהקלוריות יהיו משומן רווי? זה די ערטילאי לקבוע "המון" בלי להגיד כמה.
בכל מקרה, לאנשים בריאים, ללא מחלות או נטייה ידועה למחלות, אכילת שומן רווי בכללי איננה מסוכנת ואיננה קשורה באופן ישיר למחלות לב כליליות.
במקרים ספציפיים של חולים, אנשים עם בעיות בריאותיות וכדומה, יכול להיות ששומן רווי עלול לקדם/להזיק לרמות הכולסטרול. אבל גם כאן, אין איסור או מניעה מוחלטת. ההיפך הוא הנכון בשני המקרים - שומן רווי חיוני לגוף באותה מידה כמו כל אבן בניין אחרת. הכמויות שיש לצרוך ממנו יהיו בהתאם.
2. כמו סעיף 1 - רק תחליף את המילה "שומן רווי" במילה "כולסטרול"

• פותח/ת השרשור
היי.
אני בריא ברוך השם.
אכלתי במשך תקופה כ50 60 אחוז מהקלוריות שומן רווי. כולסטרול כללי קפץ, איתו גם ldl, ןגם hdl עלה מעט. טריגליצרידים דווקא ירדו..
כשהפסקתי עם ההעמסות האלה, הכל חזר לקדמותו.

היי.
אני בריא ברוך השם.
אכלתי במשך תקופה כ50 60 אחוז מהקלוריות שומן רווי. כולסטרול כללי קפץ, איתו גם ldl, ןגם hdl עלה מעט. טריגליצרידים דווקא ירדו..
כשהפסקתי עם ההעמסות האלה, הכל חזר לקדמותו.
60% מכלל הקלוריות?! או 60% מהקלוריות הבאות משומן?

. האם אכילת המון שומן רווי משפיעה על רמות כולסטרול בדם?
לפי
ההנחיות החדשות של משרד הבריאות בארה"ב לא מומלץ ששומן רווי יהווה יותר מ 10% מסך הקלוריות היומי. בין אם שומן רווי מזיק ובין אם לא, כנראה חוץ מהפליאוליסטים וזללני בשר כרוניים אין חולקים על כך ששומן לא רווי, ובמיוחד שומן רב-בלתי רווי, עדיף. ציטוט מהלינק:

Strong and consistent evidence shows that replacing saturated fats with unsaturated fats, especially polyunsaturated fats, is associated with reduced blood levels of total cholesterol and of low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-cholesterol). Additionally, strong and consistent evidence shows that replacing saturated fats with polyunsaturated fats is associated with a reduced risk of CVD events (heart attacks) and CVD-related deaths.
(הדגשות שלי)
לגבי הכולסטרול המצב קצת פחות ברור:
"The Key Recommendation from the 2010 Dietary Guidelines to limit consumption of dietary cholesterol to 300 mg per day is not included in the 2015 edition, but this change does not suggest that dietary cholesterol is no longer important to consider when building healthy eating patterns."
מה שהם מסבירים בהמשך הוא שאין צורך לקבוע הגבלה לכולסטרול בגלל שהיא תגיע ממילא דרך ההגבלה של שומנים רוויים מאחר ומזונות שעשירים באחד עשירים גם בשני. קראתי טענות לפיהן כל ההתפתלות הזאת מקורה בלחץ של היצרנים, בעיקר יצרני הביצים, אבל תוכל לשמוע גם הרבה דעות אחרות לפיהן עבור רוב האנשים צריכת כולסטרול כמעט לא משפיעה על פרופיל שומני הדם. במקרה שלך נראה לי שאין מקום להרבה התלבטות, כי אין חכם כבעל נסיון.

נערך לאחרונה:
קראתי טענות לפיהן כל ההתפתלות הזאת מקורה בלחץ של היצרנים, בעיקר יצרני הביצים,
אם נחזור אחורה לענייני הוועדה המייעצת, עוד לפני פרסום ההנחיות המגובשות.. על פי מסמך שהגיע לPhysicians Committee for Rresponsible Medicine (קבוצה של רופאים ואנשי מקצוע שמקדמים תזונה צמחית) יושבים בוועדה המייעצת אנשים מטעם תעשיית החי. ע"פ המסמך, מועצת הביצים מינתה ישירות אדם מטעמה לוועדה המייעצת, ושני אנשים אחרים קיבלו ממנה מענק של 100,000 דולר תמורת מחקר שיפריך את הסכנה שבצריכת כולסטרול.
בעקבות כך הוועדה המדעית המייעצת התעלמה מהסכנות שבכולסטרול, ועוד הגדילה לעשות ויצאה ברעש לעיתונות והשפיעה בצורה ניכרת על דעת הקהל לגבי כולסטרול וביצים בפרט.
(הוועדה הזאת כלל לא אמורה לפרסם המלצות לפני פרסום הדוח של ועדת ההיגוי).

The Physicians Committee Sues USDA and DHHS, Exposing Industry Corruption in Dietary Guidelines Decision on Cholesterol

אין עדויות אמינות לכך שכולסטרול לבדו גורם להתקפי לב או לעליית כולסטרול בדם. כל מי שאומר לך אחרת הוא פנאט (ויש הרבה כאלה). אם כבר נראה שמה שקיים מראה שאין קשר (יש הרבה מחקרים שלא בודדו כולסטרול כמו שצריך משומן רווי שהראו תוצאה הפוכה אבל הם לא אמינים).
Exploring the Factors That Affect Blood Cholesterol and Heart Disease Risk: Is Dietary Cholesterol as Bad for You as History Leads Us to Believe?

ואגב, אם מדובר היה במחקר אחד מארה"ב שהראה שאין קשר בין הדברים מילא. אבל יש כמה מחקרים מכמה ארצות שמראים שהקשר בין מחלות שקשורות להסתיידות עורקים לאכילת ביצים או לשרימפס שהם מאכלים שיש בהם הרבה כולסטרול ומעט שומן רווי לא קיים.

שומן רווי הוא סיפור אחר.

אין עדויות אמינות לכך שצריכת כולסטרול לבדה גורמת להתקפי לב או לעליית כולסטרול בדם.
הרשיתי לעצמי לשנות טיפה הניסוח שלך כדי שיהיה יותר ברור לקורא התמים שלא מכיר את הנושא.

המסמך אליו קישרתי לא נותן הפניות למחקרים עליהם הוא מתבסס כך שקטונתי מלשפוט. לגבי טענתך על ביצים אני יכול רק לחזור על משהו ששמעתי, לפיו ביצים אמנם כנראה מזיקות פחות ממה שחשבו (אם בכלל) אבל זה למרות הכולסטרול מאחר והן מכילות חומרים אחרים (אל תשאל אותי איזה) בריאים מאד. הניסוחים התמוהים משהו של המסמך האמור בכל הקשור לשומן רווי, כולסטרול וביצים(1) מצביעים, אולי, על כך שיש משהו בטענות שמיצגת כאן ידידתנו sunshine לגבי האובייקטיביות המדעית של ההמלצות. בגלל המהומה שיוצרים האינטרסים השונים מסביב, ההרגשה שלי היא שהמים עדיין עכורים מדי וקשה לראות את התמונה האמיתית. בכל אופן, אני לא הייתי בונה דיאטה שמבוססת על עשר ביצים ליום.

(1) לדוגמא, שימו לב שאין בכלל התייחסות לכולסטרול עצמו בפיסקה הזאת:

For those who eat animal products, the recommendation for the protein foods subgroup of meats, poultry, and eggs can be met by consuming a variety of lean meats, lean poultry, and eggs.
Choices within these eating patterns may include processed meats and processed poultry as long as the resulting eating pattern is within limits for sodium, calories from saturated fats and added sugars, and total calories."

האם זה מפני שבאמת הכולסטרול בפני עצמו לא מהווה בעיה, או מפני שבוועדה היו נציגים שתולים של יצרני הביצים? ואיך זה שבשר מעובד, ההוא שרק לפני כמה חודשים הכריזו עליו כאוייב הציבור מספר אחד פתאום מקבל את הכשר הבד"ץ כל עוד הבשר רזה? אין לי מושג, כמובן. מה שבטוח הוא שהניסוח המעורפל מאפשר לשני הצדדים בויכוח לטעון שעמדתם קיבלה אישוש (לדוגמא, מי שקרא את המאמר של יעל דרור יכול להבין ממנו כאילו מומלץ בפועל לאכול בשר מטעמי בריאות, בעוד מי שקרא את ההמלצות וגם יודע קצת אנגלית מבין שזה ממש לא נאמר בהן).

אין עדויות אמינות לכך שכולסטרול לבדו גורם להתקפי לב או לעליית כולסטרול בדם. כל מי שאומר לך אחרת הוא פנאט (ויש הרבה כאלה). אם כבר נראה שמה שקיים מראה שאין קשר (יש הרבה מחקרים שלא בודדו כולסטרול כמו שצריך משומן רווי שהראו תוצאה הפוכה אבל הם לא אמינים).
Exploring the Factors That Affect Blood Cholesterol and Heart Disease Risk: Is Dietary Cholesterol as Bad for You as History Leads Us to Believe?

ואגב, אם מדובר היה במחקר אחד מארה"ב שהראה שאין קשר בין הדברים מילא. אבל יש כמה מחקרים מכמה ארצות שמראים שהקשר בין מחלות שקשורות להסתיידות עורקים לאכילת ביצים או לשרימפס שהם מאכלים שיש בהם הרבה כולסטרול ומעט שומן רווי לא קיים.

שומן רווי הוא סיפור אחר.
כן, נכון. הבעיה היא שממש קשה לבודד כולסטרול.
אז כמו שיהושע רשם, וגם אני שמעתי על כך, כנראה שבביצים יש משהו ש"מגן". אם מסתכלים על השפעה של סה"כ כולסטרול בתזונה אז יש מטא-אנליזה מ2015, שמצאה קשר מאוד קרוב למובהק ,עבור שבץ איסכמי (עבור כולסטרול):
Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. - PubMed - NCBI

בדיקת הקשר של סה"כ כולסטרול ומחלות לב וכלי דם זה אולי מהלך יותר טוב כדי ללמוד על ההשפעה של כולסטרול. אבל אתה צודק שיש בעיה, כי כמו שחושבים שבביצים יש רכיבים ש"מגנים" , כנראה שבמזונות שונים שמכילים כולסטרול יש חומרים אחרים שמשפיעים לרעה (למשל רכיבים בבשר מעובד). ממש לא ברור.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית